Winnaars van het Eurovisiesongfestival in de Top 40 sinds 2000

- Overig

 Måneskin Alexander Rybak Bobbysocks! Secret Garden Emmelie De Forest Anouk Sertab Sandra Kim Duncan Laurence Teach In Brotherhood Of Man Loreen
Winnaars van het Eurovisiesongfestival in de Top 40 sinds 2000

In de afgelopen 20 jaar hebben er heel wat winnaars van het Eurovisiesongfestival in de Nederlandse Top 40 gestaan. We zetten de meest succesvolle winnaars in de Lijst der Lijsten voor je op een rij.

ZITTI E BUONI – Måneskin (Italië – 2021)
Met de binnenkomst van Zitti E Buoni van Måneskin in de Top 40 werd er een belangrijke mijlpaal bereikt: het was de honderdste hit van het Eurovisiesongfestival in de lijst. En daar bleef het niet bij, want de Italiaanse band was ook nog eens de veertigste winnende act van het festival die de Lijst der Lijsten haalde. Het betekende dat van de 65 winnaars van het Eurovisiesongfestival, 40 ook daadwerkelijk de lijst hadden gehaald. Måneskin behaalde maar liefst 524 punten in Rotterdam en won ruim van de Franse Barbara Pravi, die met Voilà op 499 punten bleef steken. Gjon's Tears eindigde voor Zwitserland als derde, met Tout l'Univers. 

FAIRYTALE – Alexander Rybak (Noorwegen – 2009)
Als het over de man met de viool gaat, dan kan het in Songfestivaltermen maar over één iemand gaan: Alexander Rybak. De Noor, die overigens werd geboren in Belarus, wint met een straatlengte voorsprong de 54e editie van het Eurovisiesongfestival. Het was na La Det Swinge van Bobbysocks! en Nocturne van Secret Garden de derde overwinning voor het Scandinavische land. In de Top 40 haalt Fairytale de veertiende positie. De winst in 2009 betekende niet het einde van de Eurovisiedroom van Alexander, want in 2018 doet hij nog een poging: met That’s How You Write A Song schopt hij het tot plek 15 in Lissabon.

ONLY TEARDROPS – Emmelie de Forest (Denemarken – 2013)
Denemarken heeft het Eurovisiesongfestival in totaal 3 keer gewonnen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2013. Emmelie de Forest stond met blote voeten op het podium in het Zweedse Malmö en wist overtuigend te winnen. In de Europese charts deed Only Teardrops het meer dan redelijk. In de Top 40 kwam ze tot nummer 14. 2013 was ook het jaar dat Nederland zich na 9 jaar eindelijk weer eens wist te kwalificeren voor de finale van het festival. Dat hadden we te danken aan Anouk, die er met Birds voor zorgde dat Nederland na 14 jaar weer eens in de top 10 eindigde van het evenement.

EVERY WAY THAT I CAN – Sertab (Turkije – 2003)
Een nummer dat niet vaak in de spotlights staat, maar zeker geen minderwaardige winnaar van het Eurovisiesongfestival is: Every Way That I Can. Het is de Turkse Sertab Erener die in 2003 de eerste en enige winst voor haar thuisland behaalde. Het scheelde maar 2 punten met België (Sanomi van Urban Trad), dat het tot dusver nog steeds met de overwinning moet doen van Sandra Kim in 1986: J’aime La Vie. Sertab scoorde met haar bijdrage een dikke top 10-hit in Nederland. We zien Turkije al een tijdje niet meer terug op het podium van het Songfestival. Nadat het land de achttiende plek behaalde in 2012, trok het zich terug. Men was het in Turkijke oneens met de regels van de wedstrijd. Tot op de dag van vandaag is het land nog altijd niet teruggekeerd.

ARCADE – Duncan Laurence (Nederland – 2019)
Gelukkig kwam het er dan toch nog een keer van! 44 jaar na de laatste Nederlandse overwinning op het Eurovisiesongfestival, was het na Teach-In nu de beurt aan Duncan Laurence! Arcade won in Tel Aviv met een voorsprong van 25 punten op Italië. Het werd in heel Europa een behoorlijke hit, maar daar bleef het niet bij. Bijna 2 jaar nadat Duncan de trofee in ontvangst nam, ging het nummer viral op TikTok. Dat resulteerde zelfs in een notering in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De laatste keer dat een winnaar van het Eurovisiesongfestival dat voor elkaar kreeg was in 1976, toen Brotherhood of Man de lijst haalde met Save Your Kisses For Me. De track piekte in die lijst op nummer 27. In Nederland stond Arcade 4 weken op nummer 1.

EUPHORIA – Loreen (Zweden – 2012)
Zeg je Eurovisiesongfestival, dan denken veel mensen aan dé grootste Songfestivalhit allertijden: Euphoria van Loreen! Al voordat het festijn in 2012 in Baku losbarstte, was de Zweedse de gedoodverfde winnares. Ze wist de verwachtingen meer dan waar te maken en won met een voorsprong van meer dan 100 punten op de zingende oma’s uit Rusland. Het werd de vijfde overwinning voor Zweden. In de Nederlandse Top 40 hield Euphoria het maar liefst een half jaar vol, met een tweede plek als hoogste positie. Het is het enige nummer in de historie van het Eurovisiesongfestival dat in de Top 40 meer dan 800 punten wist te halen. Er zou later nog 1 hit(je) volgen: My Heart Is Refusing Me.

Foto: YouTube