Vergeten Top 40-hits in de spotlights

Een hit is pas een hit, als-ie in de Top 40 heeft gestaan. Maar sommige tracks hebben zo kort in de lijst gestaan, dat je ze bijna zou vergeten. Of je hoort ze niet zo vaak. Om te voorkomen dat ze onder het stof komen te liggen, hebben we 25 van die ‘hidden treasures’ voor je op een rijtje gezet. Ken jij ze allemaal nog?

LIGHTS – Ellie Goulding (#33 in 2012, 18 punten)
Lights is al in 2011 een kleine hit in Engeland, maar wij moeten pas wachten tot 2012. En hoewel de track in de Amerikaanse Billboard Hot 100 tot een tweede plek komt, is Nederland niet erg enthousiast.WORDS OF LOVE – The Mamas & The Papas (#34 in 1967, 10 punten)
Deze track van The Mamas & The Papas moet niet verward worden met het nummer van Buddy Holly. Deze Words Of Love werd geschreven door de ‘leider’ van The Mamas And The Papas, ‘Papa’ John Phillips. Het werd een top 5-hit in Amerika.STRINGS OF LIFE – Soul Central feat. Kathy Brown (#39 in 2005, 3 punten)
Er zijn veel voorbeelden van dancehits die het maar even volhielden in de Lijst der Lijsten. Strings Of Life van Soul Central en Kathy Brown zul je misschien nog wel vaag kennen van de video, waarin een player op een harde manier op zijn plaats wordt gezet.I WILL COME TO YOU – Hanson (#9 in 1997, 187 punten)
I Will Come Tou You is misschien wel de minst gedraaide Hanson-single op de Nederlandse radio. De broertjes brachten de ballad uit, na het succes van Mmmbop en Where’s The Love. I Will Come To You raakte in de vergetelheid, wat misschien toch wel onterecht is.DON’T WASTE MY TIME – John Mayall (#37 in 1969, 12 punten)
John Mayall’s bekendste nummer is Room To Move, dat in 1970 de Alarmschijf wist te scoren en tot de vijfde plek kwam. Don’t Waste My Time was iets eerder daarvoor de eerste Top 40-hit van de blueszanger.ANGEL – Pharrell (#35 in 2006, 9 punten)
Je kent hem nu van een grote hit als Happy, maar de hits die Pharrell solo scoort zijn meestal niet zo groot. Het zwoele Angel komt van het album In My Mind, waar ook zijn samenwerking met Gwen Stefani (Can I Have It Like That) op staat.OH LONESOME ME – Neil Young (#32 in 1970, 12 punten)
Het origineel van Oh Lonesome Me is van Don Gibson en Chet Atkins, die het nummer al in 1957 uitbrachten. Johnny Cash coverde de track in 1961. De versie van Neil Young is overigens een stuk rustiger.HEY MISTER HEARTACHE – Kim Wilde (#37 in 1988, 9 punten)
Dit is de kleinste hit die Kim Wilde ooit in de Top 40 scoorde. Hey Mister Heartache komt van het album Close, waarop de wel succesvolle nummers You Came en Never Trust A Stranger te vinden zijn.JUST ONE LAST TIME – David Guetta feat. Taped Rai (#35 in 2012, 18 punten)
Voor Just One Last Time werkte David Guetta samen met Tom Liljegren en Alexander Ryberg, oftewel Taped Rai. De track was vooral in de clubs te horen, maar onder het grote publiek sloeg Just One Last Time niet echt aan. Het is één van de kleinste hits van de Franse dj.EVER FALLEN IN LOVE – Fine Young Cannibals (#35 in 1987, 12 punten)
Ever Fallen In Love werd in 1978 voor het eerst uitgebracht door Buzzcocks, maar wordt al snel door andere artiesten gecoverd. Fine Young Cannibals neemt het op voor de film Something Wild, waarin Melanie Griffith en Jeff Daniels de hoofdrollen vertolken.VANDAAG BEN IK GAAN LOPEN – Acda & De Munnik (#40 in 2004, 2 punten)
In Oranje is een film met in de hoofdrollen Yannick van de Velde, Wendy van Dijk en Thomas Acda. Het gaat over een jongen die droomt over een plek in het Nederlands Elftal, maar ook rouwt om de dood van zijn vader. Het kon niet anders, dan dat Acda & De Munnik voor de soundtrack zouden zorgen.BE THERE – Clive Griffin (#31 in 1989, 20 punten)
Je kent de Britse Clive Griffin misschien van zijn duet met Celine Dion (When I Fall In Love), dat overigens nooit de Top 40 haalde. Be There deed dat wel. En ongetwijfeld zwijmelden wat vrouwen bij hem weg, maar een onuitwisbare indruk maakte Clive nu ook weer nietANOTHER BAND – Rainbow Train (#31 in 1979, 19 punten)
De Nederlandse band Rainbow Train deed vooral veel sessiewerk bij verschillende muzikanten. Maar de groep, onder leiding van Sandy Coast’s Hans Vermeulen, scoorde ook hits. Heaven On Earth kwam in 1978 tot de negentiende plek. Another Band moest met veel minder genoegen nemen. O ja, en Anita Meyer zong een vrolijk moppie mee.UNTITLED (HOW COULD THIS HAPPEN?) – Simple Plan (#36 in 2006, 11 punten)
Met Welcome To My Life scoorde Simple Plan in 2005 hun eerste Top 40-hit. De Amerikaanse band bracht daarna een wat meer stemmige track uit: Untitled ( How Could This Happen?). Het was al de derde single van het album Still Not Getting Any…: Shut Up haalde de Lijst der Lijsten niet.BALL OF CONFUSION – The Temptations (#36 in 1970, 9 punten)
Ball Of Confusion was de tweede Top 40-hit van de legendarische soulgroep The Temptations. Het wordt in Nederland de kleinste hit van Amerikanen. Ruim twee jaar later zou Papa Was A Rolling Stone Alarmschijf worden en uitgroeien tot één van hun bekendste hits.KING WITHOUT A CROWN – ABC (#31 in 1988, 19 punten)
Na een aardige reeks hits, bleek King Without A Crown de laatste Top 40-hit van ABC. Mark White en Martin Fry waren destijds de enige bandleden die nog over waren, van wat ooit een volledige band was.THE SEED (2.0) – The Roots featuring Cody ChesnuTT (#35 in 2003, 11 punten)
The Roots besloten om het nummer The Seed van soulzanger Cody ChesnuTT onder handen te nemen. Uiteraard vroegen zij hem om het nummer opnieuw in te zingen en het resultaat is een combinatie van hiphop en soul.WALKING ON THE CHINESE WALL – Philip Bailey (#38 in 1985, 5 punten)
Philip Bailey ken je vooral als zanger van Earth, Wind & Fire en van Easy Lover, zijn hit met Phil Collins. De enige Top 40-hit waarop hij alleen vermeld wordt, is Walking On The Chinese Wall. Maar Philip was nog niet van Phil Collins af: die tekende voor de productie, de drums en je hoort hem op de achtergrond.SAIL AWAY – The Rasmus (#38 in 2005, 7 punten)
Na het heftige geluid van No Fear, besloten de mannen van The Rasmus om zich ook eens van hun rustige kant te laten horen. Sail Away verdween echter al gauw in de schaduw van hits als In The Shadows en First Day Of My Life. Alleen in thuisland Finland werd de ballad een grote hit, met een tweede plek als hoogste positie.WALOU – Outlandish (#24 in 2004, 65 punten)
Walou kwam uit, nadat Outlandish met hun cover van Aisha een nummer 1-hit had gescoord in de Top 40. In de indringende videoclip is te zien hoe een jongen zijn lastige thuissituatie wil ontvluchten. De ontknoping van de clip is hoe dan ook dramatisch en pijnlijk actueel.En herinnert u zich deze nog?
I WANNA KNOW – Joe (#20 in 2000, 141 punten)
IF YOU LOVE SOMEBODY SET THEM FREE – Sting (#35 in 1985, 16 punten)
THE RISING – Bruce Springsteen (#40 in 2002, 2 punten)
TRASH – Roxy Music (#36 in 1979, 8 punten)
BUTTERFLY – Jason Mraz (#31 in 2009, 31 punten)