Nieuws
Overig

Nederlanders met Spaanstalige hits in de Top 40

Nederlanders met Spaanstalige hits in de Top 40
Rolf Sanchez  Jody Bernal  Quique  Loona  De Jeugd Van Tegenwoordig  Gert Timmerman  La Costa  De Specials ((NLD))  Vengaboys  Piet Veerman  BZN  Georgina  The Shoes  Angezz  Rick De Vito  Dare 

Nederlanders die succes hadden met Spaanstalige hits. Dat leek ons n.a.v. Camino, de nieuwe Top 40-hit van de Amsterdamse zanger Quique, wel een leuk lijstje. Maar wie zou er op nummer 1 staan? Jody Bernal of Rolf Sanchez?

In onderstaand overzicht hebben we alle Nederlandse acts op een rij gezet die ooit met minimaal één (deels) Spaanstalig nummer in de Top 40 hebben gestaan. De artiesten hebben we gerangschikt op hun Top 40-punten, maar daarbij hebben we alleen de punten van Spaanstalige hits meegeteld. Liedjes met slechts een paar Spaanse woorden hebben we genegeerd. De songtekst moet voor een substantieel deel (minimaal één couplet of refrein) in het Spaans zijn gezongen.

We gingen er al van uit dat het heel spannend zou worden wie de meeste punten zou krijgen, Jody Bernal of Rolf Sanchez. En wat schetste onze verbazing? Precies deze week is er een wissel van de wacht op de nummer 1-positie.


1 Rolf Sanchez
2073 punten met 9 Spaanstalige hits

In de ranglijst van succesvolste acts aller tijden staan Jody Bernal en Rolf Sanchez direct achter elkaar op nummer 244 en 245. Rolf staat op dit moment in de Top 40 met Darte Un Beso en volgende week zal hij Jody ongetwijfeld passeren in de allertijdenlijst. Beide zangers scoorden één hit waarop ze niet in het Spaans zongen. Voor Jody is dat Me & You en voor Rolf is dat Missen Zou. Deze hits tellen we voor dit Spaanstalige overzicht niet mee en dan blijkt dat Rolf deze week Jody al is voorbijgegaan. Rolf heeft in totaal al met 9 (deels) Spaanstalige hits in de Top 40 gestaan. Dat is heel bijzonder, want alleen Julio Iglesias deed hem dat voor. Rolfs grootste hits zijn Pa Olvidarte en de nummer 1-hit Más Más Más.

2 Jody Bernal
2050 punten met 5 Spaanstalige hits

Hoewel Jody Bernal het record van succesvolste Spaanstalige zanger uit Nederland sinds deze week dus kwijt is, heeft hij sinds 2000 wel een ander heel mooi record op zak. Zijn debuuthit Que Si, Que No is de grootste Spaanstalige hit uit de hele Top 40-geschiedenis. Daarna scoorde Jody nog vijf hits die allemaal in de top 10 terechtkwamen. Ook dat is een heel knappe prestatie. Hoewel Jody werd geboren in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is zijn moedertaal Nederlands. Dat komt omdat hij een paar maanden na zijn geboorte geadopteerd werd door een gezin uit Delft, waar hij opgroeide en naar school ging. Pas op latere leeftijd leerde hij vloeiend Spaans spreken.

3 Loona
284 punten met 2 Spaanstalige hits

Naast Rolf Sanchez en Jody Bernal is er slechts één Nederlandse artiest die met meerdere Spaanstalige tracks in de Top 40 heeft gestaan. Die eer gaat naar Loona. Zij was met name succesvol in de Duitstalige landen, maar ze komt oorspronkelijk uit Nederland. In 1974 werd zij geboren als Marie-José van der Kolk in IJmuiden. In Duitsland scoorde Loona in 1998 twee nummer 1-hits met Bailando en Hijo De La Luna. In ons land kwamen deze liedjes niet verder dan respectievelijk de 13e en de 18e plaats en waren dit haar enige hits. In Duitsland scoorde ze nadien nog een hele rij hits. In 2013 stond ze voor het laatst in de Duitse top 100.

4 De Jeugd Van Tegenwoordig
197 punten met 1 Spaanstalige hit

¡Hola supermercado! ¡Telebancos por aqui! Is Get Spanish van De Jeugd Van Tegenwoordig een Nederlandstalige track die is doorspekt met Spaanse woorden of een Spaanstalig nummer met stukjes Nederlands? Hoe het ook zij, wat ons betreft hoort dit bijzondere nummer zeker thuis in dit overzicht. En waar neem je dan een videoclip op, als je denkt aan de Spaanse taal? Uiteraard. Tussen de besneeuwde Alpentoppen! Onderstaande videoclip werd werd in maart 2011 geschoten in het Oostenrijkse skiresort Nassfeld, vlak bij de Italiaanse grens.

5 Gert Timmerman
195 punten met 1 Spaanstalige hit

Hoewel Ave Maria No Morro Portugees is voor 'Ave Maria op de berg', zingt Gert Timmerman dit lied in het Spaans. In december 1966 bereikte dit nummer de 14e plaats in de Top 40. Gert nam in 1969 ook nog een Nederlandstalige versie op van dit van oorsprong Braziliaanse lied, maar die werd verder geen hit. Ave Maria No Morro werd begin jaren 40 in het Portugees geschreven door Herivelto Martins (1912-1992) en gaat over hoe de bewoners van een arm bergdorpje aan het eind van de dag Ave Maria zingen. Door de jaren heen is het door talloze internationale artiesten op de plaat gezet.

6 La Costa
115 punten met 1 Spaanstalige hit

La Costa komt niet uit Mexico, maar werd in 1937 geboren op Aruba, een Antilliaans eiland waar ook veel Spaans gesproken wordt. Een jaar nadat hij in 1966 had meegedaan aan de derde editie van het Antilliaans songfestival verhuisde hij naar Nederland en vestigde zich in Nijmegen. In 1976 haalde hij de 19e plaats in de Top 40 met het vrolijke en zelfgeschreven nummer Adiós Mexico. Een jaar later bracht hij het nummer ook uit in Spanje. Of het daar een grote hit is geworden, kunnen we niet achterhalen, maar hij heeft in ieder geval wel ooit opgetreden op de Spaanse nationale televisie. Een indrukwekkende prestatie!

7 De Specials
93 punten met 1 Spaanstalige hit

De Specials scoorden in 1970 al een hitje over een Spaanse Vlieg(enier), maar dat was gewoon in het Nederlands. In 1975 scoorde de groep zijn laatste en grootste hit met het bijzondere Regreza Maria. Dat betekent "Kom terug, Maria" en wordt eigenlijk gespeld als "Regresa Maria", maar dat vergeven we de heren. De eerste anderhalve minuut van het nummer is instrumentaal, maar dan worden we plots toegesproken door een mannenstem. Dankzij de vertaling op de achterkant van het hoesjes weten de niet-Spaanstaligen ook waar het over gaat. Het lied gaat over de mooie Maria uit het Andalusische stadje Bailén, die verliefd wordt op stierenvechter José. Haar moeder heeft het echter niet op torero's en begint te roepen: "Maria, potverdorie, kom terug! De liefde van een stierenvechter duurt nooit langer dan één uur. Zijn hart is nauwelijks een peseta waard."

8 Vengaboys
87 punten met 1 Spaanstalige hit

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de Vengaboys voor het eerst in de Top 40 stonden. Ten tijde van hun debuuthit Parade De Tettas was The Vengaboys nog vooral een studioproject, maar zangeres Kim Sasabone is al wel in de videoclip te zien. De titel betekent niets meer en niets minder dan 'Tietenparade' en het nummer heeft nauwelijks tekst. Maar de tekst díé er is, is in het Spaans. Het grote (internationale) succes van de Vengaboys kwam overigens pas toen de groep overschakelde naar Engelstalig repertoire. Parade De Tettas kwam niet verder dan de 14e plaats.

9 Piet Veerman
62 punten met 1 Spaanstalige hit

Ook uit Volendam komen twee Spaanstalige Top 40-hits. De eerste is van Piet Veerman. Hij coverde in 1994 de klassieker La Paloma voor zijn album My Heart And Soul (Mi Corazon Y Alma). Daarop stonden zowel Engelstalige als Spaanstalige liedjes. De versie van Piet Veerman heet (La Comparsita) La Paloma, omdat hij de tango La Cumparsita van de Uruguyaanse componist Gerardo Matos Rodríguez (1897-1948) in het intro verwerkte. Piet Veerman bereikte met dit nummer de 25e plaats in de Top 40. Het zou uiteindelijk zijn laatste Top 40-hit blijken.

10 BZN
56 punten met 1 Spaanstalige hit

BZN scoorde hits met nummers als Sevilla, Felicidad, El Cordobes, Quiereme Mucho en Santo Domingo. Ondanks de Spaanstalige titel, waren dit - afgezien van een paar Spaanse woorden of zinnen - stuk voor stuk Engelstalige nummers. Het enige Spaansetalige nummer van BZN heeft een Engelstalige titel: Mexican Night. Deze livemedley werd in juni 1998 opgenomen in het theater Flint in Amstersfoort en bestaat uit de Mexicaanse klassiekers Allá En El Rancho Grande, Cielito Lindo en La Adelita. Deze medley was zowel de eerste single als het slotnummer van het album A Symphonic Night II.

11 Georgina Verbaan
43 punten met 1 Spaanstalige hit

Georgina's Top 40-debuut Ritmo! had al een Spaanstalige titel, maar het nummer is verder bijna volledig in het Engels gezongen. In de opvolger Yo Quiero Bailar zingt Georgina Verbaan ook in het Engels, maar het refrein is in ieder geval volledig Spaanstalig. Daarom hebben we dit nummer wel meegeteld voor dit overzicht. Yo Quiero Bailar is een cover van het gelijknamige nummer van het Spaanse popduo Sonia & Selena. Zij hadden met dit liedje meegedaan aan de Spaanse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Ondanks een teleurstellende negende plaats, werd het liedje toch een grote hit in Spanje. Georgina bereikte met dit liedje de 27e plaats in de Top 40.

12 Angezz
35 punten met 1 Spaanstalige hit

Achter de naam Angezz gaat Angelo van Gastel uit het Brabantse Roosendaal schuil. Hij leerde de taal door naar Spaanse muziek te luisteren en Spaanse tv te kijken. Hij werd ontdekt door Sandra van der Valk (van de gelijknamige hotelketen) toen hij op een terras een liedje van Enrique Iglesias stond te zingen. Niet veel later lag zijn debuutsingle Bonita in de winkel. In de zomer van 2005 bereikte deze de 29e plaats in de Top 40. Bonita bleef de enige Top 40-hit voor Angezz, maar de zanger stond nadien nog wel jarenlang op het podium. Wel onder een net iets andere naam: Angesz.

13 The Shoes
24 punten met 1 Spaanstalige hit

The Shoes uit Zoeterwoude stonden tussen 1966 en 1974 met 15 hits in de Top 40. Eén van hun kleinere hitjes was Adiós Corazón. Ondanks de titel zong Theo van Es dit nummer grotendeels in het Engels, maar één couplet zing hij volledig in het Spaans. Daarom hebben we The Shoes toch opgenomen in dit overzicht. Corazón betekent letterlijt 'hart', maar kan ook, zoals in dit nummer, als koosnaampje worden gebruikt. De titel betekent dus: 'vaarwel, liefje'. Adiós Corazón bereikte in de zomer van 1970 de 30e plaats in de Top 40.

14 Rick De Vito
10 punten met 1 Spaanstalige hit

Na Kim Sasabone van de Vengaboys is Rick De Vito de tweede artiest in dit overzicht met een Molukse achtergrond. Hij werd in 1954 als Erick Hogendorp op het eiland Saparua geboren, maar verhuisde al op 1-jarige leeftijd met zijn moeder naar Krimpen Aan De IJssel. Na jarenlang in bandjes te hebben gespeeld, scoorde hij op zijn 38e in de zomer van 1992 een klein hitje met het zwoele nummer Eva, dat de 35e plaats bereikte. Het nummer is grotendeels Engelstalig, maar het refrein is in het Spaans: 'Eva, tu dejas las olas bailando en un mar tranquilo' (Eva, je laat de golven dansen in een rustige zee). In 2018 overleed Rick De Vito op Ibiza aan de ziekte van Hodgkin. Hij was 68 jaar.

15 Dare
9 punten met 1 Spaanstalige hit

In 2002 en 2003 scoorde DJ Bobo met het liedje Chihuahua in veel landen een grote hit. In de Nederlandse Top 40 was hij echter nergens te bekennen. In de lente van 2003 scoorde het Nederlandse meidentrio Dare wel een klein hitje met hun versie van Chihuahua. Ze bereikten de 36e plaats. Dare bestond uit Tatiana Linck, Chelina Manuhutu, Kelly Keet. Na deze single heeft Dare niets meer uitgebracht en verdween de groep snel weer in de vergetelheid. De historie van Chihuahua gaat overigens terug tot mamborage in de jaren 50. Toen werd het liedje geschreven en voor het eerst opgenomen door de Braziliaanse orkestleider Louis Oliveira (1914-1995).

16 Quique
3 punten met 1 Spaanstalige hit

We besluiten dit overzicht met Quique. Zijn echte naam is Enrique Ebbink en net als Jody Bernal heeft hij Colombiaanse roots. Hij groeide op in Amsterdam en zingt zowel in het Spaans als in het Nederlands. Quique heeft deze week zijn Top 40-debuut gemaakt met Camino. Grote kans dat dat nummer je bekend in de oren klinkt, want het is een bewerking van Chan Chan van Buena Vista Social Club. Dat nummer, dat bekend werd dankzij de documentaire van Wim Wenders over de Cubaanse groep, kwam in in 1997 niet verder dan de Tipparade. In dat opzicht doet Quique het nu al beter. De titel Camino betekent 'weg' en slaat op de herkenbare regel uit het refrein: De Alto Cedro voy para Marcané / Llego a Cueto voy para Mayarí. Die tekst lijkt wel op een routebeschrijving: 'Van Alto Cedro ga ik naar Marcané / Ik kom aan in Cueto en ga naar Mayarí'. De kans is vrij groot dat Quique nog flink gaat stijgen in dit overzicht.

(Afbeelding: ComMonGt / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

(30/08/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)