Nieuws
Top 4

Top 4: Opgevallen! week 17

Top 4: Opgevallen! week 17
Paul van Vliet  Harry Belafonte  Lee Towers  Amy Winehouse 

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Paul Van Vliet

Een maand na Wim De Bie is nog een bekende Haagse humorist overleden. Vorige week dinsdag overleed Paul Van Vliet na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd. Als cabaretier heeft hij meer dan 50 jaar op het podium gestaan, eerst als lid van het Leidsch Studenten Cabaret en PePijn en later solo. Hij creëerde verschillende onvergetelijke typetjes, waaronder Bram uit de commune en majoor Kees. In deze twee gedaantes haalde hij in de jaren 70 de Top 40. Niet met liedjes, maar met conferences die op televisie waren geweest en daarna op single werden uitgebracht. Majoor Kees En De Sinterklahaas bereikte eind 1976 zelfs de top 10 en was de eerste Sinterklaashit in de Top 40. Enkele van zijn cabaretliedjes, zoals Meisjes Van 13 en Veilig Achterop, hebben zich ook genesteld in ons collectief geheugen, maar die hebben nooit in de Top 40 gestaan. Meer achtergronden bij de bijzondere hits van Paul Van Vliet, lees je in het overlijdensbericht elders op deze site.

2 (--) Harry Belafonte

Paul Van Vliet was niet de enige grote naam die ons afgelopen week ontviel. We moesten ook afscheid nemen van Lilian Day Jackson van Spargo en van Harry Belanfonte. Het overlijden van Harry was uiteraard wereldnieuws. Hij heeft slechts met één hit in de Top 40 gestaan - Skin To Skin uit 1989 - maar dat komt natuurlijk omdat zijn populariteit piekte in 1957, acht jaar voordat de eerste Top 40 op de radio te horen was. In dat jaar ontketende Harry met zijn hit Banana Boat Song (Day-O) eigenhandig een wereldwijde calypso-rage. Van zijn album Calypso werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Naast zanger was Harry een gewaardeerd acteur en was hij zeer actief binnen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Daarnaast nam hij in 1985 het initiatief voor het project USA For Africa, dat een wereldwijde nummer 1-hit scoorde met We Are The World. Harry was een van de oudste nog levende personen die ooit in de Nederlandse hitlijst hebben gestaan. Hij overleed op 96-jarige leeftijd aan hartfalen.

3 (--) Lee Towers

Afgelopen donderdag was het Koningsdag. Koning Willem-Alexander vierde zijn 56e verjaardag - en tien jaar koningschap - in Rotterdam. De feestelijkheden werden afgesloten met een optreden van drie bekende Rotterdamse artiesten voor de Markthal: Lee Towers, Davina Michelle en Ronnie Flex. Het drietal bracht een nieuwe versie van Lees eerste top 10-hit You Never Walk Alone uit 1976. Net als het publiek zongen Willem-Alexander en Máxima op het podium mee en bij de allerlaatste slotnoot kon Prins Maurits het niet laten Lees kenmerkende elleboogbeweging eventjes na te doen. Het breekbare optreden van Lee Towers maakte op veel kijkers grote indruk. De 77-jarige zanger verklaarde na afloop voor de camera's van RTL Boulevard dat het optreden en de waardering van de koninklijke familie - die Lee allemaal nog een hand of een knuffel kwamen geven - hem erg ontroerd hadden. Later op de middag traden nog verschillende andere bekende Rotterdamse acts op, zoals Broederliefde en de Hermes House Band.

4 (--) Amy Winehouse

We besluiten deze top 4 met Amy Winehouse. Afgelopen vrijdag werd op NPO 3 de registratie van haar concert in het Londense Shepherd's Bush Empire uitgezonden. Dit in mei 2007 opgenomen concert was in april 2008 voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien bij 3 On Stage. Daarna is het nog verschillende keren herhaald, onder meer in de week na haar overlijden in 2011. Amy Winehouse Live In Shepherd's Bush wordt beschouwd als een van de beste liveoptredens van de zangeres. In een top 15 van beste Amy Winehouse-optredens, in 2015 opgesteld door Vulture, staan maar liefst drie nummers uit dit concert. De destijds 23-jarige zangeres zong vooral nummers van haar album Back To Black, maar ook haar toekomstige nummer 1-hit Valerie was al te horen. Helaas zou Amy na dit concert vooral nog negatief in het nieuws komen door afgezegde optredens of concerten waarbij ze dronken op het podium stond. Gelukkig kunnen we dankzij deze concertregistratie nog steeds genieten van Amy in topvorm.

(Foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief / Anefo)

(02/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist