Nieuws
Top 4

Top 4: Opgevallen! week 26

André Hazes 1982
André Hazes  O'G3ne  Chef'Special  Gijp 

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) André Hazes

Hoewel André Hazes al meer dan 15 jaar geleden overleden is, duikt hij nog regelmatig op in deze rubriek. Het is zelfs voor de vierde keer dat hij de eerste plaats inneemt. Anderhalf jaar geleden gebeurde dat voor het eerst. De aanleiding was toen hetzelfde als nu. De film Bloed, Zweet & Tranen werd afgelopen week uitgezonden op de Vlaamse zender één. Deze biopic vertelt het leven van Hazes in drie in elkaar verweven hoofdstukken: zijn prille jeugd, de eerste jaren van zijn zangcarrière en de periode voor zijn overlijden in 2004. De hoofdrol wordt gespeeld door Martijn Fisscher, die voor zijn vertolking van de volkszanger een Gouden Kalf voor beste acteur kreeg. De acteerprestaties van Hadewych Minis (Rachel Hazes) en Raymond Thiry (vader Joop Hazes) werden eveneens bekroond met Gouden Kalveren voor hun bijrollen. André Hazes heeft in Vlaanderen niet de legendarische status die hij in Nederland kent, maar is bij onze zuiderburen zeker geen onbekende. Tussen 1977 en 2004 stond hij daar met acht hits in de hitparade, waarbij Zij Gelooft In Mij net als in Nederland postuum zijn eerste nummer 1-hit werd. Sinds André Hazes Jr. in 2018 met Leef onverwacht een grote hit scoorde in de Ultratop 50, lijkt niet alleen de belangstelling voor hem, maar ook die voor zijn vader flink te zijn aangewakkerd in België.

2 (--) Og3ne

"Morgenavond is het OG3NE-avond op SBS6." Zo kondigden de dames van Og3ne de televisieavond van zaterdag op hun Facebookpagina aan. Fans van Lisa, Amy en Shelley kwamen die dag inderdaad volledig aan hun trekken dankzij SBS6. Vanaf acht uur werd op die zender de herhaling van de Dance Dance Dance-finale van 2019 uitgezonden. Daarin regende het tienen voor de drie zusjes uit Fijnaart en uiteindelijk wonnen ze met twee punten verschil van de andere finalisten: Vinchenzo en Nochtli. Na dit programma volgde de De Beste Liedjes Van ...-aflevering met Og3ne uit 2018. Hierin zong het trio zowel eigen nummers als liedjes die veel voor hen betekenden. Ze werden daarbij begeleid door Jeroen Van Der Boom op piano. Aan het eind van het programma werd bekendgemaakt dat hun songfestivalinzending Lights And Shadows uit 2017 verkozen was tot het beste liedje van Og3ne. De uitzending mocht rekenen op 514.000 kijkers en was daarmee het best bekeken SBS-programma van de avond. Er keken nu zelfs meer mensen dan op 21 april 2018. Toen keken er slechts 306.000 mensen. Dat zou ook te maken kunnen hebben met het ongunstige tijdstip waarop het werd uitgezonden. Toen begon het programma namelijk pas om 23:00 uur. Afgelopen zaterdag was dat om 21:55 uur.

3 (--) Chef'Special

Niet alleen op SBS6 zijn momenteel veel herhalingen te zien. NPO 3 kan er ook wat van. Momenteel is daar op zondagavond de herhaling van het vierde seizoen van De Gevaarlijkste Wegen Ter Wereld uit 2019 te zien. Eergisteren was de aflevering met Chef'Special-zanger Joshua Nolet en actrice Susan Visser te zien. Zijn legden een autorit af door Jordanië vanaf de zuidelijke havenstad Akaba naar Jerash, dat helemaal in het noorden ligt. Hun route leidde hen via woestijnen en smalle bergpaadjes langs onder meer de Wadi Rum-vallei, de historische stad Petra en de Dode Zee. Tijdens hun gesprekken kwam de twee reisgenoten erachter dat ze allebei een dierbaar persoon zijn overleden. Susan Visser is de weduwe van acteur Roef Ragas, die in 2007 plotseling aan het hartstilstand overleed. Joshua Nolet verloor op 11 december 2012 zijn vader aan de gevolgen van kanker. Tijdens hun toch door de Jordaanse woestijn vertelde hij hoe zijn vader tot de dag van zijn overlijden op kantoor is blijven doorwerken om zijn vrouw zo onbezorgd mogelijk te kunnen achterlaten. Na verschillende pogingen om de dood van zijn vader te verwerken in een lied, schreef hij in 2013 het nummer In Your Arms. Deze ode aan zijn vader werd in maart 2014 de debuuthit voor Chef'Special. Het nummer stond 28 weken in de Top 40 en is nog altijd de grootste hit van de Haarlemse band.

4 (--) Gijp

Gisterenavond stond eigenlijk de laatste aflevering van het negentiende seizoen van de talkshow VI gepland, maar deze is geschrapt omdat de vaste sidekicks Johan Derksen en René van der Gijp het niet meer zien zitten om in de huidige vorm door te gaan. De reden moge inmiddels bekend zijn. Het begon met een grap van Johan Derksen over rapper Akwasi die racistisch uitgelegd kon worden. Daarop volgden kritische commentaren van kijkers en bekende Nederlanders, waarna ook sponsoren begonnen af te haken. Als reactie organiseerde VI vorige week maandag een speciale uitzending die volledig in het teken stond van racisme. Derksen en Gijp vonden zich in die uitzending nogal in de hoek gezet door presentator Wilfred Genee en nu vinden de heren het ongeloofwaardig om het programma op dezelfde manier voort te zetten. Derksen vond de racisme-aflevering de slechtste uitzending die ze ooit gemaakt hadden. Desondanks keken er die maandag een recordaantal van 1,7 miljoen mensen naar het programma. Of het programma na de zomer zal terugkeren en of de drie heren daar allemaal nog bij betrokken zullen zijn, is op dit moment nog niet duidelijk. Waarom we in deze rubriek aandacht besteden aan deze rel? Gijp scoorde in 1995 een bescheiden Top 40-hit met Geef Me Hoop Jomanda. Genee en Derksen kwamen met hun muzikale uitstapjes nooit verder dan de Tipparade.

(Foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief / Anefo)
(30-06-2020)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It