Toen op 1: Avicii

- Overig

 Avicii
Avicii

Deze maand is het precies vijf jaar geleden dat Avicii zijn debuutalbum uitbracht. De Zweedse dj had net daarvoor zijn eerste nummer 1-hit weten te scoren.

In 2010 zien we een 20-jarige Zweedse dj zijn debuut maken in de Top 40 met Bromance. Op dat moment noemt hij zich nog Tim Berg, ontleend aan zijn werkelijke naam Tim Bergling. De single bereikt de tweede plaats van de Top 40 en komt uiteindelijk op de zevende plaats van het jaaroverzicht van 2010. De reeks hits die volgt blijkt minder succesvol dan zijn eerste hit. Met latere tracks gebruikt hij de naam van Tim Berg nog een aantal keren en in 2011 komt hij als Tom Hangs op Blessed ook nog in de top 10 terecht. Avicii nestelt zich daarmee in een groep van nieuwe Zweedse acts die de dancescene op dat moment weet te domineren onder aanvoering van de Swedish House Mafia. In de zomer van 2010 had de groep met hun debuut-hit One (Your Name)  de eerste plaats voor twee weken in handen.

In 2012 wordt hij met zijn zevende Top 40-hit Levels de meest succesvolle solo-act uit Zweden als hij de eerdere prestatie van Dr. Alban en Neneh Cherry overtreft. Op dat moment zijn ABBA, Roxette en Ace Of Base nog de succesvollere groepen uit Zweden.

Op 13 september 2013 brengt hij met True zijn debuutalbum uit. Drie maanden voor de release is Wake Me Up! als de leadsingle van dat album gekozenn. Op het nummer neemt Aloe Blacc de vocalen voor zijn rekening die eerder al was opgevallen met de single I Need A Dollar maar nog geen hits op zijn naam had weten te schijven. Dat gebeurde na de hit met de Zweedse dj en producer overigens wel met The Man (2014) en Carry You Home (2017).

Voor Avicii is het nummer eigenlijk een experiment op basis van een demo. Daarna heeft Aloe Blacc een akoestische versie ingezongen waarna er binnen een paar dagen een eindresultaat kwam. Het nummer krijgt het label ‘folktronica’ opgeplakt, de term voor een mix van EDM, soul en country. Wake Me Up! is in maart van 2013 voor het eerst te horen op het Ultra Festival in Miami waar Blacc als zanger op het podium staat met een groep muzikanten.

Niet alleen in ons land maar in 22 andere landen komt de single op nummer 1. Het werd niet alleen dé zomerhit van 2013 op alle festivals maar ook bijna de grootste hit van het jaar. Die eer ging uiteindelijk naar Blurred Lines (van Robin Thicke, T.I. en Pharrell). Later in 2013 zou Avicii nogmaals op de eerste plaats komen met Hey Brother dat eveneens van het album True afkomstig is en vier Top 40-hits oplevert. Hij wordt echter niet de meest succesvolle act van 2013 omdat hij in Pharrell Williams zijn meerdere moet erkennen.

Op 20 april 2018 overleed Avicii op 28-jarige leeftijd. Wake Me Up keerde daarna voor vier weken terug in de Top 40. Zijn hit behoort inmiddels tot de 4 grootste hits die ons land ooit heeft gekend