Ook deze tracks kwamen op nummer 1 binnen in de Top 40

- Overig

 2Pac Starmaker Shakira Jamai Dinand Woesthoff André Hazes Artiesten Voor Azië Lange Frans & Baas B Marco Borsato Lisa Lois Lady Gaga Nick & Simon Adele Olivia Rodrigo
Ook deze tracks kwamen op nummer 1 binnen in de Top 40

Met Drivers License is Olivia Rodrigo nieuw op nummer 1. Het is pas de 34e track die dit voor elkaar kreeg en de laatste keer het gebeurde, was in 2015. Hello van Adele had toen de eer. Maar welke nummers lukten het nog meer? We selecteerden er een aantal vanaf het jaar 1999 en die check je hieronder. Iedere track heeft zijn eigen verhaal.

CHANGES – 2Pac (1999)
Op 7 september 1996 ging Tupac Shakur in het MGM Grand Hotel in Las Vegas naar een bokspartij van Mike Tyson. Als hij buiten is wordt hij beschoten. De legendarische rapper ligt een week in het ziekenhuis en verliest een long. Uiteindelijk sterft Tupac op 25-jarige leeftijd. Op dat moment is hij al één de populairste rappers ter wereld en heeft hij al 2 hits in de Top 40 gescoord: Dear Mama (#37 in 1995) en California Love (met Dr. Dre, #10 in 1996). Hoewel hij is overleden, blijven nieuwe nummers de Top 40 bestormen. Zo komt Ain’t Mad At Cha kort na zijn dood tot nummer 16 en bereikt Do For Love in 1998 de zeventiende plek. Changes slaat in 1999 in als een bom. De track verhaalt dan ook over gevoelige thema’s, zoals de behandeling van de zwarte bevolking door de politie en het leven in armoede. Zaken die helaas nog altijd tot de verbeelding spreken.

DAMN (I THINK I LOVE YOU) – Starmaker (2001)
In Starmaker ging de toenmalige zender Yorin op zoek naar een band. Verschillende jongeren betrokken het voormalige Big Brother-huis in Almere en volgden workshops, waarmee ze werden klaargestoomd voor het artiestenbestaan. Er bleven zeven kandidaten over en die zouden de groep K-otic gaan vormen. Vlak daarvoor werd er geprobeerd om een nummer 1-hit te scoren met alle kandidaten die toen in het huis zaten. Dat lukte. Damn I Think I Love You kwam op 14 april 2001 op nummer 1 binnen en zou daar in totaal vijf weken blijven staan.

WHENEVER WHEREVER – Shakira (2002)
Heupwiegend verovert Shakira in 2002 de wereld met haar track Whenever Wherever. Ook Nederland valt als een blok voor de Colombiaanse met de lange blonde haren. Whenever Wherever wordt Alarmschijf en komt op 9 februari 2002 de Lijst der Lijsten binnen op de eerste plaats. Niet alleen in Nederland komt het nummer op 1, maar ook in onder andere België, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Het zal je misschien verbazen, maar in de UK (#2) en in de Verenigde Staten (#6) lukt het dan weer niet om op de eerste plek te komen.

STEP RIGHT UP – Jamai (2003)
Begin 2003 is Nederland in de ban van de RTL4-talentenjacht Idols. De weg naar de finale levert zelfs een volle Dam in Amsterdam op, waarbij de jonge finalisten, Jim Bakkum en Jamai Loman, met beveiliging moeten worden afgevoerd. Naar de finale van het eerste seizoen kijken meer dan 5 miljoen mensen. Zij zagen Jamai winnen van Jim, maar uiteindelijk kregen beide artiesten een contract bij een label. Toch is het Jamai die als eerste een single uitbracht: Step Right Up. De track wordt Alarmschijf en knalt op 29 maart 2003 op nummer 1 binnen in de Top 40. Daarmee verstoot de zanger uit Schoonhoven Anyone Of Us (Stupid Mistake) van Gareth Gates, de zanger die tweede werd in de Britse versie van Idols. Op 17 mei 2003 stoot Jim Jamai van nummer 1 af, door met Tell Her ook op nummer 1 binnen te schieten.

DREAMER – Dinand Woesthoff (2004)
Een binnenkomst op nummer 1 heeft niet altijd een vrolijke aanleiding. Dat blijkt wel uit Dreamer en de volgende nummers. Dreamer is een eerbetoon van Kane-zanger Dinand Woesthoff aan zijn vrouw Guusje Nederhorst. Zij werd bekend als Roos in Goede Tijden, Slechte Tijden en scoorde hits met Linda, Roos en Jessica. Op 29 januari 2004 overlijdt zij op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Een schok gaat door het land en veel mensen leven mee met haar echtgenoot Dinand. Die besluit zijn verdriet te uiten in een liedje: Dreamer, met als ondertitel Gussies Song. Niet alleen het nummer, maar ook de videoclip maakt diepe indruk. Daarin zijn onder andere privébeelden te zien van de twee. Op 21 februari 2004 is de track nieuw op 1 in de Nederlandse Top 40.

ZIJ GELOOFT IN MIJ – André Hazes (2004)
In datzelfde jaar, op 23 september 2004, overlijdt André Hazes op 53-jarige leeftijd. De legendarische volkszanger krijgt een uitvaart die zijn status onderschrijft: in een bomvolle Amsterdam Arena nemen fans en collega’s afscheid. De show, want zo mogen we het wel noemen, wordt live uitgezonden op televisie en trekt miljoenen kijkers. Die zien onder andere zijn zoon André een emotionele toespraak houden. Daarnaast zijn er optredens van Guus Meeuwis (Geef Mij Je Angst), Trijntje Oosterhuis (Kleine Jongen) en Xander de Buisonjé (Zij Gelooft In Mij). Ondertussen schieten de verkoopcijfers van Hazes’ muziek als een dolle omhoog. Het nummer Zij Gelooft In Mij wordt opnieuw uitgebracht en belandt op 9 oktober 2004 direct op nummer 1 in de Top 40. In 2000 was het nummer ook al uitgebracht, maar toen kwam het niet verder dan de Tipparade.

ALS JE IETS KAN DOEN – Artiesten voor Azië (2005)
Op Tweede Kerstdag 2004 brengt een allesverslindende tsunami veel schade toe in Bangladesh, de Cocoseilanden, India, Maleisië, Myanmar, Singapore en Thailand. Hele gebieden worden van de kaart geveegd. Begin 2005 wordt er daarom een grote nationale hulpactie georganiseerd in Nederland, die op vrijwel alle grote tv-zenders te zien is. Een aantal van ’s lands bekendste muzikanten besluit de koppen bij elkaar te steken. Er wordt besloten om een benefietsingle op te nemen. Daarop zijn onder andere sterren als Marco Borsato, DI-RECT-zanger Tim Akkerman, Ch!pz, Sharon den Adel van Within Temptation, Guus Meeuwis, Ali B, Brainpower, Ilse Delange en Alain Clark te horen. Als Je Iets Kan Doen wordt uitgeroepen tot Alarmschijf en wordt de best verkochte single van 2005. Op 15 januari 2005 is de track nieuw op 1, waardoor Plaything van girlband Raffish, die ook op Als Je Iets Kan Doen te horen is, naar 2 zakt.

HET LAND VAN… – Lange Frans & Baas B (2005)
Op 2 november 2004 wordt filmmaker en presentator Theo van Gogh op straat vermoord door Mohammed B. Het land schrikt op en er ontstaan debatten over wat voor land we nu eigenlijk zijn. Lange Frans en Baas B weten de oceaan aan gevoelens in een nummer te vangen. In Het Land Van... rappen ze onder andere over de recente problemen in het land, maar ook over andere problemen in de maatschappij, zoals voetbalrellen, de invoering van de euro en de verschrikkingen in de Gouden Eeuw. Wat blijft, zo laten ze weten, is de liefde voor hun land. Er bestaan twee versies van het nummer: de albumversie en de liveversie, die werd opgenomen tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Die versie is ook veruit het bekendst en gaat in première in het radioprogramma van Ruud De Wild. Op 8 oktober 2005 schiet Het Land Van… de Top 40 binnen op de eerste plek. Het staat twee weken op 1.

De laatste vijf binnenkomers op nummer 1
In de 00’s komen nummers nog relatief vaak op de eerste plek binnen, maar in de 10’s wordt dat steeds meer een bijzonderheid. Voor de laatste vijf nieuwkomers op de eerste plek gaan we eerst terug naar 2008. In dat jaar lanceert Marco Borsato zijn grootse project Wit Licht, dat een single, een album, een oorlogsfilm en een concertreeks in het Gelredome omvat. De single Wit Licht is op 3 mei 2008 al nieuw op de eerste plek van de Top 40 en op 30 augustus van dat jaar lukt het Marco opnieuw, maar dan met de tweede single van het album: Stop De Tijd. Het is vlak daarvoor zijn dertiende Alarmschijf en daarom besluit toenmalig Top 40-presentator Jeroen Nieuwenhuize hem te verrassen met een oorkonde. De zanger is dan namelijk de Nederlandse artiest met de meeste Alarmschijven achter zijn naam. In totaal kwam Marco tot nu toe met vier nummers binnen op de eerste plek. Dat is nog altijd een record. In 2009 schiet X Factor-winnares Lisa Hordijk op de eerste plek binnen met haar hit Hallelujah, een cover van Leonard Cohen. 

STOP DE TIJD – Marco Borsato (2008)

HALLELUJAH – Lisa (2009)

Daarna is het iets minder dan twee jaar wachten op de volgende binnenkomst op 1. Lady Gaga flikt het op 26 februari 2011 met de gelijknamige eerste single van het album Born This Way, die Rolling In The Deep van Adele naar 2 verwijst. In 2013 brengen Nick & Simon maar liefst 154 verschillende versies van het nummer Julia uit. Allemaal met een andere naam in de titel. Al die versies zijn als losse track te downloaden en bovendien verschijnen er ook nog 8 versies als fysieke single. Op 23 maart 2013 is het dan ook geen verrassing dat de mannen nieuw zijn op nummer 1. Lang kunnen ze er niet van genieten, want na twee weken zijn de Volendammers de eerste plek al kwijt. 

BORN THIS WAY – Lady Gaga (2011)

JULIA – Nick & Simon (2013)

Twee jaar later is Adele de laatste artiest in de 10’s die op de eerste plek weet binnen te komen. Ze slaat de Tipparade over en valt op 31 oktober 2015 meteen de nummer 1-positie van What Do You Mean? van Justin Bieber met succes aan. Pas nu, in 2021, zien we weer een nieuwkomer op nummer 1 met Drivers License van Olivia Rodrigo.

HELLO – Adele (2015)

DRIVERS LICENSE – Olivia Rodrigo (2021)

Foto: covers singles / YouTube