Coverafbeelding Rob De Nijs - Johnny Soldaat
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1985

Artiestinformatie

Geboortedatum   26-12-1942
Land   Nederland

Na het winnen van een talentenjacht mag Rob de Nijs zijn derde single, Ritme Van De Regen, bij Philips maken, met zijn begeleidingsband. Het wordt in het voorjaar van 1963 een grote hit. Binnen korte tijd groeit De Nijs uit tot het Nederlandse equivalent van Cliff Richard. Daarna volgen nog enkele hits van voor het Top 40-tijdperk.

Na wat mindere jaren komt hij in 1968 terug als acteur. Hij speelt in Oebele met o.a. Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee en Marjan Berk. De muziek is van Joop Stokkermans. Daarna volgt Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer?, waarin hij de hoofdrol speelt van Bertram Bierenbroodspot.

Het lied Jan Klaassen De Trompetter is de eerste single waarmee Rob de Nijs in 1973 zijn comeback maakt in platenland. Het zijn producties van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh die De Nijs naam bezorgen als albumartiest. De single Dag Zuster Ursula levert De Nijs in september zelfs een top 3-hit op en zijn nummers uit deze periode groeien uit tot klassiekers van de Nederlandse popmuziek, zoals Malle Babbe.

In 1980 verschijnt het album Met Je Ogen Dicht en het betekent Robs definitieve doorbraak. De plaat verkoopt 230.000 exemplaren en is de best verkochte elpee van het jaar. De single Alleen Is Maar Alleen is een compositie van David Gates van Bread. In 1985 scoort Rob zijn grootste hit uit zijn carrière tot dan toe met Alles Wat Ademt.

Dat succes wordt overtroffen in 1996. Het album De Band, De Zanger En Het Meisje verschijnt, waarvan de single Banger Hart de eerste nummer 1-hit betekent in Robs inmiddels 35-jarige carrière. De single is geen bewerking van een bekend stuk, maar door Spargo-zanger Ellert Driessen voor hem op maat geschreven. Het album haalt platina.

Het singlesucces nam daarna weer af, maar zijn tournees trokken nog steeds volle zalen. Op 17 september 2019 liet hij weten eind 2021 te gaan stoppen met optredens, omdat bij hem de ziekte van Parkinson was vastgesteld. Op 13 maart 2020 was hij gast bij De Wereld Draait Door en sinds lange tijd weer op tv. Hij zong daar 2 nieuwe songs van zijn laatste cd Niet Voor Het Laatst.


Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 31-7-1993}

De weg naar Soesterberg
Loopt dood in het beton
Daar boort een leger straaljagers
Zich door de zon
Een wereld achter prikkeldraad,
Vernietigend bewaakt
Daar wordt van de beroepssoldaat
Een echte man gemaakt

[chorus]:
Johnny is soldaat, voor hem is het oorlog
Als de bom valt, dan staat ie paraat
Sterven is z'n vak, z'n wapen een doelwit
Voor een held (voor een held)
Voor een held is het toch nooit te laat

De basis heeft een eigen net,
Commercials voor de Force
Als burger krijg je nooit zo'n ster
Op je borst
Hij ziet mij als ie overraast,
Maar hoort niet wat ik zeg
Dat is de weg naar vrede niet,
Vrede is de weg

[chorus] [2x]
[break]
[chorus] [2x] [repeats]

Songinformatie

ArtiestRob De Nijs
 A-kant
Titel Johnny Soldaat
Lengte 03:43
Componist(en) G. Stellaard, Belinda Meuldijk
Producer(s) Gerard Stellaard
 B-kant
Titel Zo Mooi
Componist(en) G. Stellaard, B. Meuldijk
Producer(s) Gerard Stellaard
 
Platenlabel EMI
Catalogusnr 1A 006 12 7212 7


Positieverloop