Spotlight: Un Dia (One Day)

- Releases

 J Balvin Bad Bunny Dua Lipa Tainy
Spotlight: Un Dia (One Day)

Deze week in de Spotlight: de nieuwe samenwerking tussen J Balvin, Dua Lipa, Bad Bunny en Tainy.

We hadden in 2020 al een van de grootste hits aller tijden, meerdere hits over de huidige situatie in de wereld en verschillende grote internationale doorbraken. Twee dingen die we nog niet hebben gezien dit jaar zijn een surprise-album van een van de grootste artiesten ter wereld en een knock-out Spanglish samenwerking gemaakt om de radio te domineren. Beide hebben we na deze week wel.

Om even bij die eerste te beginnen. Soms wil je eigenlijk liever twee Spotlights publiceren en ‘Cardigan’, de lead single van Taylor Swifts nieuwe album, had er zeker een verdiend. Als er iemand is waarvan een album uitbrengen een dag na de aankondiging compleet out of character is, is het wel Taylor. Toch geldt lockdown-album ‘Folklore’ als een enorme triomf voor Swift die een grote transitie maakt van de grote popsounds van haar laatste drie albums naar dit door folk en alternatieve muziek beïnvloede, akoestische album. De beeldende songwriting bezorgt je werkelijk kippenvel en neemt je mee naar een andere wereld. Zeker een tip dus, maar niet de Spotlight.

Nee, die is toch echt voor de megasamenwerking die vrijdag uitkwam. Het is niet alsof rappers en reggaetonlegendes J Balvin en Bad Bunny en producer Tainy onbekenden van elkaar zijn, maar de toevoeging van Dua Lipa maakt de plaat tot een ware smash. In een jaar waarin alles dat Dua uitbrengt in goud verandert, was er eigenlijk nog een ding dat ontbrak: een grote samenwerking buiten haar bubbel van catchy discopop. Die samenwerking is dus ‘Un Dia (One Day)’, een latin popplaat met een aanstekelijke Tainy-productie en een refrein waar de sterke, lage stem van Dua geweldig op uitkomt. Het enige nadeel voor Dua is eigenlijk dat deze track en haar andere huidige single ‘Hallucinate’ elkaar in de weg zouden kunnen gaan zitten en dat een van die twee singles haar eerste kan worden die niet de top 10 gaat halen. Ach ja, het moest ooit gebeuren.