Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Rihanna blijft met tweede Top 40-hit plakken

Top 40 Classic: Rihanna blijft met tweede Top 40-hit plakken
Andrea Bocelli  Marco Borsato  Akon  Ali B  Yes-R  The Opposites  Eros Ramazzotti  Anastacia  The Source  Candi Staton  Is Ook Schitterend  KT Tunstall  U2  Rihanna  Chris Brown  P!nk 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 11 maart 2006.

Andrea Bocelli en Marco Borsato staan voor de vijfde week op 1
Op 11 maart 2006 staat Because We Believe van Andrea Bocelli en Marco Borsato voor de vijfde week op nummer 1 in de Top 40. Het is voor Marco, die een Italiaanse vader heeft, een bijzondere track. Na de opnames van het nummer in een studio in Forte dei Miami liet hij dan ook weten dat hij behoorlijk zenuwachtig was. Vooral de stem van de tenor maakte grote indruk op de succesvolste zanger van ons land. "Die stem is zo groot als olifant," zo liet hij zich ontvallen aan RTL Boulevard. Because We Believe was bedoeld voor het album Amore, dat nu overal verkrijgbaar is. Daarop staan ook duetten van Andrea met onder anderen Christina Aguilera en Stevie Wonder.

De vader van Marco is zo trots op het duet van zijn zoon met de superster uit zijn thuisland, dat hij 'heel Garda en omgeving afliep om het aan iedereen te laten zien en horen'. Aan Ivo Niehe vertelde Marco in de TV-Show: "Hij had dan ook 'toevallig' de DVD in zijn binnenzak. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet." De Nederlandse ster wist Andrea ook te strikken voor zijn Symphonica In Rosso-concerten, in het Gelredome. Daar zullen ze in het najaar hun duet brengen. Because We Believe is de negende nummer 1-hit voor Borsato. 

Akon schakelt Nederlandse hulp in
Slechts Sorry van Madonna (op nummer 2) scheidt de ene bijzondere samenwerking (Because We Believe) van de andere (Ghetto, van Akon, Ali B en Yes-R). Ghetto stond al op Akons album Trouble, maar kreeg speciaal voor de Nederlandse markt een Nederlands tintje. De track gaat over het leven in de buitenwijken van de grote steden wereldwijd. Ali B en Yes-R rappen onder andere over de 'getto's' van Amsterdam. Vanaf 17 maart 2006 ligt de nieuwe versie van Trouble in de winkels. Bij winkels van mobiele telefonieaanbieder Orange is hij al sinds 3 maart verkrijgbaar. Nederlandse rapmuziek is goed vertegenwoordigd in de top 5 van de Top 40 deze week: naast Ghetto stijgt ook Slaap van The Opposites de top 5 in (van 8 naar 4). Ghetto gaat even hard omhoog: van 7 naar 3. 

Nog meer Italiaans succes
Niet alleen Andrea Bocelli boekt deze week succes in de Top 40, ook die andere superster uit Italië gaat hard: Eros Ramazzotti. I Belong To You - Il Ritmo Della Passione is de negende Top 40-hit voor de hartenbreker, met wie we in 1988 voor het eerst kennismaakten via Ma Che Bello Questo Amore. En het werd ook wel weer tijd voor een hit, want de laatste keer dat Eros in de Top 40 stond, was op 2 mei 1998, toen Cosse Della Vita - Can't Stop Thinking About You van 34 naar 37 zakte. Dat was een duet met Tina Turner en nu heeft hij een andere populaire, Amerikaanse zangeres aan de haak geslagen. Anastacia scoort al vanaf 2000 aan de lopende band hits en prikt nu haar veertiende aan haar machtige 'hitvork'. De samenwerking staat op het album Calma Apparente van Eros en Pieces Of A Dream, het greatest hits-album van Anastacia. 

The Source en Candi Staton gaan hard
Al in 1986 werd You Got The Love uitgebracht. De Amerikaanse zangeres Candi Staton zong het toen in voor een documentaire, waarin een zwaarlijvige man werd gevolgd tijdens zijn strijd om af te vallen. Aanvankelijk vergat Candi dat ze het nummer ooit had opgenomen. Pas later kwam ze erachter dat ze het wel degelijk in haar repertoire had. Samples van de track werden gebruikt in Musical Freedom van de Amerikaanse zangeres Adeva en in het housenummer Your Love van Frankie Knuckles, dat in de UK een grote hit werd. In de jaren daarna popten nog verschillende versie op, waarvan de New Voyager Mix het bekendst werd. Die mix werd een tijdje geleden door The Source opnieuw uitgebracht en is deze week de snelste stijger in de Lijst der Lijsten, door van 29 naar 11 te schieten. Gabriel Rios zakt daardoor met Broad Daylight van 11 naar 13. 

I.O.S. stapt uit de schaduw
Met I.O.S. maakten we in 1997 kennis. De Groningse band van zanger Joost Marsman scoorde toen een nummer 6-hit met V.V.T. - Voltooid Verleden Tijd. Daarna werd het qua Top 40-succes stil. Heel stil. De band trad nog wel op en bracht wat singles uit, zoals In M'n Armen en Iedereen, maar die bleven in de Tipparade hangen. Vorig jaar was het pas weer raak via Hoe Het Voelt, dat tot Alarmschijf werd uitgeroepen en de 19e plek bereikte. Het markeerde de doorstart van de groep, met inmiddels een nieuwe drummer én producer Gordon Groothedde aan boord. Uit De Schaduw wordt al enige tijd gebruikt onder een reclame van de Staatsloterij en werd net als Hoe Het Voelt Alarmschijf. Deze week stijgt het nummer van 17 naar 15. 

KT Tunstall heeft de hoogste nieuwkomer te pakken
KT Tunstall werd vorig jaar bekend via het nummer Black Horse And The Cherry Tree. Die track heeft nooit de Top 40 of de Tipparade bereikt, maar werd vooral bekend dankzij airplay op verschillende radiostations. In oktober 2005 scoorde de Schotse singer-songwriter haar eerste Top 40-hit met Other Side Of The World, dat 5 weken in de lijst wist te verblijven en niet verder kwam dan 21. Met Suddenly I See is het nu goed raak, want het is de hoogste binnenkomer op de 20e plek. De track gaat over hoe KT in de muziek belandde: ze zag een zwart-witfoto van een zangeres en bewonderde haar kracht en prestaties. Plotseling besefte ze wat ze met haar leven moest. Later zou de Schotse opmerken dat het om een foto van Patti Smith ging. KT blijft U2 voor: de Ierse band zakt met ex-Alarmschijf Original Of The Species van 15 naar 21. 

Rihanna blijft plakken, Chris Brown zakt
Rihanna brak vorig jaar door via Pon The Replay, dat de 18e stek in de Top 40 bereikte. De jonge zangeres uit Barbados blijft deze week met haar tweede Top 40-hit If It's Lovin' That You Want op 22 staan. Eerder piekte die track op 17 en dus lijkt het erop dat de hits van de zangeres maar niet heel veel groter willen worden. Volgens RiRi heeft haar huidige Top 40-hit wel een belangrijke boodschap. In het nummer vertelt een man in feite: "Als je de liefde van een vrouw wil, moet je haar je meisje maken, want ik heb wat ik heb en jij hebt het nodig", zo liet ze zich in een interview ontvallen. Fijnproevers horen dat If It's Lovin' That You Want een sample bevat. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van een stukje uit The Bridge Is Over van Boogie Down Productions uit 1987. 

Een stukje verderop in de lijst, op 29, vinden we Chris Brown. De man die jaren later een relatie met Rihanna zou krijgen gaat wel hard onderuit. Run It! (met Juelz Santana) kwakt van 24 naar 29. Het is voor de jonge Amerikaan zijn eerste Top 40-hit in Nederland. 

P!nk nieuw op 33 met Stupid Girls
Wat doe je als je als zangeres om je heen steeds meer vrouwen naar de botox ziet grijpen? Juist. Dan breng je een track uit met daarover een flink laagje ironie gegoten. P!nk deed dit op Stupid Girls, de eerste single van haar album I'm Not Dead, dat later dit jaar zal verschijnen. De video bij haar twaalfde Top 40-hit zorgt voor de meeste beroering. P!nk laat daarin als engel en duivel de toekomst van een jong meisje zien. In het toekomstbeeld komen alle trends onder jonge, bekende vrouwen van nu voorbij. We zien P!nk onder andere als danseres bij 50 Cent, als een meisje dat probeert de aandacht te trekken van een instructeur in de sportschool, als een meisje in een zonnestudio, als een meisje dat plastische chirurgie ondergaat en als een meisje dat een sekstape maakt. Zonder verder namen te noemen, zouden heel wat celebs zich hierin kunnen herkennen, waaronder Fergie van The Black Eyed Peas. En laat die nou net onder Stupid Girls de Top 40 binnenkomen met Pump It, dat nieuw is op 34. 

The Partysquad, RMXCRW en Gio gaan hard onderuit
De snelste zakker hebben ze net niet te pakken, maar The Partysquad, RMXCRW en Gio gaan wel hard onderuit: van 25 naar 40. I'm Sorry, dat grotendeels gebouwd is rondom Sorry (I Didn't Know) van Monsta Boy en Denzie uit 2000. Het is de tweede Top 40-hit voor Jerry (Leembruggen) en Ruben (Fernhout), die achter The Partysquad schuilgaan. Met Wat Wil Je Doen, de titelsong van de film Het Schnitzelparadijs, maakten ze vorig jaar hun debuut in de Lijst der Lijsten. Met zanger Gio maakten we ook vorig jaar kennis, via zijn zwoele hit Fantasy Girl. Ook was hij te horen op Let Go (DJ Chuckie Remix) van girlband Raffish, dat net de Top 40 wist te bereiken. RMXCRW kennen we al een aantal jaren. De groep scoorde in 2003 met Turn Me On (met Ebon-E en Ambush) zijn eerste Top 40-hit, waarna ook Fresh (met Ambush en I.V.A.) en Je Doet! (met KVR, DJ Chuckie, DJ Naffie, Mega D, I.V.A. en QF) ook kleine hits werden. 

De complete Top 40 van 11 maart 2006 check je hier. Je kunt de lijst ook de hele week beluisteren op Spotify. 

Foto: YouTube

(12/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter