Terugblik op 2010

- Overig

 Ludacris Rihanna Caro Emerald Train Oh Oh Cherso Sef Justin Bieber Kid Cudi David Guetta Dcup Yolanda Be Cool Pitbull Bruno Mars Gers Pardoel
Rihanna

Tussen 15 en 24 december kijkt de Nederlandse Top 40 terug op het afgelopen decennium. Elke dag nemen we één jaartal onder de loep: wie scoorde de grootste hit, welke artiest brak dat jaar door en wat waren de andere hoogtepunten. Met deze keer het jaar 2010!

Wie aan 2010 terugdenkt, denkt meestal meteen aan voetbal.  De eredivisie kent in mei een verrassende landskampioen in FC Twente en een paar maanden later bereikt Nederland de WK-finale. Spanje blijkt, mede dankzij 'de teen' van keeper Iker Casillas, niet te verslaan. Er volgt wel een rondvaart door de grachten van Amsterdam en een huldiging op het Museumplein. Sterren als Arjen Robben, Robin van Persie en Dirk Kuyt genieten van alle aandacht. 

Grootste hit:
HEY, SOUL SISTER - Train
Opeens zijn de mannen van Train weer helemaal terug in 2010. De band uit het Amerikaanse San Francisco, die in 1994 is opgericht, scoorde in 2001 een enorme hit met Drops Of Jupiter (Tell Me), dat tot de derde plek kwam en maar liefst 20 weken in de Top 40 stond. Daarna werd het stil. Heel stil. Tot 2010 dus, want Hey, Soul Sister wordt massaal door Nederlandse radiostations opgepikt. De track staat zeven achtereenvolgende weken op nummer 1 en wordt Train's grootste hit in ons land. Ook de opvolgers Shake Up Christmas en Drive By weten de top 10 te bereiken. Twee jaar later is het weer raak voor de groep rondom zanger Pat Monaghan: de drie singles van het album California 37, 50 Ways To Say Goodbye, Mermaid en Bruises (met Ashley Monroe) bereiken de Top 40, maar komen niet bij de beste 10 terecht.

Grootste hit van een Nederlandse act:
A NIGHT LIKE THIS - Caro Emerald
In 2009 breekt Caro Emerald door met een nummer, dat eigenlijk nooit haar eerste single had moeten worden. Toch wordt Back It Up uitgebracht en het is meteen haar grote doorbraak. Het nummer komt tot 12 in de Top 40 en toevallig staat het ook nog 12 weken in de lijst. Maar met A Night Like This is het pas echt goed raak voor Caroline van der Leeuw, zoals de zangeres echt heet. Eind 2009 wordt de track uitgebracht en in de laatste week van het jaar komt A Night Like This de Top 40 binnen. Pas na 26 weken is het nummer uit de lijst verdwenen, met nummer 2 als hoogste positie. Een nummer 1-hit zit er niet in, omdat Train te sterk is. Maar wie het laatst lacht, lacht het best: in 2010 verschijnt ook haar eerste album Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. In een jaar tijd gaat het album 200.000 keer over de toonbank. Ook buiten Nederland wordt het album meervoudig platina. Met 3 hits in de Top 40 is ze ook nog eens de succesvolste Nederlandse act van 2010.

Succesvolste internationale act: 
Rihanna 
2010 is ook het jaar waarin we niet om Rihanna heen kunnen. De zangeres zit op het toppunt van haar roem en staat met 7 hits in de Top 40: Russian Roulette, Rude Boy, Te Amo, Love The Way You Lie (met Eminem), Only Girl (In The World), Who's That Chick (met David Guetta) en What's My Name (met Drake). Als we alle noteringen bij elkaar optellen, dan stond ze bij elkaar 65 weken in de Top 40. Only Girl (In The World) is lange tijd Rihanna's grootste hit in Nederland, met 753 punten. Twee jaar later zal alleen Diamonds daar nog overheen gaan. 

Eendagsvlieg van het jaar:
WE NO SPEAK AMERICANO - Yolanda Be Cool vrs Dcup

Dé zomerhit van 2010 was We No Speak Americano van Yolanda Be Cool en DCup. Na deze hit zagen we het Australische duo en de producer uit hetzelfde land nooit meer terug in de Top 40.  Yoland Be Cool bestaat uit Sylvester Martinez en Johnson Peterson, terwijl achter Dcup Duncan MacLennan schuil gaat. Voor We No Speak Americano gebruikten de twee acts een sample van Tu vuò fa l'americano dat in 1957 werd uitgebracht door de Italiaanse zanger Renato Carosone. Een schot in de roos, want We No Speak Americano werd een nummer 1-hit in onder andere Nederland, Duitsland. Oostenrijk, de UK, België en Denemarken. 

Bekendste sample van het jaar:
I LIKE IT - Enrique Iglesias ft. Pitbull (sample van Lionel Richie's All Night Long [All Night])
Het lijkt wel of iedereen in 2010 wil samenwerken met producer RedOne. Zo ook Enrique Iglesias. In 2009 werkte hij al met de dan in Nederland woonachtige producer samen, voor de hit Takin' Back My Love (met Ciara). In 2010 brengen de twee opnieuw een track uit: I Like It. Een track die begint met stampende beats, waarna Enrique een andere vrouw probeert te versieren, terwijl zijn lover de stad uit is. Pitbull is in 2010 ook hot. Hij scoorde in 2009 dé zomerhit met I Know You Want Me (Calle Ocho). De sample zit netjes ingebed in I Like It, maar je hoort duidelijk de zang van Lionel Richie uit zijn 80's-hit

Meest bekeken video van het jaar:
BABY - Justin Bieber ft. Ludacris
Wanneer Justin Bieber op 10 april 2010 zijn eerste Top 40-hit in Nederland scoort, is hij net een maand 16. Baby wordt nog niet zo groot als de hits die Justin tegenwoordig uitbrengt en staat slechts 6 weken in de lijst, met nummer 23 als hoogste positie. Maar onderschat de fans van The Biebs niet! Al in 2010 werd zijn video miljoenen keren aangeklikt en uiteindelijk is het zelfs de meest bekeken clip van 2010 op YouTube. Baby was Ludacris' derde Top 40-hit, nadat hij ook al te horen was op Usher's nummer 1-hit Yeah uit 2004 en Gossip Folks van Missy Elliott uit 2003. In 2010 scoorde hij ook nog een hit door mee te doen op Break Your Heart van Taio Cruz.

Succesvolste samenwerking van het jaar:
MEMORIES - David Guetta ft. Kid Cudi
De naam Kid Cudi zal je misschien niet heel veel meer zeggen. Toch heeft de Amerikaanse rapper twee top 10 hits op zijn naam staan. De eerste scoort hij in 2009, samen met de producers Crookers. Day 'n' Nite komt tot de vierde plek. Een jaar later staat Scott Mescudi, zoals Kid in het dagelijks leven heet, opnieuw op 4 in de Top 40. Deze keer is hij te horen op een track van David Guetta, die aan het begin van de 10's al hits bij elkaar verzamelt, alsof zijn leven ervan afhangt. Memories scoort als een malle: de track staat 24 weken in de Lijst der Lijsten en komt tot 697 punten. Het is jarenlang na When Love Takes Over (met Kelly Rowland) David's grootste hit in Nederland. Pas in 2014 en 2018 gaat hij over deze tracks heen, met Dangerous en Flames (met Sia).

Doorbraak van het jaar:
Bruno Mars
Als een track een hit wordt, zijn er veel mensen die claimen dat zij 'm hebben ontdekt. Bij Nothin' On You van B.o.B en Bruno Mars zal het niet anders zijn. In 2010 zitten Edwin Evers en het team van zijn populaire ochtendshow in het Canadese Vancouver voor de Olympische Spelen. Daar komt de track van het dan nog niet zo bekende tweetal vaak voorbij. Edwin besluit om het nummer ook zelf te gaan draaien en de rest is geschiedenis. Peter Gene Hernandez uit Honolulu breekt in Nederland door en later ook in de rest van de wereld. Dat geldt ook voor B.o.B, maar zijn loopbaan ontspoort, ondanks hits als Airplanes. In 2010 pakt Bruno ook nog eens zijn tweede nummer 1-hit met Just The Way You Are. De zanger staat nog altijd aan de top en heeft inmiddels al heel wat Grammys en een waslijst aan Top 40-hits gescoord. De superster staat op 21 in de lijst van best scorende Top 40-acts ooit. Zou hij in 2020 met nieuw werk komen? 

Artiest met de meeste veerkracht:
Marco Borsato
In het voorjaar van 2010 brengt Marco Borsato  Schouder Aan Schouder uit. Het is de eerste track van Marco, nadat de productiemaatschappij The Entertainment Group failliet ging. De zanger had daar een groot deel van zijn vermogen in zitten en raakte daar een enorm deel van kwijt. Een flinke klap. The Entertainment Group, ook wel afgekort als TEG, organiseerde onder andere de concerten van Borsato in het Gelredome en Symphonica In Rosso. Ook de shows van Guus Meeuwis in het Philips Stadion werden door TEG in de stijgers gezet. Met Schouder Aan Schouder scoren Guus en Marco een WK-hit, maar meer nog laten ze zien elkaar te steunen. Ze vechten zich terug.

Hype van het jaar:
OH OH CHERSO - Oh Oh Cherso 
Zet een aantal jonge Hagenezen bij elkaar in een huis, ergens in een hip uitgaansgebied (het Griekse Chersonissos) en volg ze op de voet. Dat is zo'n beetje Oh Oh Cherso, dat in 2010 op RTL 5 wordt uitgezonden. Nederland zit massaal voor de buis, om niets te hoeven missen van de belevenissen van onder anderen Jokertje, Sniper, Matsoe Matsoe en Barbie. Het feest is helemaal compleet, wanneer de jongeren een track opnemen. Het nummer staat 5 weken in de Top 40 en komt tot de zeventiende plek... Nog een hype in 2010: New Kids. Broodje Bakpao van The Opposites, Gers en Sef knalt in de tweede week van 2010 naar de tweede plek.

Wil je meer tracks uit dit jaar checken? Ga dan naar de Top 40-jaarlijst van 2010 op Spotify!

Foto: BSR Agency