Coverafbeelding Beach Boys - Cotton Fields
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   12 piekpositie
  •   155 punten
  •   1969

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

The Beach Boys is een popgroep die in 1961 werd opgericht door de broers Brian, Dennis en Carl Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine. In de beginjaren maakten de jongens muziek in de stijl van The Four Freshmen, waarbij harmonieuze zang de hoofdrol speelde. De single "Surfin'" uit 1961 werd een hit in Amerika en was typerend voor de richting die de band de eerstvolgende jaren zou volgen: een combinatie van surfmuziek, een stijl die tot dan toe vooral instrumentaal was geweest, en teksten over surfen, auto's en meisjes.Toen in 1965 The Beatles het album Rubber Soul uitbrachten, was dit voor Brian de inspiratie voor Pet Sounds, dat in 1966 verscheen en door het tijdschrift Rolling Stone werd uitgeroepen tot op-een-na-beste album ooit. Van het album komen de hits Wouldn't It Be Nice, Sloop John B (de enige nummer 1 in de Top 40 van de band) en God Only Knows.Nadat in 1967 The Beatles hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitbrachten, nota bene geïnspireerd door Pet Sounds, luidde dit het einde van de band in. Het album Smile werd officieel afgelast en de belangrijkste componist van de band, Brian Wilson, raakte in een zware depressie.

Hierna staat de groep nog met diverse nummers in de Top 40, maar na 1970 neemt het succes steeds verder af. De groep ondergaat vele personeelswisselingen en Brian Wilson kan niet meer de kwaliteit van zijn eerdere werk reproduceren.De laatste grote Beach Boys-hit in Nederland was Kokomo uit de film "Cocktail" (1988) met Tom Cruise. Het allerlaatste Beach Boys-album zou Stars And Stripes, Vol. 1 uit 1996 worden, waarop oude successen werden gezongen door beroemde countryzangers en waar de Beach Boys alleen de achtergrondvocalen verzorgden. Carl Wilsons overlijden aan kanker in 1998 betekende het definitieve einde voor de groep.In 2012 verscheen voor het eerst sinds 1996 een nieuw studioalbum van de groep. Het album met de titel That's Why God Made The Radio is in 2011 en 2012 opgenomen naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de groep.

Songtekst

When I was a little bitty baby
My mama done rock me in the cradle
In them old cotton fields back home
It was back in Louisiana
Just about a mile from Texarkana
In them old cotton fields back home

Let me tell you now, well, got me in a fix
I caught a nail in my tire doing lickitey splits
I had to walk a long, long way to town
Came along a nice old man, well, he had a hat on
Wait a minute, mister, can you give me some directions
I gonna want to be right off for home

Don't care if them cotton balls get rotten
When I got you, baby, who needs cotton
In them old cotton fields back home
Brother, only one thing more that's gonna warm you
A summer's day out in California
It's gonna be them cotton fields back home

It was back in Louisiana
Just about a mile from Texarkana
Give me them cotton fields (It was back in Louisiana)
Let me hear it for the cotton fields (Just about a mile from Texarkana)
You know that there's just no place like home

Well boyn it sure feels good to breathe the air back home
You should have seen their faces when they seen how I grown
In them old cotton fields back home

Songinformatie

In mei 1967, tijdens de Beach Boystoernee door Groot-Brittannië, krijgt Al Jardine het idee om de folkbluesklassieker Cotton Fields met zijn groep op te nemen. Pas anderhalf jaar later komt het ervan. Op 18 en 19 november 1968, tijdens de opnamen van het album 20/20, nemen The Beach Boys Cotton Fields op. Al Jardine zingt de lead en Brian Wilson doet de productie. In augustus bereikt het nummer de Nederlandse Top 40. Al Jardine was echter niet tevreden over de productie en op 15 augustus 1969 werd een nieuwe versie opgenomen. Op deze versie was prominent een steelgitaar te horen en had meer country-rockinvloeden ten opzichte van de eerste uitvoering. In Amerika en Engeland werd déze versie op single uitgebracht. In de Verenigde Staten was de single weinig succesvol. Cotton Fields haalde net niet de Billboard Hot 100. In Engeland deed de single het stukken beter. Daar werd het een top 5-hit.

Trivia

Cotton Fields is gebaseerd op nummer Cotton Fields van de legendarische blueszanger Huddie Leadbelly, die het rond 1940 opnam. Een jaar eerder haalde de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens de Tipparade met zijn uitvoering van het nummer. Qua tekst ligt de uitvoering van Jürgens het dichtst bij het origineel. De tekstregel "It was back in Louisiana, just about a mile from Texarkana" is geografisch gezien onmogelijk. Texarkana ligt op de grens tussen de staten Texas en Arkansas, maar dat is zo'n 50 kilometer (30 mijl) ten noorden van de grens met Louisiana.
ArtiestThe Beach Boys
 A-kant
Titel Cotton Fields
Lengte 2:56
Componist(en) Huddie Ledbetter
Producer(s) Al Jardine
 B-kant
Titel Time To Get Alone
Lengte 2:43
Componist(en) Brian Wilson
Producer(s) The Beach Boys
 
Platenlabel Capitol
Catalogusnr 5C 006.80049
Hoogste positie UK 2
Hoogste positie US 103
Album Friends / 20/20 (als Bonus Track)


Positieverloop