Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 3 mei 1969 behaalde de eerste hit van Sir Douglas Quintet de bovenste tien.

In de negentiende eeuw gingen veel Europeanen (veelal Duitsers, Polen en Tsjechen) zich vestigen in Mexico. De huidige Amerikaanse staat Texas was tussen 1821 en 1835 gelegen in Mexico, waardoor de migranten ook daar te vinden waren. Vanuit Europa namen ze hun karakteristieke dansstijlen mee, waaronder de wals en de polka. Daarmee zouden ze een belangrijke invloed uitoefenen op een muziekstijl die zich een eeuw later ging ontwikkelen: de Tex-Mex.

Eerst werden de Europese volksdansen gecombineerd met lokale muziekgenres als de corrido en de mariachi. De opkomst van de popmuziek in de jaren 50 en 60 leidde tot een toevoeging van elementen van rock-‘n-roll- en countrymuziek. In de jaren 60 werd de Tex-Mex de Nederlandse hitlijsten in gebracht. De nummer 1-hit Wooly Bully van Sam The Sham & The Pharaohs uit 1965 was gedeeltelijk beïnvloed door de muziekstijl, maar één van de meest invloedrijke bands binnen de stroming was de Sir Douglas Quintet.

Deze formatie werd in 1964 opgericht in de Texaanse metropool Houston door de multi-instrumentalist Doug Sahm, die tevens de leadzanger was. Medeoprichter was de organist annex toetsenist Augie Meyers. Bassist Jack Barber, saxofonist Frank Morin waren eveneens vaste leden. Achter de drumstel werd in de beginjaren gerouleerd tussen Ernie Durawa, Johnny Perez en T.J. Ritterbach. In 1965 scoorde de Sir Douglas Quintet zijn eerste hit in de Verenigde Staten met She's About A Mover. Uiteindelijk groeide Perez uit tot de vaste drummer en werd Jack Barber vervangen door Harvey Kagan.

Met deze nieuwe formatie werd het album Mendocino uitgebracht in 1969. In eigen land werd het geen succes, maar in Nederland werd de gelijknamige eerste single van dat album de eerste Top 40-hit voor Sir Douglas Quintet. Op 3 mei 1969 steeg de plaat naar de achtste plaats, waarna een vijfde plek werd gerealiseerd. Daarna had het vijftal nog één hit. Dynamite Woman kwam begin 1970 tot nummer 14. In 1973 ging Sir Douglas Quintet uit elkaar, maar oprichters Doug Sahm en Augie Meyers bleven vrienden tot de dood van Sahm hen op 18 november 1999 scheidde.

De top 10 van 3 mei 1969

1. GOODBYE - Mary Hopkin
Het model Twiggy was toeschouwer bij de Britse talentenjacht Opportunity Knocks toen zij het Welshe tienermeisje Mary Hopkin op zag treden. Twiggy tipte Paul McCartney daarna om Hopkin te binden aan het platenlabel Apple Records, waar McCartney met zijn collega's van The Beatles eigenaar van was. In 1968 schreef hij met John Lennon de single Those Were The Days, waarmee Mary Hopkin vervolgens de tweede plaats bereikte. Ook Goodbye werd geschreven door het Beatles-duo. Met deze plaat bereikte Hopkin alsnog de koppositie...2. GET BACK - The Beatles featuring Billy Preston
...maar na twee weken was de hegemonie van Goodbye weer voorbij. De schrijvers van Goodbye waren de boosdoeners, want zij gingen met The Beatles maar weer eens een nummer 1-hit scoren. Deze keer gebeurde dat met Get Back. De orgelspeler op deze track was Billy Preston. Tijdens een concert van hem met Ray Charles werd hij gescout door de Beatle George Harrison en hij was waarschijnlijk een vast bandlid geworden als The Beatles niet snel hierna uit elkaar waren gegaan. Get Back was de vijftiende van zestien nummer 1-hits van The Beatles.3. 5TH SYMPHONY BEETHOVEN - Ekseption4. WHY - The Cats5. SEASONS IN THE SUN - The Fortunes
De Belgische chansonnier Jacques Brel nam in 1961 het lied Le Moribond op. Het heeft niet de status gekregen van zijn klassiekers Ne Me Quitte Pas en Mijn Vlakke Land, maar het stond in 2006 en 2007 toch genoteerd in de Radio 2 Top 2000. De Britse groep The Fortunes nam in 1969 een Engelstalige versie op van Le Moribond. Het resultaat Seasons In The Sun werd de vierde top 10-hit voor de band en de derde top 5-hit. Seasons In The Sun piekte uiteindelijk op nummer 4.6. THE WALLS FEEL DOWN - Marbles7. THE LAST SEVEN DAYS - Gloria8. MENDOCINO - Sir Douglas Quintet9. ENSEMBLE - Mireille Mathieu10. DON JUAN - Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich