Nieuws
Van Hillary Duff tot Sabrina Carpenter

Top 7: Disney Channel-actrices in de Top 40

Top 7: Disney Channel-actrices in de Top 40
Sabrina Carpenter  Miley Cyrus  Selena Gomez  Demi Lovato  Olivia Rodrigo  Bridgit Mendler  Hilary Duff 

De 24-jarige Sabrina Carpenter maakt deze week haar Top 40-debuut met het nummer Espresso. Tien jaar geleden werd ze bekend dankzij haar rol in de tv-serie Girl Meets World, die te zien was op Disney Channel. De afgelopen 25 jaar hebben best veel actrices die hun carrière begonnen in een Disney Channel-serie de Top 40 gehaald. Wij vonden er 7 in totaal. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

1. Miley Cyrus
Miley Stewart in Hannah Montana (2006-2011)

Miley Cyrus werd in 2006 wereldberoemd dankzij haar rol als Hannah Montana in de gelijknamige serie. Hierin speelde zij de doodgewone scholier Miley Stewart die 's avonds een dubbelleven leidde als de wereldberoemde popstar Hannah Montana. Deze rol schreeuwde natuurlijk ook om een muzikale carrière en die kwam er dan ook. Haar Hannah Montana-soundtracks werden nummer 1-hits in de Amerikaanse albumlijst en in de Hot 100 scoorde ze een boel kleine hitjes. Vanaf 2007 had ze ook succes onder haar eigen naam. Desondanks liet haar doorbraak in Nederland nog een paar jaar op zich wachten. Amerikaanse nummer 2-hits als Party In The U.S.A. en We Can't Stop kwamen hier niet verder dan de Tipparade. Alles veranderde echter in 2013 met het nummer Wrecking Ball. Met de bijbehorende gewaagde videoclip schudde ze meteen haar onschuldige Disneyimago van zich af. In de eerste helft van 2023 scoorde Miley een monsterhit met Flowers, waarmee ze 16 weken achter elkaar de Top 40 aanvoerde. Het is de grootste hit van iemand die bekend is geworden dankzij een Disney Channel-serie en met 11 Top 40-noteringen is Miley ook de Disney Channel-actrice met de meeste Top 40-hits op haar naam.

2. Selena Gomez
Alex Russo in Wizards Of Waverly Place (2007-2012)

Via een rol in het kleuterprogramma Barney & Friends en gastrolletjes in The Suite Life Of Zack & Cody en Hannah Montana (zie hierboven), kreeg de 15-jarige Selena Gomez in 2007 haar eerste hoofdrol in Wizards Of Waverly Place. Hierin speelde ze de rol van Alex Russo, een meisje dat kan toveren. Tussen 2007 en 2012 nam ze 106 afleveringen en een film op van Wizards Of Waverly Place. Daarmee heeft zij haar rol vaker gespeeld dan alle andere actrices in deze top 4. In 2008 scoorde ze in Amerika haar eerste hitje, maar haar doorbraak als zangeres in de rest van de wereld liet wat langer op zich wachten. In 2015 maakte ze haar Top 40-debuut in Nederland als zangeres op de track I Want You To Know van Zedd. Twee jaar later werkte ze opnieuw samen met dj's en toen had ze meer succes. It Ain't Me met Kygo en Wolves met Marshmello bereikten allebei de tweede plaats. Dankzij haar bijdrage aan de remix van de zomerhit Calm Down van Rema haar eerste nummer 1-hit in de Top 40. Van 2017 tot 2023 was Selena de succes Disney Channel-actrice in de Top 40-geschiedenis, maar die titel heeft ze op 16 september 2023 moeten afstaan aan Miley Cyrus.

3. Demi Lovato
Allison "Sonny" Munroe in Sonny With A Chance (2009-2011)

Demi Lovato, Miley Cyrus en Selena Gomez hebben allemaal één ding gemeen. Ze zijn alle drie geboren in de tweede helft van 1992. Later dit jaar vieren zullen ze dus allemaal hun 32e verjaardag vieren. Net als Selena Gomez maakte Demi Lovato haar acteerdebuut als 10-jarig meisje in Barney & Friends. Hierin waren de popsterren in de dop ook vaak samen in scènes te zien. In 2007 kreeg Demi een hoofdrol in de Disney Channel-serie As The Bell Rings, maar ze werd twee jaar later pas echt bekend als het titelkarakter Sonny Munroe in Sonny With A Chance. Deze serie gaat over een tiener die een rol mag spelen in een sketchprogramma. Toen deze serie in première ging, was Demi al doorgebroken als popzangeres dankzij de Disneyfilm Camp Rock, waarin zij samen met Joe Jonas van de Jonas Brothers de hoofdrol vertolkte. In 2013 scoorde ze haar eerste Top 40-hit met Heart Attack, maar het grote succes zou pas een paar jaar later volgen met top 10-hits als Échame La Culpa en Solo.

4. Olivia Rodrigo
Paige Olvera in Bizaardvark (2016-2019) en Nini Salazar-Roberts in High School Musical: The Musical: The Series (2019-2022)

Olivia Rodrigo werd in 2016 op 13-jarige leeftijd bekend dankzij de komische Disney Channel-serie Bizaardvark, waarin zij samen met haar beste vriendin een meisje speelt dat bekend wordt dankzij YouTube. Toen deze serie in 2019 ophield, kreeg ze de hoofdrol in een nieuwe serie met een bijzondere naam: High School Musical: The Musical: The Series. Deze serie is gefilmd als een documentaire over een school, waar de leerlingen de Disneymusical High School Musical gaan opvoeren. Olivia krijgt hierin de hoofdrol van Gabriella Montez. Tussen de eerste twee seizoenen van deze serie brak ze door als solozangeres met Drivers License. Dit nummer was direct een groot succes en kwam zelfs op nummer 1 binnen in de Top 40. Daarmee was ze de eerste Disney Channel-actrice met een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Later dat jaar scoorde ze nog een tweede nummer 1-hit met Good 4 You. Dat nummer stond in de Top 40 terwijl het tweede seizoen van High School Musical: The Musical: The Series op televisie te zien was. Olivia speelde ook nog mee in seizoen 3, maar daarin was haar rol wel wat kleiner geworden.

5. Hilary Duff
Lizzie McGuire in Lizzie McGuire (2001-2004)

Voor de nummer 5 in dit lijstje moeten we wat verder terug in de tijd. In 2003 scoorde de toen 16-jarige Hilary Duff haar eerste Top 40-hit met So Yesterday, die zelfs in de top 5 terechtkwam. Hilary was destijds vooral bekend als Lizzie McGuire uit de gelijknamige Disney Channel-serie, waarvan tussen 2001 en 2004 65 afleveringen werden opgenomen. Deze serie ging over de dagelijkse beslommeringen van een 13-jarige scholier en viel op door een getekende versie van de hoofdrolspeelster die elke aflevering een paar keer opduikt en zegt wat Lizzie werkelijk denkt en voelt. Net als Olivia Rodrigo speelde Hilary haar rol nog in de tijd dat ze haar eerste Top 40-hits scoorde. Na Lizzie McGuire is ze blijven acteren, maar verloor langzaamaan haar populariteit. Dat gebeurde ook met haar muziek. Haar laatste twee hitjes, Fly uit 2004 en Wake Up uit 2005, kwamen niet verder dan de 36e plaats. In 2019 werd bekend dat Disney werkte aan nieuwe reeks van Lizzie McGuire, waarin Hilary Dugg als dertiger opnieuw de hoofdrol zou spelen. Eind 2020 werd echter bekend dat deze serie niet doorging. Anderhalf jaar later speelde ze wel de hoofdrol in de How I Met You Mother-spin-off How I Met Your Father.

6. Bridgit Mendler
Teddy Duncan in Good Luck Charlie (2010-2014)

De vijf bovenstaande zangeressen zijn - of waren ooit - wereldberoemde zangeressen. Dat kun je van Bridgit Mendler eigenlijk niet echt zeggen, maar ze scoorde in de lente van 2013 wel een klein hitje met Ready Or Not. Dit nummer kwam nooit hoger dan de 34e plaats in de Top 40 en stond slechts drie weken in de lijst. Toch verdient ze daarmee een plekje in dit overzicht. Bridget werd net als Miley Cyrus, Selena Gomez en Demi Lovato geboren in de tweede helft van 1992 en speelde tussen 2009 en 2012 in tien aflevering van Wizards Of Waverly Place. Ze werd echter pas echt bekend als Teddy Duncan in Good Luck Charlie. In deze serie speelde Bridget de hoofdrol. Teddy houdt in deze serie een videodagboek bij voor haar jongste zusje Charlie, dat ze steevast afsluit met de wens 'good luck, Charlie'. Na haar mislukte zangcarrière is Bridgit tot 2019 doorgegaan met acteren. Hierna volgde een bijzondere carrièreswitch. Ze stortte zich op twee universitaire studies en sinds 2023 is ze CEO van Northwood Space. Dat is een bedrijf dat op grote schaal grondstations wil bouwen voor satellieten om dataverkeer van en naar de ruimte makkelijker te maken. En daarnaast is ze ook nog eens moeder van een zoontje.

7. Sabrina Carpenter
Maya Hart in Girl Meets World (2014-2017)

Begin 2021 dook Sabrina Carpenter voor het eerst op in de Tipparade met het nummer Skin. Dat nummer werd door veel mensen gezien als een antwoordlied op Drivers License van Olivia Rodrigo (zie hierboven). De destijds 21-jarige zangeres had op dat moment namelijk een goede band met Joshua Bassett. Dat was dan weer de ex van Olivia, over wie zij zingt in Drivers License. Bovendien speelden Olivia en Joshua samen de twee hoofdrollen in High School Music: The Musical: The Series. In de Amerikaanse roddelmedia werd begin 2021 flink gespeculeerd over deze love triangle. Dat Sabrina en Joshua ooit een liefdesrelatie hebben gehad, hebben we nooit officieel bevestigd, maar anno 2024 ligt deze periode sowieso ver achter hen. Met Espresso lijkt Sabrina eindelijk haar grote doorbraak te pakken te hebben. Het is inmiddels tien jaar geleden dat Sabrina doorbrak in de rol van Maya Hart in de Disney Channel-comedy Girl Meets World. Maya is de beste vriendin van het hoofdpersonage Riley Matthews en zij is op haar beurt dan weer de dochter van Cory Matthews die vorige generatie nog goed zal kennen uit de jaren 90-serie Boy Meets World, waarvan Girl Meets World een spin-off is.

(05/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt