Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 1: Ryan Babel

- Overig

 Het Nederlands Elftal Rio
Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 1: Ryan Babel

Sommige spelers van Oranje schitteren niet alleen in het stadion, maar ook in de Top 40. Wesley Sneijder staat momenteel in de Tipparade en maakt kans op zijn eerste Top 40-hit. Deze week kijken we naar alle zingende en rappende Oranjespelers die daadwerkelijk ooit in de lijst der lijsten hebben gestaan. We beginnen met Ryan Babel

“Het is B tot de A tot de B-E-L.” Met 69 interlands is Ryan Babel de rapper die het vaakst voor Het Nederlands Elftal is uitgekomen. Dat deed hij overigens wel vaak als invaller. Slechts 35 keer had hij een basisplaats. Begin dit jaar kwam Babel nog uit in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar, terwijl hij zijn eerste wedstrijd voor Oranje al in 2005 speelde. Daarmee staat hij in de top 5 van Nederlandse voetballers met de langste interlandcarrière.

Ondanks deze indrukwekkende cijfers heeft Babel nog nooit een EK-wedstrijd gespeeld. In 2008 was hij weliswaar geselecteerd voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland, maar een week voor aanvang van dat toernooi scheurde de onfortuinlijke spits zijn enkelbanden. Daarna heeft hij nooit meer op een internationaal eindtoernooi gespeeld. Babel heeft wel één WK-wedstrijd op zijn naam staan. In 2006 speelde hij 35 minuten in de tweede helft tijdens de groepswedstrijd tegen Argentinië tijdens het WK in Duitsland.

In de zomer van 2008 stond Ryan Babel vier weekjes in de Top 40. Onder zijn artiestennaam Rio rapte hij een coupletje mee op de track Eeyeeyo van Darryl. Op die track waren overigens ook Ali B en thaiboksster Soumia Abalhaya te horen. Eeyeeyo was het themanummer van Mission Olympic, een jaarlijks sporttoernooi voor schoolteams dat tegenwoordig wordt georganiseerd onder de naam Olympic Moves.

De bijdrage van Ryan Babel aan een hiphopnummer was overigens geen noviteit. Drie jaar eerder rapte hij al mee op het nummer 1-2tje van Lange Frans & Baas B. Later zou hij nog samenwerken met onder andere de Rotterdamse rapper U-Niq. Lange tijd stond de muzikale carrière van de inmiddels 34-jarige voetballer op een laag pitje, maar twee maanden geleden bracht hij plotseling weer een track uit. De single Young Champ is een voorbode van een autobiografisch album dat hoogstwaarschijnlijk dit jaar zal uitkomen.

Foto: YouTube