Nieuws
Top 4

Top 4: postume Alarmschijven

Avicii
Elvis Presley  Avicii  2Pac  Freddie Mercury 

Bijna een jaar na zijn overlijden heeft Avicii met SOS zijn vierde Alarmschijf te pakken. Het is nog maar elf keer eerder voorgekomen dat een hit van een overleden persoon tot Alarmschijf wordt gekozen. We zetten de succesvolste vier postume Alarmschijven voor je op een rijtje.

1 LIVING ON MY OWN- Freddie Mercury
In 1985 werd Living On My Own uitgebracht als derde single van Freddie Mercury's enige soloalbum Mr. Bad Guy. Zowel het album als de single werden geen succes. Toch kreeg het nummer in 1993, anderhalf jaar na Freddies overlijden, een tweede leven dankzij een remix van de No More Brothers. Een van deze 'brothers' was de Belgische producer Serge Ramaekers, die in 1989 al een nummer 2-hit had gescoord met zijn remix van Marina van Rocco Granata. De remix van Living On My Own werd op 24 juli 1993 tot Alarmschijf gebombardeerd, waarna het een groot succes werd. Voor zowel Freddie Mercury als Serge Ramaekers werd het de tweede nummer 2-hit in de Top 40. In Engeland was het succes nog ietsje groter. Daar bereikte Living On My Own de eerste plaats in de hitlijst. 

2 CHANGES- 2Pac
Op 7 september 1996 werd 2pac beschoten tijdens een drive-by-shooting in Las Vegas. Zes dagen later overleed de Amerikaanse rapper aan zijn verwondingen. Het is nooit duidelijk geworden wie 2pac vermoord heeft. Tijdens zijn leven heeft Tupac Shakur slechts tweemaal in de Top 40 gestaan: in 1995 met Dear Mama en in 1996 met California Love. Er lag echter nog zoveel onuitgebracht materiaal van de rapper op de plank, dat hij in de acht jaar na zijn dood nog zes Top 40-hits heeft gescoord. Eén daarvan was het nummer Changes, dat hij in 1992 had opgenomen. Een remix van die track werd op 6 februari 1999 uitgeroepen tot Alarmschijf. Het was de eerste single van het album Greatest Hits, dat een paar maanden eerder was uitgebracht. Dat de legendarische rapper nog altijd geliefd was, bleek wel uit het Top 40-succes. Het nummer kwam meteen op nummer 1 binnen in de lijst. 

3 TURN YOUR LIGHTS DOWN LOW- Bob Marley featuring Lauryn Hill
Van alle artiesten die postuum een Alarmschijf hebben gehad, heeft Bob Marley een record in handen. Hij is de enige artiest die meer dan tien jaar na zijn overlijden nog een Alarmschijf in de wacht sleepte. De legendarische reggaezanger was op 11 mei 1981 overleden aan de gevolgen van kanker; 11½ jaar later, in 1992, pakte hij de Alarmschijf met Iron Lion Zion. En alsof dat nog niet genoeg was: op 27 november 1999 pakte hij met Turn Your Lights Down Low nog een tweede postume Alarmschijf. Daarmee is Bob Marley de enige artiest die twee postume Alarmschijven op zijn naam heeft staan. De oorspronkelijke versie van Turn Your Lights Down Low is afkomstig van het album Exodus uit 1977. De hitversie uit 1999 was een postuum duet met Lauryn Hill, afkomstig van het remixalbum Chant Down Babylon. Op dat album zingen en rappen verschillende populaire artiesten uit die tijd mee op nummers van de Jamaicaanse reggaepionier. 

4 WOODEN HEART (MUSS I DENN)- Elvis Presley
Drie keer is een Alarmschijf uitgereikt aan een artiest die vlak daarvoor overleden was. In het geval van Roy Orbison werd een nieuw nummer de Alarmschijf: You Got It. In de andere twee gevallen ging het om een heruitgave van een oude single. Zo werd op 20 december 1980, twaalf dagen na de moord op John Lennon, Happy X-Mas (War Is Over) tot Alarmschijf uitgeroepen. Tussen het overlijden van Elvis Presley en de Alarmschijf Wooden Heart (Muss I Denn...) in augustus 1977 zaten slechts elf dagen. Waarom uitgerekend dát nummer na zijn dood postuum op single werd uitgebracht, is niet helemaal duidelijk. Het is niet echt representatief voor de rest van zijn repertoire. Elvis' uitvoering van het Duitse volksliedje, inclusief een Duitstalig couplet, was afkomstig uit de film G.I. Blues uit 1961. Dat was de eerste bioscoopfilm die hij opnam nadat hij in Duitsland zijn dienstplicht had vervuld. Wooden Heart (Muss I Denn...) stond drie weken op nummer 2 in de Top 40. Ironisch genoeg werd hij van de eerste plaats gehouden door I Remember Elvis Presley van Danny Mirror en de medley Do You Remember van Long Tall Ernie & The Shakers, waarin Elvis' debuutsingle That's All Right verwerkt was. 

Naast Avicii en de artiesten uit deze top 4 hebben John Lennon, Roy Orbison, The Notorious B.I.G., Aaliyah, André Hazes en Michael Jackson allemaal ooit postuum een Alarmschijf gescoord. Een eervol rijtje waarbij de Zweedse dj zich sinds deze week mag aansluiten.

(Foto: BSR Agency)
(14/04/2019)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight