Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 5

- Overig

 Het Nederlands Elftal
Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 5

De afgelopen dagen hebben we in deze rubriek alle Oranjespelers belicht die ooit met een hit in de Top 40 hebben gestaan. Eén act zien we dan nog over het hoofd. Tot slot: het Nederlands Elftal zelf.

Tussen 1980 en 1994 stond Het Nederlands Elftal vier keer in de Top 40. Nooit als afzonderlijke act, maar altijd als begeleidingskoor bij een zanger. In tegenstelling tot de vier Oranjespelers die we eerder deze week in deze rubriek behandelden, zijn alle hits van Het Nederlands Elftal te bestempelen als EK- of WK-singles.

Het idee van het Nederlands Elftal als zangkoor ontstond in 1978. In dat jaar had de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens een top 3-hit gescoord in Duitsland met Buenos Dias, Argentina. Daarop zong ook het Duitse voetbalelftal mee. Destijds was het te kort dag om rond het WK van 1978 nog een single met het Nederlands Elftal te maken, maar nadat Nederland zich had gekwalificeerd voor het EK van 1980, werd het idee weer uit de kast gehaald.

André Van Duin schreef het nummer Nederland, Die Heeft De Bal als carnavalslied. Hij baseerde het nummer op het liedje dat bij het oude kinderspelletje ‘ra ra ra, wie heeft de bal’ hoort. Rond carnaval bereikte het nummer de tweede plaats in de Top 40. Op het nummer zijn onder andere Kees Kist en Dick Nanninga te horen. De succesvolle speler Ruud Krol kon destijds niet bij de opnames aanwezig zijn.

In 1985 zong het Nederlands Elftal mee op de single ’t Is Weer Fijn Langs De Lijn van Harry Slinger, maar dat nummer kwam niet verder dan de Tipparade. Pas in 1988 kwam er weer hitparadesucces dankzij Wij Houden Van Oranje van André Hazes. Dit nummer op de wijs van het Schotse lied Auld Lang Syne, zou aanvankelijk door Willeke Alberti worden ingezongen, maar zij vond het nummer uiteindelijk toch niet bij haar passen. Wij Houden Van Oranje werd in maart 1988 al opgenomen, maar kwam pas na de overwinning van Oranje op het EK de Top 40 binnen. Ook ditmaal bereikte het Nederlands Elftal de top 3 in de Top 40.

Hierna zou Het Nederlands Elftal nog tweemaal de Top 40 halen. Tijdens het WK van 1990 haalde Oranje samen met Ron Brandsteder en De Havenzangers de dertiende plaats met Hand In Hand Achter Oranje. Vier jaar later bundelde het elftal opnieuw de krachten met André Hazes op het nummer Ik Heb U Lief Mijn Nederland. Dit lied kwam niet verder dan de 28e plaats. Deze laatste twee singles werden uitgebracht bij Dino Music, dat in 1990 en 1994 ook een volledig WK-album met Het Nederlands Elftal uitbracht. Voor zover bekend is het Nederlands Elftal nadien nooit meer zingend op cd verschenen.

Foto: YouTube