Nieuws
Overig

Boybands in de Top 40

Boybands in de Top 40
B-Brave  B*E*D  Doe Maar  The Shorts  Roberto Jacketti and The Scooters  4 Fun  Sat-R-Day  Men2B  D-Ground  Bearforce1  Mainstreet  Caught In The Act  The Wonderboys  Bam To Bam Bam  René Klijn 

B-Brave komt deze week samen met rapper Sevn Alias op 37 de Top 40 binnen, met One Night Stand. Door de jaren heen hebben er meer Nederlandse boybands in de Top 40 gestaan of geprobeerd om de lijst te bereiken.

COMMENT ÇA VA - The Shorts (#1 in 1983)
Opeens waren ze daar: Hans van Vondelen, Erik de Wildt, Peter Wezenbeek, Frank van der Ven en Hans Stokkermans, oftewel The Shorts. Met Comment Ça Va veroverde groep in rap tempo Nederland. En daar bleef het niet bij, want ook in de rest van Europa groeide de fanbase van de band snel. Hans van Vondelen vertelde in het boek 50 jaar Top 40: “De single leek te floppen. Maar na een aantal tv-optredens nam het een snelle vlucht naar een hit.” En wat voor hit: van de track werden 143.000 singles verkocht. Het was de bestverkochte single van 1983.I SAVE THE DAY - Roberto Jacketti & The Scooters (#3 in 1984)
Deze groep werd ontdekt door Dolly Dot Angela Groothuizen en kreeg dankzij Spargo-gitarist Ruud Mulder aardig wat hits in de hitlijsten. I Save The Day was de grootste, die track kwam in 1984 tot een derde plek. Erik van der Hoff was de frontman van de groep en zorgde voor gillende meiden, die zijn poster boven hun bed hadden hangen. Tegenwoordig ken je hem beter als tv-producent en presentator.WELLES (VERLIEFD GEWEEST) - B*E*D (#20 in 1996)
B*E*D bestond uit Alain Kersten, Ricardo van der Laan en Gerald Vogel en werden bij elkaar gebracht door producersduo Bolland & Bolland. Groot was hun succes echter niet: ze scoorden maar twee hits in de Top 40, waarvan er één nog altijd uit volle borst wordt meegezongen op foute 90’s-party’s: Welles (Verliefd Geweest).LEVENSLANG - 4 Fun (#14 in 1997)
De boyband 4 Fun begon eigenlijk als een uit de hand gelopen grap. De groep bestond uit de soapsterren Jimmy Geduld (Goede tijden, slechte tijden), Winston Gerschtanowitz (Goudkust), Michiel de Zeeuw (Goudkust) en Chris Zegers (Onderweg naar Morgen). Eind 1997 scoorden de heren een serieuze hit met Levenslang en toen konden andere tracks niet uitblijven. Overal werd nog een hit, maar daarna wist de groep de lijst niet meer te bereiken. Inmiddels is Michiel de Zeeuw stylist bij RTL Woonmagazine, reist Chris Zegers de wereld rond voor 3 Op Reis en presenteert Winston Gerschtanowitz RTL Boulevard. Ook is hij directeur bij Talpa.HABIBTI (MIJN SCHATJE) - Def Rhymz Featuring Lil' Cute, Ragga P., Sat-R-Day & Lapache (#30 in 2004)
Dikke kans dat je niet meteen een hit te binnen schiet, wanneer je de naam Sat-R-Day hoort. De groep scoorde dan ook maar één Top 40-hit, met HabibtI (Mijn Schatje). Sat-R-Day werd al in 1996 opgericht en maakte vooral R&B. Het bekendste groepslid is Ivan Peroti, die onlangs nog meedeed aan The voice of Holland.BIGGER THAN THAT - Men2B (#1 in 2004)
De laatste boyband die in de afgelopen 12 jaar op nummer 1 heeft gestaan, is Men2B. De groep werd opgericht in het RTL4-programma Popstars The Rivals. Anno, Ehsan, Mark, Nils en Steven hielden het na hun nummer 1-hit Bigger Than That niet lang vol. Ze deden nog op op Als Iets Kan Doen van Artiesten voor Azië, maar daarna bleven hun singles steken in de Tipparade. Alleen Anno zou nog Top 40-succes krijgen.YOU GOTTA BE - D-Ground (#28 in 2006)
Anno scoorde namelijk ook nog een hit met een andere boyband: D-Ground. Naast het voormalige lid van Men2B bestond die groep uit Sajid, Anno’s tweelingbroer Jan en Jona.CHRISTMAS IS HERE -  Bearforce1 (#26 in 2007)
Misschien wel de meest opmerkelijke boyband in dit rijtje, is Bearforce1. De groep bestond uit voornamelijk flink behaarde, homoseksuele mannen, afkomstig uit verschillende landen. De groep werd samengesteld door acteur Roeland Fernhout. Aanvankelijk leek Bearforce 1, met het gelijknamige nummer, geen hit te scoren in de Top 40. Maar met deze kerstsingle stonden de bears toch nog even in de Lijst der Lijsten.MIND IS BLOWN - MainStreet (#30 in 2013)
Tot voor kort hadden Nils, Daan, Rein en Owen een kleine voorsprong op hun concurrenten van B-Brave: zij scoorden al in 2013 een Top 40-hit met Mind Is Blown. Nu gaat het gelijk op tussen de twee groepen, maar dan kan binnenkort best eens verandering in komen: MainStreet gaat stoppen. De heren gaan allen hun eigen weg. Zo gaat Rein een rol spelen in een film, wil Rein wat meer achter de schermen gaan werken, wil Owen verder met zingen en gaat Daan zich vol inzetten bij zijn sportopleiding.ONE NIGHT STAND - B-Brave (#37 in 2016)
Een track die die zo sterk naar seks verwijst, hebben we nog niet eerder gehoord van een Nederlandse boyband. En hoewel de band nu voor het eerst in de Top 40 staat, zouden Dioni, Cassius, Jai, Samuel en Kaj nog wel eens voor een verrassend grote hit kunnen gaan zorgen. One Night Stand wordt momenteel keihard gestreamd.Deze boybands redden het net niet:

LIKE A LOCOMOTION - Bam To Bam Bam (1989, Tipparade)
De groep van René Klijn, die later bekend zou worden van het programma van Paul de Leeuw. Daarin vertelde hij openhartig over de ziekte aids. Zijn Mr. Blue, dat daaruit voortvloeide, werd in 1993 een nummer 1-hit.MY ARMS KEEP MISSING YOU - Caught In The Act (1995, Tipparade)
In Duitsland was de groep van onder anderen Bastiaan Ragas en Eloy de Jong groot, maar in Nederland scoorde Caught In The Act nooit een Top 40-hit.IT’S OVER - The Wonderboys (1997, Tipparade)
Een Nederlandse soepfabrikant haakte handig in op het treurige afscheid van Take That eerder. In de reclame was te zien dat een boyband uit elkaar ging: The Wonderboys.


(04-06-2016)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It