Top 4: succesvolste zanger 80's

- Top 4

 Prince David Bowie
Michael Jackson

Deze week staat deze rubriek in het teken van de jaren 80. Wat waren de grootste hits en wie waren de grootste sterren van de eighties? Vandaag kijken we naar de vier succesvolste zangers van dit decennium.

1 MICHAEL JACKSON, 4544 punten
Met het beste verkopende album aller tijden heeft Michael Jackson voor een groot deel de hitlijst van de jaren 80 bepaalt. Van de negen tracks op het album Thriller werden er zeven op single uitgebracht en die bereikten allemaal de Top 40 . En als je dat nog niet indrukwekkend genoeg vindt: van de opvolger Bad werden negen van de elf tracks een hit. Al die nummers belandden ook nog eens in de top 20 en de meeste werden zelfs top 10-hits. De verdere hoogtepunten van Michael Jackson laten zich eigenlijk niet samenvatten in één alinea. Hij presenteerde in 1983 de moonwalk, schreef mee aan de wereldwijde nummer 1-hit We Are The World en schitterde in zijn eigen bioscoopfilm Moonwalker. Uit die film is de onderstaande clip van het nummer Smooth Criminal afkomstig. 

2 PRINCE, 3335 punten
Michael Jackson was niet de enige popheld die in de jaren 80 een film maakte. Voordat Moonwalker in roulatie ging, had Prince al twee bioscoopfilms op zijn naam staan: Purple Rain en het door hemzelf geregisseerde Under The Cherry Moon. Prince' grootste jaren 80-hits zijn allemaal uit deze films afkomstig. De top 5-hits When Doves Cry, Purple Rain en I Would Die 4 U zijn allemaal in Purple Rain te horen en zorgden voor zijn definitieve doorbraak in Nederland. De nummer 2-hit Kiss uit 1986 zat in Under The Cherry Moon. Daarnaast maakte Prince in 1989 ook nog de soundtrack voor de film Batman van Tim Burton, die eveneens goed was voor een paar Top 40-hits.

3 DAVID BOWIE, 3236 punten
De hitcarrière van David Bowie begon al in 1969 met de top 10-hit Space Oddity. Tot de jaren 80 lukte het hem echter niet op op de eerste plaats van de Top 40 te komen. Daar kwam in 1981 verandering in dankzij zijn eerste nummer 1-hit Under Pressure, samen met Queen. Bowie had de smaak goed te pakken, want samen met de Pat Metheny Group, Mick Jagger en Tina Turner, scoorde hij respectievelijk de nummer 1-hits This Is Not America, Dancing In The Streets en Tonight. Let's Dance was in 1983 de enige nummer 1-hit die hij helemaal alleen scoorde. David Bowie had veruit het meeste succes in de jaren 80, maar hij heeft een decenniumoverstijgende Top 40-prestatie op zijn naam staan die nog door niemand anders geëvenaard is. Hij is namelijk de enige artiest die in alle decennia dat de Top 40 bestaat, in de lijst heeft gestaan.

4 GEORGE MICHAEL, 2945 punten
Bij de punten van George Michael zijn de hits van het duo Wham! niet meegeteld. Geen probleem, want zelfs solo verzamelde de zanger genoeg punten voor een plekje in deze top 4. De solocarrière van George Michael begon overigens indrukwekkend. Zijn eerste vijf solonoteringen bereikten tussen 1984 en 1987 allemaal de eerste plaats. Kissing A Fool was in 1988 de eerste en enige George Michael-hit in de jaren 80 die niet in de top 10 terechtkwam. Op eerste kerstdag 2016 overleed de zanger ploseling op 53-jarige leeftijd. 2016 ging sowieso al te boek als een triest jaar, want ook de hierboven genoteerde David Bowie en Prince kwamen dat jaar te overlijden. Michael Jackson stierf al in 2009, wat dus betekent dat geen enkele van de vier zangers in dit lijstje nog in leven is.