Nieuws
Nick Schilder bij 10 succesvolste acts uit Volendam

Top 10: Volendammers in de Top 40

Top 10: Volendammers in de Top 40
Nick Schilder  BZN  The Cats  Jan Smit  Nick & Simon  Piet Veerman  3Js  Anny Schilder  Next One  Left Side 

Nick & Simon staan uiteraard in de top 10 van succesvolste Volendammers in de Top 40. De solocarrière van Nick Schilder gaat inmiddels zo lekker dat hij vanaf deze week ook een afzonderlijk plaatsje verdient in de Volendamse top 10.

Het Noord-Hollandse vissersdorp neemt een bijzondere plaats in in de Top 40-geschiedenis. Hoewel Volendam slechts een kleine 23.000 inwoners telt, zijn die inwoners verantwoordelijk voor in totaal 177 Top 40-hits. Dat aantal is buitengewoon hoog. Meer dan 75% van die hits werd gemaakt door vier grootleveranciers: BZN, The Cats, Jan Smit en Nick & Simon. Zij vullen dan ook de bovenste posities van onderstaande Volendammer top 10.

In deze top 10 staan vijf groepen, vier soloartiesten en één duo. Drie van de vier soloartiesten maakten in het verleden ook deel uit van een van de andere acts die in deze top 10 staan. Verder bestaan er tussen veel van onderstaande artiesten en bandleden familierelaties. Dat is ook te zien aan veel voorkomende achternamen, zoals Veerman, Schilder en Keizer.

Hieronder vind je de 10 succesvolste Volendamse acts aller tijden. Elders op deze site vind je ook een top 40 van de grootste hits die gemaakt zijn door Volendammers.

1. BZN
8393 punten, 55 hits tussen 1968 en 2007

Sinds 1997 mag BZN zich de succesvolste Volendamse act uit de Top 40-geschiedenis noemen. Ze braken dat jaar het record van The Cats dankzij hun 50e Top 40-hit Wedding Bells. Dit was tevens de 22e en laatste top 10-hit van de groep, waarmee BZN zich tevens de Volendamse act met de meeste top 10-hits mag noemen. Met een hitcarrière van 38½ jaar is BZN bovendien de succesvolste Nederlandse band uit de hitparadehistorie. Alleen Golden Earring had een langere hitcarrière en scoorde meer punten.

2. The Cats
8077 punten, 36 hits tussen 1966 en 1985

Tot 1997 stond het record van succesvolste act uit Volendam op naam van The Cats. Daarnaast heeft de groep de bijzondere eer om de allereerste act uit het vissersdorp te zijn die in de Top 40 heeft gestaan. The Cats maakten op 24 december 1966 hun Top 40-debuut met de single What A Crazy Life. Er zouden nog 35 hits volgen, waaronder 5 nummer 1-hits. Dit was lange tijd een record voor een Volendamse act. In 2009 was er echter een Volendammer die zijn zesde nummer 1-hit op zijn naam zette. Dat was ...

3. Jan Smit
5271 punten, 30 hits tussen 1997 en 2022

Jan Smit maakte zijn spectaculaire Top 40-debuut op 12 april 1997 met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen door in één keer op nummer 1 binnen te komen. Hij was op dat moment nog maar 11 jaar. Daarmee was hij niet alleen de jongste Volendammer met een Top 40-hit, hij was ook de eerste Nederlanders die op nummer 1 wist binnen te komen. Tien jaar later zou hij dit kunstje nog een keer flikken met de hit Dan Volg Je Haar Benen. Tot deze week stond Jans jongere zus Monique ook in deze top 10. Zij wordt door Nick Schilder nu echter naar de 11e plaats verwezen in dit overzicht.

4. Nick & Simon
2399 punten, 16 hits tussen 2006 en 2013

Jan Smit zette door zijn comeback in 2005 de deur open voor een opleving van de palingsound. Hij deed dit niet met Engelstalige popnummers zoals The Cats en BZN, maar met Nederlandstalig materiaal. In zijn kielzog hadden vooral Nick & Simon succes. Zij waren bekend geworden door de realityserie Gewoon Jan Smit en scoorden in 2006 hun eerste hit met Vaarwel Verleden / De Soldaat. Nick & Simon groeiden uit tot het succesvolste Nederlandstalige duo uit de popgeschiedenis, al zijn zij in dat opzicht begin 2021 wel gepasseerd door Suzan & Freek.

5. Piet Veerman
997 punten, 7 hits tussen 1975 en 1994

Aanvankelijk was Piet Veerman gitarist in The Cats, maar na vijf hitsingles werd besloten dat Piet de plaats van Cees Veerman (geen directe familie) als leadzanger zou innemen. Dat bleek een gouden greep want met de eerstvolgende single scoorden The Cats hun eerste top 10-hit. Times Where When bereikte zelfs de tweede plaats. Toen The Cats in 1985 (voor de derde keer) uit elkaar gingen, pakte Piet zijn solocarrière weer op. In 1987 scoorde hij - mede door een door Veronica in elkaar gezette videoclip - een onverwacht grote hit met Sailin' Home. In het voorjaar van 1987 stond hij vier weken op nummer 1 en Sailin' Home groeide zelfs uit tot de grootste hit van het jaar. Piet is tot op heden de enige Volendammer die dat ooit voor elkaar heeft gekregen.

6. 3Js
536 punten, 4 hits tussen 2010 en 2021

De derde grote naam uit de 21e-eeuwse Volendamgeneratie is de 3Js. Jan, Jaap en Jaap haalden vanaf 2008 eerste zes keer de Tipparade voordat ze in 2010 eindelijk hun eerste Top 40-hit te pakken hadden met Wat Is Dromen, een samenwerking met Ellen Ten Damme. In 2011 werden ze na Maribelle (19e en laatste in de lijst van succesvolste Volendammers in de Top 40) als tweede act uit het dorp gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Hoewel ze met 13 punten in Düsseldorf als allerlaatste eindigden, was hun inzending in de maanden voor het songfestival wel een grote hit. Je Vecht Nooit Alleen / Never Alone staat op basis van Top 40-punten juist in de top 10 van succesvolste Nederlandse songfestivalinzending in de lijst.

7. Anny Schilder
367 punten, 55 hits tussen 1984 en 1989

Anny Schilder werd in 1976 als de zangeres van BZN, die in de vroege jaren 70 had opgetreden met een veel steviger repertoire. Met de komst van Anny kwam aan dat tijdperk definitief een einde. Hun makkelijk in het gehoor liggende middele-of-the-roadliedjes zorgden direct voor een lange rij top 10-hits. Mon Amour (1976) en Pearlydumm (1980) bereikten zelfs de eerste plaats. In 1984 stapte Anny uit BZN, waar zij werd opgevolgd door Carola Smit. Hoewel Anny aangaf meer tijd te willen besteden aan de opvoeding van haar dochter, begon ze gauw genoeg met een solocarrière. In 1989 scoorde ze haar grootste solohit (en enige top 10-hit) met You Are My Hero.

8. Next One
321 punten, 4 hits tussen 1975 en 1982

Omdat er in de jaren 60 en 70 zoveel popgroepjes  in Volendam worden opgericht, noemen Piet Schilder, Jan Buijs en Paulus Van den Hogen zichzelf Next One. De groep breidde zich uit tot een vijftal en kende door de jaren heen veel bezettingswisselingen. Het enige groepslid dat op alle singles van de band te horen is, is zanger Piet Schilder. De grootste hit van de groep is Cats For Ever, een medley van zeven Top 40-hits van The Cats. Dit nummer bereikte in de zomer van 1982 de top 5. Ondanks hun beperkte succes in de Nederlandse Top 40, stonden ze met Little Spanish Sailor in 1976 één weekje in de Duitse hitparade.

9. Left Side
313 punten, 5 hits tussen 1968 en 1975

De tweede act uit Volendam die in de Top 40 heeft gestaan, is Left Side. Deze groep maakte op 3 februari 1968, ruim een jaar na The Cats, zijn de debuut in de lijst met Confusion In My Mind. Daarna volgden nog vier hits, waarvan (Like A) Locomotion uit 1973 de grootste werd. Dit nummer heeft ook succes in Frankrijk en zelfs Brazilië. De bezetting was op dat moment al niet meer hetzelfde. Alleen zanger Harmen Veerman (de broer van Cees Veerman van The Cats) is op alle singles van de groep te horen. Left Side heeft nooit de top 10 gehaald, maar Harmen Veerman is toch op een top 10-hit te horen. Hij was namelijk een van de zangers op de kersthit Een Heel Gelukkig Kerstfeest, die na de kerstdagen van 1975 één weekje in de top 10 stond.

10. Nick Schilder
293 punten, 2 hits tussen 2011 en 2023

Vorig jaar werd bekend dat Nick & Simon uit elkaar gingen. Op 10 april 2023 stonden ze voor het laatst samen als duo op het podium. Nick Schilder had in 2022 al te kennen gegeven dat hij solo verder zou gaan. Het publiek moest wel even wennen aan zijn solorepertoire: niet meer Nederlandstalig, maar in het Engels en ook nog eens een heel moderne sound. Hoewel zijn eerste single Shatterproof nooit hoger kwam dan de 31e plaats in de Top 40, staat de single inmiddels wel al 11 weken in de lijst. Het nummer is zelfs uitgegroeid tot de grootste hit die nooit verder is gekomen dan het onderste kwart van de lijst. Nick eerste solohit was trouwens niet echt een solohit. Dat was namelijk het uitstapje Sterker Nu Dan Ooit, waarmee hij in 2011 samen met Thomas Acda de top 10 haalde. Inmiddels staat Nicks volgende solosingle Realize te trappelen in de Tipparade.

(22/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating