Artiestafbeelding Neil Young

Neil Young

Land Canada

Geboortedatum 12-11-1945 (75 jaar)

Officiële websitehttps://neilyoungarchives.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  24 weken in Top 40
  •  360 punten
  •  #2023 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Na het uiteenvallen van Buffalo Springfield in 1968 gaat Neil Young solo verder. Nog in novermber van 1968 komt het album Neil Young uit en de single 'The Loner'. Voor zijn tweede soloalbum, Everybody Knows This Is Nowhere uit 1969, werkt Young voor het eerst samen met de Amerikaanse band Crazy Horse. Later dat jaar sluit Neil Young zich voor het eerst aan bij Crosby, Stills & Nash.

Neil Young koopt begin jaren 70 een ranch in California. Op deze ranch werkt een oude man die de gebouwen, het land en de dieren verzorgt. De ranch is een grote inspiratie voor de zanger en bij het schrijven van 'Old Man' (1972) wordt Neil Young geinspireerd deze oude man op zijn ranch. Het nummer is ook terug te vinden op zijn beroemdste album Harvest met o.a. ook de hit Heart of gold.

In de jaren 70 brengt Neil Young een groot aantal albums uit waaronder After the Gold Rush, Harvest en American Stars 'n Bars. De zanger schrijft klassiekers als 'Southern Man' (1970), 'Heart of Gold' (1972) en 'Like A Hurricane' (1977). Deze laatste van het album American Stars 'n Bars is het wereldweide hoogtepunt.

Begin jaren tachtig experimenteert Young met een aantal verschillende muziekstijlen, variërend van country, folk, blues, rock tot techno. In 1989 keert hij weer terug naar zijn oude vertrouwde stijl op het album Freedom. De single 'Rockin' In The Free World' wordt een bescheiden hit.

Neil Young blijft in hoog tempo albums maken onder meer in samenwerking met de band Crazy Horse. In 2012 verschijnen er nog twee Americana en Psychedelic pill. Inmiddels heeft hij meer dan 35 albums op zijn naam staan.
Neil is meer een album dan een single artiest.Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Twitter