Hoofdsteden als Alarmschijf

- Overig

 Flemming Azoto The Chainsmokers Master KG Nomcebo Kenny B
Hoofdsteden als Alarmschijf

Qmusic heeft zojuist het nummer Amsterdam van Flemming uitgeroepen tot Alarmschijf. Twee keer eerder stond er al een nummer met de titel Amsterdam in de Top 40, maar het is voor het eerst dat Amsterdam de Alarmschijf is.

Hieronder vind je alle hoofdsteden die ooit Alarmschijf zijn geweest. We beginnen met Amsterdam en daarna gaan we steeds verder terug in de tijd.

2021 - AMSTERDAM - Flemming
Van alle artiesten in dit artikel is er geen eentje die zelf afkomstig is uit de hoofdstad die bezongen wordt. Flemming komt wel het dichtst in de buurt. De 25-jarige zanger woont namelijk in het Brabantse dorp Vught. Volgende week gaat hij met Amsterdam ongetwijfeld zijn Top 40-debuut maken. Toch is Flemming niet helemaal nieuw in de Top 40. Hij scoorde dit voorjaar namelijk al een hit als zanger en coauteur van het nummer Miss You van Tungevaag, Sick Individuals en Marf. Daar kreeg hij toen echter geen hoescredit voor. Nu bewijst hij met Amsterdam voor de tweede keer zijn talent als songwriter van catchy nummers. Het nummer gaat over een ontmoeting met een meisje dat hij bij haar vervelende vriendje wegtrekt en meeneemt in de trein voor een romantisch avondje in de hoofdstad.

2020 - JERUSALEMA - Master KG & Nomcebo
De vorige keer dat een hoofdstad tot Alarmschijf werd uitgeroepen was in 2020. Dat nummer stond uiteindelijk vijf weken op nummer 1, dus in dat opzicht zien de vooruitzichten voor Flemming er gunstig uit. Misschien moet hij proberen een aanstekelijk dansje bij zijn hit te bedenken, want dat zorgde er bij Jerusalema voor dat het zo'n grote hit werd. Jerusalema werd geschreven door de Zuid-Afrikaanse producer Master KG en gospelzangeres Nomcebo. Zij was ook verantwoordelijk voor de songtekst, die is geschreven in het Zoeloe. Hierin zingt zij regels als "Jeruzalem is mijn thuis" en "Mijn koninkrijk is niet hier", zinnen die net zo goed uit een psalm afkomstig hadden kunnen zijn. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en wordt door zowel joden als christenen en moslims beschouwd als een heilige stad.

2017 - PARIS - The Chainsmokers
Tegenwoordig krijgen vocalisten van dancetracks bijna altijd wel een hoescredit voor hun werk. Dat er uitzonderingen zijn, zangen we hierboven al bij Flemming en de single Miss You. Wie hier ook over kan meepraten, is Emily Warren. Zij zong in 2017 mee op het nummer Paris van The Chainsmokers, maar ook zij werd niet genoemd. Gelukkig vermeldde het danceduo haar 1½ jaar later wel als zangeres op de singles Side Effects, waardoor ze alsnog haar Top 40-debuut heeft kunnen maken. Voor de release van Paris plaatste het duo een dubbele woordenboekdefinitie van de titel op Twitter: "1: een sentimenteel verlangen naar een werkelijkheid die niet echt is; 2: een onherstelbare toestand voor fantasie die nostalgie of dagdromen oproept." De songtekst gaat over een jong koppel dat de werkelijkheid probeert te ontvluchten met een romantisch verblijf in de Franse hoofdstad.

2015 - PARIJS - Kenny B
Twee jaar voor Paris van The Chainsmokers was Parijs ook al eens het decor van een Alarmschijf. En deze keer zelfs letterlijk, want in het geval van Parijs van Kenny B werd de videoclip daadwerkelijk in Parijs opgenomen. De enige andere videoclip in dit lijstje waarin beelden van de bezongen stad te zien zijn, is die van Amsterdam van Flemming. In Parijs zingt Kenny B over een ontmoeting met een mooie vrouw. Zij blijkt Nederlands te zijn, waarna de zanger zijn verlangen uitspreekt om met haar de bekendste Parijse trekpleisters te gaan bezoeken: De Champs-Élysées, de Notre-Dame, de Seine en de Eiffeltoren. Parijs is de grootste Top 40-hit uit dit lijstje, maar er zijn twee hoofdsteden die nog meer succes hadden als titel van een hit. Het gaat om Budapest van George Ezra en de grootste hoofdstad-hit uit de Top 40-geschiedenis: Havana van Camila Cabello feat. Young Thug.

1981 - SAN SALVADOR - Azoto
Als we heel diep teruggraven in het Top 40-archief komen we nog een Alarmschijf als hoofdstad tegen: San Salvador van Azoto. Het is geen schande dat zowel de stad als de hit niet meteen een belletje doen rinkelen. De hit kwam ondanks zijn Alarmschijfnominatie namelijk nooit verder dan de 19e plaats in februari 1981 en San Salvador is de hoofdstad van El Salvador. Dat Midden-Amerikaanse landje is half zo groot als Nederland en de hoofdstad telt niet meer dan 250.000 inwoners. Daarmee is San Salvador slechts een beetje groter dan Eindhoven. Als we de songtekst van San Salvador mogen geloven is het er wel een gezellige boel met "voices ringing, people singing" en "crowdy streets". De werkelijkheid was echter een stuk grimmiger. San Salvador was in 1981 namelijk het toneel van een bloedige burgeroorlog.

Foto: YouTube