Originals: California Love

- Overig

 Joe Cocker Dr. Dre 2Pac
Originals: California Love

In 1996 bereikt 2Pac met California Love voor het eerst de top 10 van de Top 40.

Het zou de laatste hit zijn die de rapper bij leven nog zou scoren. Dr. Dre, die ook op de track te horen is, miste eerder in 1995 op een haar na de top 10 met zijn debuuthit Keep Their Heads Ringin’. In Nederland wordt California niet zo’n grote hit als in andere landen want in een groot aantal landen werd het een nummer 1-hit. In de Top 40 staat de single twee weken op nummer 10.

De piano en de blazerssectie is afkomstig uit Woman To Woman dat bijna 25 jaar vóór California Love werd opgenomen door Joe Cocker. In Spanje werd dat een nummer 1-hit en in verschillende tracks werd de pianoloop gebruikt als sample, waaronder Honey (Moby), He’s Unbelievable (Sarah Connor) en (dus) California Love.

California gebruikt ook de typische ‘talk box’ waarop Roger Troutman een soort van ‘patent’ wist te leggen. Zapp leverde in 1982 de track Dance Floor af en Roger Troutman, die overigens in 1988 zelf ook een hit had met I Wanna Be Your Man, schreef mee aan California Love.

Een stuk tekst van California Love werd ontleend aan West Coast Poplock dat eveneens uit 1982 afkomstig is en werd opgenomen door Ronnie Hudson & The Street People.

Wil je meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Check dan originelehits.nl.