Nieuws
Top 40 Classic

Kaoma's Lambada dendert binnen op 18 in 1989

Kaoma's Lambada dendert binnen op 18 in 1989
Margaret Singana  Jive Bunny and The Mastermixers  Diana Ross  The Supremes  Lil Louis  Queen  Tina Turner  Kaoma  Guns N' Roses  De La Soul  Dire Straits 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 2 september 1989.

Shaka Zulu's We Are Growing voor de vierde week op 1
Deze week staat We Are Growing van Margaret Singana voor de vierde week op nummer 1. Het is de eerste Top 40-hit voor de Zuid-Afrikaanse en die heeft ze vooral te danken aan de serie Shaka Zulu, die door Veronica wordt uitgezonden. Joshua Sinclair schreef al in 1985 het verhaal van de serie, dat is gebaseerd op de legende van Zulu-koning Shaka. Als Shaka's vader komt te overlijden, ziet zijn halfbroer Sigujana zich als de nieuwe voorman van de Zulu's. Shaka weet hem uiteindelijk op bloederige wijze uit te schakelen, door middel van een coupe. Hij neemt de macht over en wordt de nieuwe koning. Volgens Sinclair wilde hij 'de wereld laten zien dat de mensen die in Afrika geen rechten hebben, juist een trotse achtergrond en cultuur hebben. Anders dan al die mensen die hen die rechten ontnamen.'

Margaret Zingana is geen onbekende in Zuid-Afrika. Op jonge leeftijd werd ze ontdekt, toen ze al zingend haar werk deed als schoonmaakster. Haar werkgever maakte stiekem opnames van haar zangkunsten en stuurde die door naar een platenmaatschappij. Niet veel later kon ze aan de slag achtergrondzangeres. Met een hoofdrol in de musical Ipi Tombi stapte ze in de schijnwerpers. Margaret speelde in Johannesburg en op Broadway. In 1980 werd ze getroffen door een hersenbloeding en leek de loopbaan van de zangeres voorbij. Met het zingen van de Shaka Zulu-tune keerde ze onverwachts weer terug. Het leverde haar in Zuid-Afrika al de bijnaam Lady Africa op. Dat We Are Growing nu op nummer 1 staat, zal Margaret niet alleen mentaal goed doen. Ze heeft naar verluidt de inkomsten hard nodig. 

Jive Bunny en The Mastermixers schieten naar 2
Jive Bunny and The Mastermixers komen gevaarlijk dichtbij. Swing The Mood schiet van 6 naar 2 en lijkt de kandidaat om volgende week de eerste plek van Margaret Singana over te nemen. De track is gemaakt door middel van hetzelfde concept als bij Stars On 45 in de 80's. John Pickles kreeg een aantal muziekrechten en begon het bedrijf Mastermix. Hij mixte daar nummers en maakte compilaties, die aan dj's werden aangeboden. Zij konden die gebruiken tijdens hun optredens.

Johns zoon Andy kwam met Les Hemstock op het idee om voor één van de mixen een set oudere nummers aan elkaar te plakken. En zo ontstond Swing The Mood: een compilatie van oude rock 'n roll-hits met daaronder een stevige beat. Omdat de twee niet de rechten van de muziek van Elvis Presley hadden, moest Paul Wilcox de nummers opnieuw inzingen. In de Verenigde Staten werd ook de stem van Bill Haley vervangen. Het knippen en plakken heeft succes: Swing The Mood gaat Reflections van Diana Ross en The Supremes voorbij, dat mede dankzij de serie China Beach op 3 staat.

Lil Louis is de snelste stijger met French Kiss
French Kiss van Lil Louis gaat deze week het hardst. Het nummer stijgt van 20 naar 7. Schrijver en producer Marvin Burns maakte het nummer als instrumentale track voor in de clubs. Daar nam French Kiss al snel een vlucht en dus wilde hij ook eens onderzoeken of er commercieel iets van te maken viel. Daartoe besloot hij het sensuele gekreun toe te voegen. Dat blijkt nu een schot in de roos, maar niet iedereen is blij met Marvins hit. "Waarom zouden zo veel mensen een plaat moeten kopen van een schilderende vrouw die begint te kreunen met onverstaanbare zinnen?," vroeg het Britse Labour-lid Jack Straw zich hardop af.

Queen zakt naar 11 met Breakthru
Minder goed nieuws is er voor Queen, want Breakthru - afkomstig van het album The Miracle - zakt van 7 naar 11. De harmoniezang aan het begin van het nummer is geschreven door Freddie Mercury, terwijl het grootste deel van het nummer van de hand van drummer Roger Taylor komt. In een interview vertelde Freddie dan ook dat Breakthru een mooi voorbeeld is van twee verschillende stukken muziek die goed bleken samen te vallen. De iconische videoclip, waarin de band op een rijdende trein speelt, is opgenomen op de Nene Valley Railway. Dat is een spoorlijn die in beheer is van een vriend van de band, die de mannen toestemming gaf om daar te filmen.

De stoomlocomotief werd gehuurd, maar wel voor de gelegenheid volledig in de kleuren van Queen gestoken. Hij kreeg bovendien de naam The Miracle Express, die natuurlijk verwijst naar het laatste studioalbum. In de boog van een stenen brug werd met piepschuim een muur gebouwd, waar de band doorheen zou knallen aan het begin van de video. Helaas zorgde het materiaal ervoor dat het muurtje al brak, voordat de trein er doorheen denderde en dus bleef dit een doorn in het oog van de Britse band. Die blijft in de Top 40 nog wel voor The Best van Tina Turner, hoewel die hit van 26 naar 13 knalt.

Lambada van Kaoma is de hoogste binnenkomer op 18
Zo begin september lijkt de zomerhit van dit jaar dan eindelijk daar. Lambada van Kaoma is de hoogste binnenkomer op nummer 18. Kaoma bestaat uit voormalige leden van de groep Touré Kunda. De dansers Chico en Roberta en zangeres Loalwa Braz zijn verantwoordelijk voor het nummer dat al snel in je hoofd zit. Chico de Oliveira leek het nummer te hebben gemaakt, maar hij moest al snel toegeven dat het een kopie is van Chorando Se Foi, dat al in 1986 was geschreven door de Braziliaanse singer-songwriter Márcia Ferreira.

Maar Lambada voert nog verder terug, want dat was een vertaling van het Boliviaanse nummer Llorando Se Fue van Los Kjarkas. De uitvoering van Kaoma lijkt nog het meest op de versie van Cuarteto Continental. Daarin zit ook de bekende accordeon. Al deze nummers zijn nooit echt bekend geworden in Nederland, dus scoren de Brazilianen nu gigantisch. Iets lager in de lijst staat Patience van Guns 'N Roses, dat van 14 naar 22 zakt.

De La Soul klapt hard onderuit
Waar tracks winnen, zijn er ook verliezers. De Amerikaanse hiphopgroep De La Soul kwakt van 17 naar 32 met Say No Go. Wie goed luistert naar de hit hoort I Can't Go For That (No Can Do) van Hall & Oates erin terug, dat in 1982 tot de zestiende plek van de Nederlandse Top 40 wist te komen. Kelvin Mercer (Posdnuos), David Jolicoeur (Trugoy The Dove) en Vincent Mason (Maseo) wilden met Say No Go een duidelijke boodschap overbrengen: begin niet aan drugs en in het bijzonder crack. 

Iets verderop in de lijst boekt Dire Straits minder verlies, maar nog steeds wel aanzienlijk: Money For Nothing verliest 10 plaatsen en valt stil op 37. Bijzonder is dat het nummer al in 1985 op het album Brothers In Arms stond en als single verkrijgbaar was. De Top 40 werd toen niet gehaald. Enkele maanden geleden werd de track opnieuw uitgebracht in onder andere Nederland en deze keer is het wel raak. Op de B-kant is de klassieker Brothers In Arms te vinden en ook die stond nog niet eerder in de Nederlandse Top 40.

De complete Top 40 van 2 september 1989 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify.

(28/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy