Nieuws
Met dank aan Avicii

Top 40 Classic: Coldplay scoort met A Sky Full Of Stars

Top 40 Classic: Coldplay scoort met A Sky Full Of Stars
Anders Nilsen  Dotan  Tove Lo  Robin Schulz  Lilly Wood & The Prick  Coldplay  Maroon 5  Magic!  Michael Jackson  Justin Timberlake  Afrojack  Wrabel  Ariana Grande  Iggy Azalea 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 19 juli 2014.

Anders Nilsen knakt van 16 naar 1
Op 19 juli 2014 bestijgt een Noor de nummer 1-positie in de Top 40. Anders Nilsen is komiek, schrijver en producer en had op de videoapp Vine al wat muziek geplaatst. Toch besloot hij een nog grotere uitdaging aan te gaan: een track maken die de zomerhit van dit jaar zou zijn. Het was zijn bedoeling om een Spaanstalig nummer te maken, maar Anders had één probleem: hij sprak geen woord Spaans. "Het begon voor de lol, een Spaans lied," zo vertelde hij in een interview.

"Toen ik een eerste versie maakte, snapte niemand in Noorwegen er iets van. Dus maakte ik een nummer gebaseerd op Spaanse woorden, die mensen in Noorwegen wel kennen." Zo hoor je onder andere de namen van Ricky Martin, Antonio Banderas en Selena Gomez, naast de namen van bekende drankjes als tequila, cerveza en mojito en etenswaren met Spaanstalige namen. Anders vergat in zijn woordenbrij ook niet te verwijzen naar bekende Spaanstalige hits als La Bamba en Macarena. Voor het gitaartje dat je hoort, liet hij zich inspireren door Wake Me Up! van Avicii.

Hoewel de tekst van het nummer nergens op slaat is Salsa Tequila nu dus wel een nummer 1-hit in ons land. Anders is daarmee de vierde act uit Noorwegen die de eerste plek heeft weten te bemachtigen in de Top 40. Het is voor de tweede keer dit jaar dat een Noorse act de lijst weet te domineren: eerder stonden Nico & Vinz al op 1 met Am I Wrong. 

Dotan blijft plakken op 2
Al in 2011 debuteerde Dotan in de Top 40 met This Town, dat niet verder dan de 29e plek kwam. Dik 3 jaar later is zijn tweede Top 40-hit een feit, via het galmende Home, dat deze week blijft plakken op de tweede plaats. De track is mede een succes, doordat hij wordt gebruikt tijdens de uitzendingen van de NOS rondom het WK-voetbal in Brazilië, waar het Nederlands Elftal derde werd. Het had weinig gescheeld of we hadden het nummer nooit op de radio gehoord, De platenmaatschappij van Dotan vond Home te afwijkend van wat er momenteel in de Top 40 te horen is. Daarnaast was de track volgens het label te lang. Met wat hulp blijkt Home nu alsnog een dikke hit. Deze week blijft-ie plakken op nummer 2, terwijl de nummer 1 van vorige week Stay High (Habits Remix) van Tove Lo en Hippie Sabotage naar 3 zakt. 

Robin Schulz en Lilly Wood & The Prick hebben er flink de vaart in
Prayer In C van de Duitse dj en producer Robin Schulz en de Franse groep Lilly Wood & The Prick stoot door van 11 naar 6. Het is een nummer dat eigenlijk al vier jaar oud is, want in het voorjaar verscheen het debuutalbum Invincible Friends van Lilly Wood & The Prick en daarop was Prayer In C al te vinden. Robin Schulz zag wel wat in de track en gooide 'm door de blender. Hij zette de remix gratis op internet, maar niet veel later volgde een officiële release. Schulz heeft een neusje voor nieuwe muziek. Hij is geabonneerd op verschillende YouTube-kanalen en komt daardoor veel verse nummers op het spoor. Zo ontdekte hij ook Waves van Mr. Probz. Die hit nam hij eerder onder handen en zijn remix stond op nummer 1 in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Noorwegen, Zweden en in het Verenigd Koninkrijk. Prayer In C gaat deze week Problem van Ariana Grande en Iggy Azalea voorbij. Het gelegenheidsduo daalt van 5 naar 7. 

Coldplay werkt samen met Avicii
Coldplay en Avicii lijken muzikaal ver van elkaar af te staan, maar als je naar A Sky Full Of Stars luistert merk je daar niets van. De samenwerking van de twee wereldacts daalt van 7 naar 8, terwijl de eerste single van het album Ghost Stories, Magic, van 21 naar 22 zakt. Het nummer werd net als de andere tracks van het album opgenomen in The Bakery and The Beehive in Noord-Londen, waar speciaal voor Coldplay enkele studio's in zijn gebouwd. De albums Viva la Vida or Death and All His Friends uit 2008 en Mylo Xyloto uit 2011 werden er ook opgenomen.

Avicii werd ingevlogen om van A Sky Full Of Stars een kloppende dancetrack te maken, de eerste in de historie van de band. Frontman Chris Martin was zo onder de indruk van de Zweed, dat hij hem ook de pianopartijen lied inspelen. Later voelde Chris zich daar best schuldig over. Hij is de man voor wie de piano normaal gezien geen geheim is en daarom voelde dat hij de rest van de band had bedrogen. Gelukkig konden gitarist Jon Buckland, drummer Will Champion en bassist Guy Berryman zich prima vinden in het eindresultaat. Net onder A Sky Full Of Stars staat Sam Smith, die deze week met Stay With Me op 9 blijft steken. 

Maroon 5 wint 9 plekken
Met de navigatie van de mannen van Maroon 5 is niets mis. Ex-Alarmschijf Maps stijgt deze week met 9 plekken naar 19 en is daarmee niet de snelste stijger van deze week, want dat is Salsa Tequila van Anders Nilsen. Maps is de eerste single van het vijfde studioalbum van de Amerikaanse band, dat op 29 augustus moet gaan verschijnen. De single gaat over de zoektocht naar liefde. Een liefde die ergens op je ligt, zit of staat te wachten, maar nog gevonden moet worden. Frontman Adam Levine schreef het nummer samen met Ammar Malik, Ryan Tedder, Benny Blanco en Noel Zancanella. Geen onbekende namen voor Maroon 5, want Ammar en Benny werkten eerder al mee aan de nummer 1-hit Moves Like Jagger en de hit Payphone. 

Rude van Magic! is de hoogste binnenkomer
Met Rude bereikt de Canadese groep Magic! voor het eerst de Top 40 en hoe. Het nummer mocht zich al Alarmschijf noemen en is nu de hoogste binnenkomer op 26. Magic! ontstond in 2012, toen Nasri Atweh, Mark Pellizer, Ben Spivak en Alex Tanas besloten samen te gaan werken. Rude bereikte vorig jaar al de tweede plaats in Nieuw Zeeland en Australië en weet nu pas door te stoten naar Europa. Dat is niet verwonderlijk want de band staat volop in de picture nu ze hebben meegewerkt aan het soundtrack album van het WK-voetbal. De hoofdpersoon in de tekst van Rude wil zijn toekomstige schoonvader de hand vragen van zijn dochter. Maar de beste man ziet in hem niet de juiste partner voor zijn dochter en wil absoluut niet meewerken aan een huwelijk. Rude is niet alleen de hoogste binnenkomer in de Top 40: het is deze week ook de nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Michael Jackson beleeft postuum een minder goede week met Justin Timberlake: Love Never Felt So Good daalt van 24 naar 28. 

De complete Top 40 van 19 juli 2014 bekijk je hier. Je beluistert 'm ook de hele week op Spotify.

Foto: YouTube

(16/07/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist