Nieuws
Overig

Top 40 Classic: She's Madonna van Robbie Williams is nieuw

Top 40 Classic: She's Madonna van Robbie Williams is nieuw
Robbie Williams  Theo Maassen  Di-Rect  U2  Pussycat Dolls  Gerard Joling  Cascada  Brainpower  The Partysquad  Red Hot Chili Peppers  Fouradi  The Fray  Amy Winehouse 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 24 februari 2007.

Theo Maassen schiet van 13 naar 1 met carnavalskraker Lauwe Pis
Op 24 februari 2007 is het cabaretier Theo Maassen, die All Good Things (Come To An End) van Nelly Furtado van de eerste plaats stoot, met zijn carnavals-hit Lauwe Pis. Daar zong hij al een deel van in zijn voorstelling Tegen Beter Weten In, met als doel de uitdrukking ‘je de pis niet lauw laten maken’ verder uit te diepen. De Brabander merkt niet veel later op dat het weleens een carnavalsnummer zou kunnen worden. Hij slaat componist Fons Merkies aan de haak om samen het nummer nog verder uit te werken en krijgt ook nog eens hulp van carnavalsvereniging De Kapotte Kontjes. In de tekst van het nummer wordt op dubbelzinnige wijze kritiek geuit op de politiek in de Verenigde Staten en het migratiebeleid in Nederland en ook zijn er enkele zinnen in te vinden, die nu als vrouwonvriendelijk zouden worden bestempeld. Lauwe Pis gaat als een raket: van 13 naar 1.

DI-RECT maakt grote sprong
Niet alleen Theo Maassen schiet met superstip richting de top 3. Ook DI-RECT maakt een grote sprong: van 19 naar 3. A Good Thing is de eerste single van het nieuwe, titelloze album van de Haagse band, dat op 2 maart 2007 zal verschijnen. Het rommelt volgens geruchten flink in aanloop naar het album: zanger Tim Akkerman is net getrouwd en net vader geworden. Volgens de media zou zijn focus minder op de band hebben gelegen en dat zette kwaad bloed bij de overige bandleden. A Good Thing gaat over het gevoel dat je partner er altijd voor je is. Ook wanneer je het moeilijk hebt. Een track die met de geruchten in je achterhoofd een dubbele lading krijgt.

U2 kijkt terug
Window In The Skies van U2 is op de weg terug, nadat het nummer enkele weken geleden nog op nummer 1 stond. De track was na The Saints Are Coming (met Green Day) alweer de tweede nieuwe track van het verzamelalbum U218 Singles, die de eerste plek wist te halen in de Nederlandse Top 40. Voor Window In The Skies zijn twee videoclips verschenen: één met rockiconen als David Bowie, Jimi Hendrix en Elvis Presley (die dankzij montage het nummer lijken te zingen) en één met beelden uit de rijke loopbaan van de Ieren, die dankzij foto’s die tot leven lijken te komen weer wordt herbeleefd. Onder Window In The Skies, zakken ook Body To Body van XYP (van 4 naar 5) en Chelsea Dagger van The Fratellis (van 5 naar 6). The Pussycat Dolls winnen wel, met wat hulp van producer Timbaland. Wait A Minute stijgt van 10 naar 7. Het is alweer de zesde Top 40-hit van het in 2005 verschenen album PCD.

Gerard Joling wint 15 plekken
De opmerkelijkste comeback van het jaar komt misschien wel op naam van Gerard Joling. De zanger, regelmatig te gast bij Life & Cooking van Carlo & Irene en presentator bij SBS6, scoorde vooral in de jaren 80 en begin jaren 90, met hits als Ticket To The Tropics, Shangri-La, No More Bolero’s en Zing Met Me Mee. In 2003 scoorde hij zijn laatste hit via The Lion Sleeps Tonight met Cooldown Café. Daarna zat de carrière van ‘Geer’ wat in het slop. Tot nu, want Maak Me Gek is een meezinger van jewelste en wordt onder andere door Edwin Evers veelvuldig gedraaid. De meezinger stijgt op 24 februari 2007 van 28 naar 13. Daarmee is de track net niet de snelste stijger van deze week, want dat is A Good Thing van DI-RECT.

Vlak onder Gerard is er nog een hit die de wind in de zeilen heeft. Miracle is de tweede hit van de producers dj Manian (Manuel Reuter) en Yanou en zangeres Natalie Horler, oftewel Cascada. Everytime We Touch wist afgelopen jaar tot nummer 10 te komen. Miracle komt daar nu bij in de buurt en sprint van 22 naar 14.

The Partysquad en Brainpower zakken alweer
De Red Hot Chili Peppers hebben de vrije val ingezet en sleeën van 11 naar 16. Dat is in de dertiende week eigenlijk geen vreemd gegeven. De prestatie van Non Stop van The Partysquad en Brainpower doet de wenkbrauwen wat meer fronsen. De track gaat bepaald niet non stop omhoog: twee weken geleden kwam-ie binnen op de achttiende plek en vorige week steeg hij door naar 14. Deze week moet de single alweer drie plaatsen prijsgeven. Non Stop is de vierde Top 40-hit voor Jerry (Leembruggen) en Ruben (Fernhout) en het is de opvolger van Rampeneren (met Ali B en Yes-R), dat 15 weken in de lijst stond en tot nummer 4 kwam. Voor Brainpower is het de opvolger van Vlinders (met Dicecream), dat met een 20e plek en 5 weken in de Top 40 stukken minder succesvol was.

Fouradi verliest 6 plekken
De Top 40 van deze week telt maar liefst 23 zakkers en één daarvan is 1 Ding van Fouradi, dat bestaat uit de broers Mohamed en Brahim Fouradi. Hoewel zij maar tot 3 Top 40-hits zouden komen, weten de twee nu, in 2023, nog altijd hun stempel te drukken op de muziekwereld. Brahim Fouradi was korte tijd in dienst als talentscout bij niemand minder dan X Factor-gigant Simon Cowell. Ook broer Mohamed ging zich richten op de managementkant van de muziek. In 2021 staken Cristian D, Brysa en $hirak 1 Ding nog een nieuw jasje: hun Amsterdam wist toen de achttiende plek te bereiken.

The Fray neemt de kabelbaan
Ex-Alarmschijf Over My Head (Cable Car), van de Amerikaanse band The Fray, zakt van 26 naar 28. Het nummer gaat niet letterlijk over de gondel van een achtbaan. 'Cable Car' is namelijk de bijnaam van Caleb, de broer van de zanger en pianist van The Fray. Over My Head (Cable Car) verhaalt over de moeilijke relatie die de twee hadden: ze spraken niet meer met elkaar, na verschillende meningsverschillen. "Nadat hij de middelbare school had afgerond, dreven we uit elkaar en hadden we elkaar al een hele tijd niet meer gesproken," zo vertelde Isaac destijds in een interview. "Op een dag realiseerden we ons allebei dat we het moesten uitvechten. We waren tenslotte al 20 jaar maatjes. Dat is lang als je pas 23 jaar oud bent. We hebben het uitgepraat en vandaag de dag is hij weer één van de mensen die ik niet kan missen."

She's Madonna van Robbie Williams is nieuw
Robbie Williams laat zich in de videoclip van She's Madonna van een wel heel andere kant zien. We hebben hem al een keer zien strippen (tot op het bot) in de video van Rock DJ, maar nu doet hij als dragqueen zijn verhaal en treedt hij op in een nachtclub. Volgens de Zweedse regisseur Johan Renck zat er een duidelijke gedachte achter de clip: het moest de angst van een artiest voor zijn publiek voorstellen.

De tekst van She's Madonna, dat Robbie met de Pet Shop Boys maakte, gaat heel ergens anders over. Die is geïnspireerd op een gesprek dat de zanger had met zijn ex Tania Strecker, die het verhaal vertelde van hoe haar partner, de Britse regisseur Guy Ritchie, haar verliet voor Queen of Pop Madonna. Volgens Tania had Guy gezegd: "Kijk, je weet dat ik echt van je hou, maar zij is Madonna." She's Madonna is één van de 6 nieuwkomers deze week en start op 36. Herwinnen van Nick & Simon is de hoogste binnenkomer op 24. Onder de hit van Robbie weet Amy Winehouse met Rehab één plek te stijgen. 

De complete Top 40 van 24 februari 2007 bekijk je hier. Je beluistert 'm ook de hele week op Spotify. 

Foto: YouTube

(19/02/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kenya Grace - Strangers
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Son Mieux - Tonight
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Dua Lipa - Houdini
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Zoë Tauran - Monster
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Loreen - Is It Love
Details Bankzitters - Cupido
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Tyla - Water
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Luke Combs - Fast Car
Details Snelle - Hoodiedate