Coverafbeelding Rob De Nijs - Zeg Maar Niets
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1985

Artiestinformatie

Geboortedatum   26-12-1942
Land   Nederland

Na het winnen van een talentenjacht mag Rob de Nijs zijn derde single, Ritme Van De Regen, bij Philips maken, met zijn begeleidingsband. Het wordt in het voorjaar van 1963 een grote hit. Binnen korte tijd groeit De Nijs uit tot het Nederlandse equivalent van Cliff Richard. Daarna volgen nog enkele hits van voor het Top 40-tijdperk.

Na wat mindere jaren komt hij in 1968 terug als acteur. Hij speelt in Oebele met o.a. Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee en Marjan Berk. De muziek is van Joop Stokkermans. Daarna volgt Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer?, waarin hij de hoofdrol speelt van Bertram Bierenbroodspot.

Het lied Jan Klaassen De Trompetter is de eerste single waarmee Rob de Nijs in 1973 zijn comeback maakt in platenland. Het zijn producties van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh die De Nijs naam bezorgen als albumartiest. De single Dag Zuster Ursula levert De Nijs in september zelfs een top 3-hit op en zijn nummers uit deze periode groeien uit tot klassiekers van de Nederlandse popmuziek, zoals Malle Babbe.

In 1980 verschijnt het album Met Je Ogen Dicht en het betekent Robs definitieve doorbraak. De plaat verkoopt 230.000 exemplaren en is de best verkochte elpee van het jaar. De single Alleen Is Maar Alleen is een compositie van David Gates van Bread. In 1985 scoort Rob zijn grootste hit uit zijn carrière tot dan toe met Alles Wat Ademt.

Dat succes wordt overtroffen in 1996. Het album De Band, De Zanger En Het Meisje verschijnt, waarvan de single Banger Hart de eerste nummer 1-hit betekent in Robs inmiddels 35-jarige carrière. De single is geen bewerking van een bekend stuk, maar door Spargo-zanger Ellert Driessen voor hem op maat geschreven. Het album haalt platina.

Het singlesucces nam daarna weer af, maar zijn tournees trokken nog steeds volle zalen. Op 17 september 2019 liet hij weten eind 2021 te gaan stoppen met optredens, omdat bij hem de ziekte van Parkinson was vastgesteld. Op 13 maart 2020 was hij gast bij De Wereld Draait Door en sinds lange tijd weer op tv. Hij zong daar 2 nieuwe songs van zijn laatste cd Niet Voor Het Laatst.


Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 19-4-1998}

Namiddag, met een lui gewicht
De klamboe in een streep zonlicht
De schaduw op jouw blote rug
En die vreemde, zoete mangolucht
Buiten kabbelt de zee heel kalm
De wind ruist in een dadelpalm
Het kamermeisje fluistert zacht
Jouw blik op mij, als je lacht

[chorus]:
Zeg maar niets, neehee
Zeg maar niets, wat moet je met woorden?

[chorus]
Neeheehee

Zo loom en warm in een heel ver land
'r Valt een laken uit een hand
Er loopt een vlieg op een bruine voet
'k Verwacht een brief die iets uitleggen moet
Buiten buigt een orchidee
Zich langs ons raam met de moesson mee
Ik denk aan wat je later leest
Is het paar intiem geweest?

[chorus] [3x]
Zeg maar niets, neeheehee
Zeg maar niets, wat moet je met woorden?
Neeheehee

[break]
[chorus] [5x] [fade]

Songinformatie

ArtiestRob De Nijs
 A-kant
Titel Zeg Maar Niets
Lengte 3:25
Componist(en) G. STellaard, B. Meuldijk
Producer(s) G. Stellaard
Engineer(s) M. Beekman
 B-kant
Titel Zeg Maar Niets (Live)
Lengte 3:30
Componist(en) G. STellaard, B. Meuldijk
Producer(s) G. Stellaard
Engineer(s) M. Beekman
 
Platenlabel EMI
Catalogusnr 1A 006 12 7262 7
Album Pur Sang


Positieverloop