Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 4: Ruud Gullit

- Overig

 Het Nederlands Elftal Ruud Gullit
Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 4: Ruud Gullit

Sommige spelers van Oranje schitteren niet alleen in het stadion, maar ook in de Top 40. Wesley Sneijder staat momenteel in de Tipparade en maakt kans op zijn eerste Top 40-hit. Deze week kijken we naar alle zingende en rappende Oranjespelers die daadwerkelijk ooit in de lijst der lijsten hebben gestaan. Vandaag: Ruud Gullit

Naast Cruijff behoort Ruud Gullit tot de meest legendarische spelers die ooit in Oranje gevoetbald hebben. Captain Dread speelde 66 interlands en maakte daarin 17 doelpunten. Hoewel Ryan Babel meer interlands gespeeld heeft, kreeg Gullit veel vaker een basisplaats. Hij is dan ook de Top 40-voetballer die in totaal de meeste minuten voor Oranje heeft gespeeld. Bovendien werd Ruud Gullit tweemaal uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld.

Ruud Gullit trad aan op drie internationale eindtoernooien. Het door Nederland gewonnen EK van 1988, het WK van 1990 en het EK van 1992. Net als Cruijff was hij tijdens al zijn EK- en WK-wedstrijden de aanvoerder. Bondscoach Dick Advocaat had Gullit ook geselecteerd voor het WK van 1994 in de Verenigde Staten, maar vanwege meningsverschillen tussen de speler en de bondscoach over de speltechniek, besloot Gullit destijds het trainingskamp te verlaten en niet met Oranje mee te reizen naar Amerika. Zowel Gullit als Advocaat hebben later hun spijt betuigd over de gang van zaken.

Ruud Gullit is een liefhebber van reggaemuziek en in 1984 bleek dat hij ook niet te beroerd was om zelf een muzikaal uitstapje te maken. Met het reggaenummer Not The Dancing Kind behaalde de toenmalige Feyenoord-speler nét niet de top 10. Het liedje bleef steken op de 11e plaats. In de media klonk destijds kritiek op zijn muzikale uitstapje, omdat hij zich te veel met andere zaken dan voetbal zou bezighouden. In een interview verklaarde hij geen seconde spijt te hebben van zijn single, omdat hij wel eens in de huid van een zanger wilde kruipen. Hij beloofde echter wel dat het om een eenmalig project ging.

Dat laatste bleek vier jaar later niet helemaal waar. Toen scoorde Gullit, die zich altijd fanatiek heeft ingezet tegen apartheid en discriminatie, samen met de Amsterdamse reggaeband Revelation Time namelijk een nummer 3-hit met de protestsong South Africa. Het moet echter wel gezegd dat de rol van Ruud Gullit op deze single slechts zeer beperkt was. Dankzij zijn tweede hit is Gullit de enige Oranjespeler die met twee hits in de Top 40 gestaan heeft. Bovendien is hij de enige international die de top 20 gehaald heeft, en dat twee keer zelfs.

(Foto: Rob C. Croes, Nationaal Archief / Anefo)