Nieuws
Top 4

Top 4: Succesvolste Zuid-Afrikanen

Top 4: Succesvolste Zuid-Afrikanen
Clout  Freshlyground  Margaret Singana  Miriam Makeba  Master KG  Nomcebo 

1 Clout
654 punten

Er zijn slechts twee Zuid-Afrikaanse act die meer dan één Top 40-hit op hun naam hebben geschreven. Rockzangeres Dilana Smith scoorde twee bescheiden hitjes, maar daarmee verzamelde ze niet genoeg punten voor een plek in deze top 4. De band Clout verzamelde er wel genoeg. Sterker nog, sinds 3 juni 1978 mag het vijftal zich de succesvolste Zuid-Afrikaanse Top 40-act noemen. Deze band is bijzonder omdat ze (ten tijde van hun eerste twee hits) geheel uit vrouwen bestond. Daarmee is het waarschijnlijk de eerste volledig vrouwelijke rockband die in de Top 40 heeft gestaan. De grootste hit van de groep is Substitute, die in de lente van 1978 alleen van de eerste plaats gehouden werd door Rivers Of Babylon van Boney M. De dames scoorden na Substitute nog drie hits, waarvan alleen de Alarmschijf Save Me de top 10 bereikte. In 1981 viel de groep na verschillende bezettingswisselingen uit elkaar.

2 Freshlyground
362 punten

We hebben lang op nieuwe aanwas uit Zuid-Afrika moeten wachten, want de laatste keer dat er een act uit dat land in de Top 40 stond, is tien jaar geleden. In 2010 haalden twee Zuid-Afrikaanse acts de lijst en dat had alles te maken met het WK dat dat jaar in Zuid-Afrika werd gehouden (en waar Nederland zo goed presteerde). Marabi van Mafikizolo, het thema van NOS Studio Sportzomer, werd slechts een bescheiden hitje, maar Waka Waka (This Time For Africa) van Shakira groeide uit tot een wereldhit. Nu komt Shakira natuurlijk uit Colombia, maar zijn werd op deze hit bijgestaan door Freshlyground, een muziekgezelschap uit Kaapstap. Na Waka Waka hebben zij nog verschillende albums uitgebracht, maar in de Top 40 bleef het bij deze ene hit. Het liedje Waka Waka komt van oorsprong overigens niet uit Zuid-Afrika, maar uit Kameroen, waar het in 1986 voor het eerst werd opgenomen door de groep Makossa.

3 Margaret Singana
327 punten

Van de veertien Zuid-Afrikanen in de Top 40 is er slechts eentje geweest die de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 heeft weten te bereiken. Die eer gaat naar Margaret Singana. Zij brak begin jaren 70 door en verwierf al gauw internationale bekendheid door haar hoofdrol in de musical Ipi Tombi. Haar populariteit leverde haar de bijnaam Lady Africa op. In 1980 werd zijn getroffen door een beroerte. Ze kwam in een rolstoel terecht en trok zich terug uit de schijnwerpers. Een van de weinige muzikale projecten die ze daarna nog ondernomen heeft, was het inzingen van We Are Growing voor de televisieserie Shaka Zulu. In de zomer van 1989 werd die serie door Veronica uitgezonden en hij groeide uit tot een onverwachte kijkcijferhit. Het lied dat wekelijks tijdens de aftiteling te horen was, werd snel op single uitgebracht en bereikte niet lang na de slotaflevering de eerste plaats. Buiten Zuid-Afrika en de Benelux zijn de serie en het lied geen grote hits geworden. In 2000 is Margaret Singana na een lang ziekbed in armoede overleden.

4 Miriam Makeba
232 punten

Voordat Clout in 1978 het record van succesvolste Zuid-Afrikaanse Top 40-act in handen kreeg, stond het op naam van Miriam Makeba. Zij is ongetwijfeld de beroemdste zangeres die het land ooit heeft voortgebracht en bovendien de eerste Zuid-Afrikaanse act in de Nederlandse Top 40. In 1959 brak Miriam Makeba internationaal door dankzij een optreden op de Amerikaanse televisie. De Zuid-Afrikaanse overheid van destijds was echter helemaal niet blij met haar. Hoewel ze zich in interviews niet vaak over politieke zaken uitliet, bezong ze in haar songs vaak de ellende die werd veroorzaakt door het apartheidsregime. Tussen 1960 en 1990 was ze zelfs niet meer welkom in haar eigen land en leefde ze in ballingschap in onder meer de Verenigde Staten en Guinee. In 1967 scoorde Miriam Makeba haar enige Top 40-hit met het vrolijke Pata Pata. Het is tot op heden de enige Top 40-hit die wordt gezongen in het Xhosa. Dat is na het Zoeloe de op een na meest gesproken taal van Zuid-Afrika. De in 2008 overleden zangeres werd in 2013 geëerd met een Google Doodle. Zij was de eerste Top 40-zangeres die deze eer te beurt viel.

(23/08/2020)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Joost - Europapa
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Teddy Swims - The Door
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details Rondé - Undecided
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Hozier - Too Sweet
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Dua Lipa - Illusion
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Di-Rect - My Blood
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details La Fuente - Ratata
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel