Artiestafbeelding Candi Staton

Candi Staton

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 13-03-1940 (83 jaar)

Officiële websitehttps://www.candi-staton.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  21 weken in Top 40
  •  401 punten
  •  #1872 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Canzetta Maria Candi Staton werd geboren in Hanceville (Alabama) op 13 maart 1940. Ze is een r&b-, disco-, gospel- en soulzangeres.

Als tiener zong Staton met The Jewell Gospel Trio. Ze toerde in de jaren vijftig met andere gospelcoryfeeën zoals CL Franklin en Mahalia Jackson. In 1969 werd Candy ontdekt als soliste door Clarence Carter (bekend van de hit Patches uit 1970). Zo tekende ze een contract bij Capitol Records. Haar eerste single, I'd Rather Be An Old Man's Sweetheart (Then To Be A Young Man's Fool), werd door miljoenen mensen over de hele wereld gekocht, maar bleef in Nederland vrijwel onbekend. Ook de opvolger I'm Just A Prisoner, haar debuut-lp, en de single Sweet Feeling werd wel een grote hit in de VS, maar in Europa niet. In 1971 bracht ze de single Stand By Your Man uit, een cover van Tammy Wynettes succesnummer. Ook bracht ze In The Ghetto uit, een cover van Elvis Presleys hit. Voor Stand By Your Man kreeg Candy haar eerste Grammy Award-nominatie en voor In The Ghetto kreeg ze haar tweede nominatie. Ook deze versies werden in Nederland in haar uitvoering niet bekend bij een groot publiek.

In 1975 werkte ze samen met discoproducent Dave Crawford en had ze hits als Young Hearts Run Free. Ondanks veel airplay en dat het nummer nog steeds door veel dj's op de radio en in discotheken wordt gebruikt, is het nummer nooit in de Top 40 terechtgekomen, het bleef bij een Tipparadenotering.
 
Begin jaren tachtig bekeerde Candy samen met haar tweede man John Sissewell zich tot het christendom en begon gospel te zingen. John Sissewell was drummer van beroep en heeft onder andere samengewerkt met Donny Hathaway, Ashford & Simpson en hij was te horen op de lp The Boss van Diana Ross. Ze had met haar man acht gospelalbums gemaakt. In 1991 kreeg ze een clubdance-toptienhit in Engeland met een remix van You Got The Love. Nieuwere versies daarvan werden in 1997 en 2006 opnieuw hits.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Twitter

Facebook