Terugblik op 2014

- Overig

 Ariana Grande Dotan Clean Bandit Jess Glynne Ilse DeLange Waylon
Ariana Grande

Tussen 15 en 24 december kijkt de Nederlandse Top 40 terug op het afgelopen decennium. Elke dag nemen we één jaartal onder de loep: wie scoorde de grootste hit, welke artiest brak dat jaar door en wat waren de andere hoogtepunten. Met deze keer het jaar 2014!

In 2014 was de Selfie een echte hit en was Nederland nét niet eerste op het Songfestival in Denenmarken. Maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer, check het hier!

Het jaar van Dotan
In 2018 werd bekend dat Dotan een grote hoeveelheid nepaccounts zou hebben gebruikt om reacties op social media te beïnvloeden, het zogenaamde trollenleger. Veel negativiteit voor de zanger dus. In 2014 was dat wel even anders, hij was dat jaar de Meest Succesvolle Nederlandse act. Hij scoorde in 2014 met twee hits in de Top 40 en stond met deze tracks 32 weken in de lijst. Hier heeft Dotan een Top 40 Award voor gekregen. 

Selfie 
De selfie was in 2013 al een viral, toen werd het woord verkozen tot 'het woord van het jaar'. Maar in 2014 is de selfie nog steeds een hit, letterlijk. The Chainsmokers staat met hun Top 40-hit #Selfie op de 74e plek in de Top 100 van 2014. Tijdens de Oscar-uitreikingen van 2014 gebeurde er ook iets opvallends. Acteur Bradley Cooper, die we kennen van zijn Top 40-hit Shallow met Lady Gaga, maakte samen met tien andere beroemde mensen een selfie. Deze foto is op Twitter meer dan 3 miljoen keer geretweet, wat een record is! 

Ariana Grande 's werelds grootste act
Dat Ariana Grande bij de grootste artiesten van de wereld hoort, is wel duidelijk. De zangeres heeft in totaal twingtig Top 40-hits in zes jaar gescoord. In 2013 maakte Ariana al haar debuut in de lijst met haar duet met Mac Miller. Maar in 2014 is haar échte doorbraak. Dat jaar scoorde ze maar liefst vijf Top 40-hits die samen 68 weken in de lijst stonden. Daarmee is de zangeres de Meest Succesvolle act van 2014. 

Grootste hit: RATHER BE- Clean Bandit feat. Jess Glynne
Het meest beluisterde, gestreamde en gedraaide nummer van 2014 is Rather Be van Clean Bandit en Jess Glynne. In de zevende week van 2014 kwam het nummer binnen in de lijst én dertig weken later verdween Rather Be pas weer uit de Top 40. Voor zowel Clean Bandit als Jess Glynne was dit nummer hun debuut in de Top 40. Eéndagsvliegen zijn het niet: Clean Bandit heeft na het succes van Rather Be met zeven en Jess Glynne met drie nummers in de Top 40 gescoord. 

Tweede op Songfestival
2014 was ook het jaar dat Nederland nét niet het Songfestival heeft gewonnen. Ilse DeLange vormde samen met Waylon The Common Linnets en dat was een groot succes. Het duo scoorde tijdens het Songfestival met hun nummer Calm After The Storm 238 punten, dat zijn er 52 minder dan de winnaar. De track was ook een hit in de Top 40, in totaal stond Calm After The Storm dertien weken in de lijst en scoorde daarmee 260 punten. De Top 40-hit is ook terug te vinden in de Top 100 van 2014, daar staat hij op de 60e positie.

(Foto: BSR Agency)