Coverafbeelding The Beach Boys - Good Vibrations
  • Statistieken
  •   14 weken
  •   4 piekpositie
  •   361 punten
  •   1966

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

The Beach Boys is een popgroep die in 1961 werd opgericht door de broers Brian, Dennis en Carl Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine. In de beginjaren maakten de jongens muziek in de stijl van The Four Freshmen, waarbij harmonieuze zang de hoofdrol speelde. De single "Surfin'" uit 1961 werd een hit in Amerika en was typerend voor de richting die de band de eerstvolgende jaren zou volgen: een combinatie van surfmuziek, een stijl die tot dan toe vooral instrumentaal was geweest, en teksten over surfen, auto's en meisjes.Toen in 1965 The Beatles het album Rubber Soul uitbrachten, was dit voor Brian de inspiratie voor Pet Sounds, dat in 1966 verscheen en door het tijdschrift Rolling Stone werd uitgeroepen tot op-een-na-beste album ooit. Van het album komen de hits Wouldn't It Be Nice, Sloop John B (de enige nummer 1 in de Top 40 van de band) en God Only Knows.Nadat in 1967 The Beatles hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitbrachten, nota bene geïnspireerd door Pet Sounds, luidde dit het einde van de band in. Het album Smile werd officieel afgelast en de belangrijkste componist van de band, Brian Wilson, raakte in een zware depressie.

Hierna staat de groep nog met diverse nummers in de Top 40, maar na 1970 neemt het succes steeds verder af. De groep ondergaat vele personeelswisselingen en Brian Wilson kan niet meer de kwaliteit van zijn eerdere werk reproduceren.De laatste grote Beach Boys-hit in Nederland was Kokomo uit de film "Cocktail" (1988) met Tom Cruise. Het allerlaatste Beach Boys-album zou Stars And Stripes, Vol. 1 uit 1996 worden, waarop oude successen werden gezongen door beroemde countryzangers en waar de Beach Boys alleen de achtergrondvocalen verzorgden. Carl Wilsons overlijden aan kanker in 1998 betekende het definitieve einde voor de groep.In 2012 verscheen voor het eerst sinds 1996 een nieuw studioalbum van de groep. Het album met de titel That's Why God Made The Radio is in 2011 en 2012 opgenomen naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de groep.

Songtekst

Ah! I love the colorful clothes she wears,
and the way the sunlight plays upon her hair
Ahhhhhh! I hear the sound of a gentle word,
on the wind that lifts her perfume through the air.

I'm pickin up good vibrations, she's givin' me the excitations.
I'm pickin' up good vibrations, she's givin' me the excitations.

Good, good, good, good vibrations, she's givin' me the excitation.
Good, good, good, good vibrations, she's givin' me the excitations.

Close my eyes, she's somehow closer now,
softly smile, I know she must be kind.
When I look in her eyes,
she goes with me to a blossom world.

REFRAIN

My, my, my, what e(lation),
I don't know where, but she sends me there.
My, my, my, what a sen(sation),
My, my, my, what elation.

(Gotta keep those love good
Vibrations are happening with her) x3

Ahhhhhh!

REFRAIN

Songinformatie

Brian Wilson hoorde in 1966 het Beatles-album "Rubber Soul" en werd door deze muziek geïnspireerd tot het schrijven van "Pet Sounds". Een van de nummers die hij hiervoor bedacht was "Good Vibrations". Hoewel de tekst uiteindelijk geschreven werd door Wilson en Mike Love, werd de basis ervan gelegd door Tony Asher. Brian had hem ingehuurd om de teksten te schrijven voor het Pet Sounds-project. Tony Asher schreef aanvankelijk de tekst "Good, good vibes, I get good vibes" en hij wilde het lied ook "Good Vibes" noemen. Wilson vond echter dat het "Good Vibrations" moest zijn. Mike Love en hij pasten de tekst uiteindelijk aan. "Good Vibrations" werd niet gebruikt voor het album "Pet Sounds" omdat Wilson van mening was dat het nummer nog niet af was. Na het afronden van dat album ging hij met dezelfde muzikanten opnieuw de studio in. In zes maanden tijd maakte hij het nummer af. De opnamen kostten in totaal vijftigduizend Amerikaanse dollar en hij had ruim zeventig uur aan tape nodig om alles op te nemen. Het nummer is opgebouwd uit delen die afzonderlijk werden opgenomen in zeventien sessies. Van de single werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Trivia

Het Britse muziekblad Mojo publiceerde in december 1997 een lijst van de beste singles ooit, met "Good Vibrations" op de derde plek. Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone plaatste "Good Vibrations" in 2004 op de zesde plaats in een lijst van The 500 Greatest Songs of All Time. Het verscheen tevens in een door de Rock and Roll Hall of Fame samengestelde lijst van liedjes die het muziekgenre rock-'n-roll vormgaven.
ArtiestThe Beach Boys
 A-kant
Titel Good Vibrations
Lengte 3:35
Componist(en) Brian Wilson, Mike Love
Producer(s) Brian Wilson, The Beach Boys
 B-kant
Titel Let's Go Away For Awhile
Lengte 2:15
Componist(en) Brian Wilson
Producer(s) Brian Wilson, The Beach Boys
 
Platenlabel Capitol
Catalogusnr F 5676
Hoogste positie UK 1
Hoogste positie US 1
Album Smiley Smile


Positieverloop