Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Shape Of You regeert met harde hand

Top 40 Classic: Shape Of You regeert met harde hand
Ed Sheeran  Boef  Starley  AJR  Kygo  Selena Gomez  Jason Derulo  Luis Fonsi  Daddy Yankee  Zayn  Taylor Swift 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 8 april 2017.

Ed Sheeran voor de 12e week op 1 met Shape Of You
Op 8 april 2017 heet de nummer 1 van Nederland nog altijd Shape Of You van Ed Sheeran. Voor de twaalfde week op rij weet de eerste single van het album Divide de concurrentie ver voor te blijven. Ed bracht het nummer op 6 januari van dit jaar uit, tegelijkertijd met Castle On The Hill, dat deze week op 6 blijft plakken in de Lijst der Lijsten. De zanger doet deze zet, omdat hij eigenlijk niet kon kiezen. "Het was lastig om duidelijk te maken welk nummer het album het beste zou vertegenwoordigen", zo vertelde hij in een statement, bij de release van zijn twee kindjes. "Daarop besloot ik om de twee uitersten uit te kiezen en tegelijkertijd uit te brengen."

Shape Of You was eigenlijk niet direct voor Ed Sheeran bedoeld. De track werd door Eds vaste schrijfmaatjes Johnny McDaid (lid van Snow Patrol) en Steve Mac geschreven voor Little Mix. Maar Ed ging gaandeweg steeds meer beseffen dat het misschien meer bij Rihanna zou passen. Toen Van Morrison (Van The Man) in de tekst voor ging komen, bleek dat toch niet zo te zijn. Hij maakte Shape Of You steeds meer eigen en besloot het voor zichzelf te houden. En gelukkig maar, want het is een wereldwijde nummer 1-hit. Al op de eerste dag werd de track bijna 6,9 miljoen keer gestreamd op Spotify. Nog altijd is er een gapend gat tussen de nummer 1 en de nummer 2 in de Nederlandse Top 40.

Boef stijgt de top 3 in
Kygo en Selena Gomez hebben het nakijken. Het tweetal blijft deze week op nummer 2 zitten met It Ain't Me. Ondertussen zien ze als ze achterom kijken Boef komen aanrennen. De rapper, die vooral bekend is van social media, stijgt met Habiba van 4 naar 3 en heeft een ware hype ontketend: door heel Nederland rennen jongens in hun onderbroek over straat, net als Boef doet in de videoclip. De Habiba Challenge gaat dan ook lange tijd viral op de socials. Het is een slimme manier om de nieuwe track van Boef in de spotlights te zetten. Sofiane Boussaadia, zoals hij echt heet, staat met nog een track in de lijst van deze week. Salam, waarop hij samen met de Marokkaans-Belgische rapper Soufiane Eddyani rapt over zijn verleden, zakt van 23 naar 29. Zowel Habiba als Salam staan op het album Slaaptekort, dat op 17 maart is uitgekomen. 

Starley is langzaam op de terugweg
Eind vorig jaar kwam Call On Me (Ryan Riback Remix) de Top 40 binnen en nog altijd staat de Australische zangeres Starley genoteerd. Deze week zakt ze in de 17e week van 12 naar 13. Waar de remix van het nummer nog optimistisch klinkt, is Call On Me eigenlijk helemaal niet zo vrolijke track. Aan iHeart onthulde ze onlangs in een interview: "Het nummer schreef ik op mijn slaapkamer en het gaat over dat ik wilde stoppen met muziek en daarmee wilde weglopen van mijn droom. Het stroomde eigenlijk gewoon uit me, toen ik me op mijn absolute dieptepunt voelde. Het was het een soort manier om mezelf te troosten. Ik gebruik muziek dan ook vaak als een soort therapie." Inmiddels kan de zangeres, die momenteel pendelt tussen Australië en de Verenigde Staten, leven van haar muziek. Al kan ze dat nog niet helemaal beseffen. "Het is overweldigend dat mensen mijn muziek zo omarmen." Deze week staat Starley boven de snelste stijger van deze week: Weak van de Amerikaanse band AJR. Die ex-Alarmschijf stijgt 7 plaatsen en komt terecht op 15. 

Jason Derulo is met Swalla de hoogste binnenkomer
Met Kiss The Sky pakte Jason Derulo aan het einde van de zomer van 2016 de Alarmschijf, maar een groot succes werd het nummer niet. Het stond slechts 4 weken in de Top 40 en kwam niet verder dan de 31e stek. Was de formule 'Jason Derulo' dan uitgewerkt? Nee, zo blijkt uit het succes van Swalla in de lijst van deze week. Het is de hoogste binnenkomer op nummer 19. Eigenlijk had de Amerikaan dat succes wel verwacht, zo vertelde hij tijdens een interview op de rode loper, vlak voor de uitreiking van de Grammy's. "Ik heb ontzettend veel zin in de release van dit nummer. Het zal zeker op de radio blijven hangen, want er is niets dat erop lijkt." Fans moesten lang wachten op de release van de samenwerking met Nicki Minaj en Ty Dolla $ign: al op 2 januari kondigde Jason de single aan, maar pas op 24 februari kwam hij uit. De totstandkoming had dan ook wat tijd nodig, volgens de ster. "De ultieme clubtrack maken kost nou eenmaal tijd."

Kleine winst voor Despacito
Hoewel de zon al regelmatig om de hoek kijkt, is het nog wat vroeg voor een zomerhit. Toch staan Luis Fonsi en Daddy Yankee nu al in de Top 40 met het zomerse Despacito. Echt heel hard gaat het duo nog niet, maar met een stijging van 29 naar 25 maken ze in vergelijking met de rest van de nummers in de lijst grote stappen. Despacito werd al in 2015 bedacht door Luis Fonsi, toen hij probeerde om 'een grappig nummer met een Latin-feel' te schrijven.

Het werd een ballad en Fonsi stuurde een demo naar Daddy Yankee, omdat hij vond dat hij wel wat urban kon toevoegen aan het nummer. In 2016 werd de track meerdere malen opgenomen, omdat het duo steeds maar niet tevreden was. Tot aan het einde van het vorige jaar, toen ze eindelijk met een gerust gevoel de studio verlieten. In januari van dit jaar was de release, maar toen liepen wij nog in onze winterjassen. Nu sluipt langzaamaan het verlangen naar de zomer in onze hoofden. Despacito staat deze week voor I Don't Wanna Live Forever, de soundtrack Fifty Shades Darker, waarop het er heet aan toe gaat tussen Zayn en Taylor Swift. 

Jebroer en DJ Paul Elstak zorgen voor ophef
Kind Van De Duivel van de Nederlandse rapper Jebroer en DJ Paul Elstak zorgde de afgelopen weken voor een hoop ophef, vooral onder christenen. Zij hekelen vooral de regels "Ik ben een kind van de duivel. Mama, jij hoeft niet te huilen. Feesten, alsof elke dag hier m'n laatste is, hoop dat je deze draait op mijn begrafenis." (...) "Gooi drank en drugs over mijn kist. Alles wat ik wou in het leven was dit. Fack it." De videoclip, waarin een jongetje overlijdt na een schot uit een pistool, doet de rest. Een optreden in het zwaar gelovige Hardinxveld werd afgelast en de Hervormde Gemeente Vriezenveen zag met afgrijzen dat er een optreden in haar plaats gepland stond. Zij besloot om een brief naar hun leden te sturen, waarin ouders werden gewaarschuwd voor de track. Desalniettemin stijgen Jebroer en DJ Paul deze week wel in de Top 40: van 39 naar 34. 

De complete Top 40 van 8 april 2017 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!

Foto: YouTube

(02/04/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor