Deze tracks zul je nooit op het Eurovisiesongfestival zien

- Overig

 Jeangu Macrooy
Eurovision

Helaas: geen Eurovisiesongfestival dit jaar. Dat betekent ook dat de nummers die dit jaar zijn ingezonden nooit aan de competitie deel zullen nemen. Gelukkig hebben we de video’s nog. Je checkt hieronder de vijf fijnste inzendingen van dit jaar. Van hilarisch tot dansbaar. Uiteraard zonder rangorde.

THINK ABOUT THINGS - Daði Freyr (IJsland)
De 27-jarige IJslander Daði Freyr zou dit jaar voor zijn land deelnemen. Waar de meeste kandidaten volgend jaar opnieuw meedoen met een nieuwe track, zien we Daði niet meer terug. En dat is jammer, want hij was met zijn Think About Things één van de topfavorieten om het Songfestival dit jaar te winnen. Bekijk alleen al de hilarische videoclip met dat bijzondere dansje. Je wordt er spontaan vrolijk van. En ja, die truien maken het helemaal af! Wat hadden we uitgekeken naar het optreden van deze act…

FAI RUMORE – Diodato (Italië)
Italië heeft nu wel andere dingen aan het hoofd dan het beroemde liedjesfestijn. Het is één van de zwaarst getroffen landen in de coronacrisis. Toch had het land qua inzending weinig te klagen. Ook dit jaar is het weer een kwalitatief hoogstaande track. De 38-jarige Antonio Diodato, zoals de zanger echt heet, won met het nummer het festival van San Remo. De winnaar van dat festival gaat vrijwel ieder jaar naar het Eurovisiesongfestival. Fai Rumore is een ballad die langzaam op gang komt, maar daarna los komt. Net als Duitsland is Italië lid van de Big Five, de vijf landen die standaard al toegang hebben tot de finale.

VIOLENT THING – Ben Dolic (Duitsland)
Duitsland zou dit jaar schitteren met een erg catchy track: Violent Thing van Ben Dolic. Ben komt oorspronkelijk uit Slovenië. Daar werd hij op 12-jarige leeftijd al bekend vanwege zijn deelname aan de Sloveense variant van Got Talent. Vervolgens deed hij jaren later nog met een boyband een gooi naar deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2016, maar dat lukte niet. Ben bleef niet stil zitten en bleef hopen op een doorbraak. In 2018 deed hij mee aan The Voice Of Germany, waar hij tweede werd. Dit jaar was hij er opeens weer, met zijn Songfestivalinzending. Die werd al door kenners getipt als mogelijke winnaar. Violent Thing klinkt niet als een typisch Songfestivalliedje. Het is strak geproduceerd en er is goed gekeken naar wat nu populair is in de hitlijsten.

TEARS GETTING SOBER – Victoria (Bulgarije)
In de laatste ranglijst van de bookmakers stond Victoria bovenaan. Dikke kans dus dat het festival volgend jaar in Bulgarije zou worden gehouden. En dat dankzij ontzettend rustige track. Victoria Georgieva, zoals de zangeres volledig heet, is een volhouder. Dat blijkt wel uit het feit dat ze in vier seizoenen auditie heeft gedaan bij de Bulgaarse versie van X Factor. Pas in 2015 lukte het haar om verder te komen dan de audities en meteen bereikte ze de liveshows. Direct daarna trok ze zich even terug, om in 2016 een contract te tekenen bij een label. Met Nezavarshen Roman scoorde ze haar eerste top 20-hit in de Bulgaarse hitlijst, waarna er nog kleine hitjes volgden. Met haar luisterliedje Tears Getting Sober hoopte ze op een doorbraak in de rest van Europa.

RÉPONDEZ-MOI – Gjon’s Tears (Zwitserland)
Zwitserland zou dit jaar Gjon Muharremaj sturen, oftewel: Gjon’s Tears. Hij heeft veel gemeen met de inzending van Duitsland, Ben Dolic. Gjon deed mee in 2011 aan Albanians Got Talent (waar hij derde werd). In 2012 deed hij ook nog mee aan de Zwitserse versie van de show, waar hij tot de halve finale kwam. In 2019 zagen we Gjon weer terug in een talentenjacht en weer in een ander land. Als onderdeel van het team van Mika kwam hij tot de halve finale bij The Voice: la plus belle voix in Frankrijk. Begin dit jaar werd de Zwitser met Albanese roots door de Zwitserse omroep aangewezen als vertegenwoordiger voor het Eurovisiesongfestival. Gjon zingt voor zijn geboorteland in het Frans en zijn ballad is zeker niet dertien in een dozijn. Het thema laat zich een beetje vergelijken met De Bestemming van Marco Borsato. Gjon stelt zichzelf de vraag of er meer is en waarom hij leeft.

Natuurlijk hebben we ook nog onze eigen Jeangu Macrooy. Zijn hit Grow stond bij de bookmakers net buiten de top 10. Natuurlijk is het heel zuur voor hem dat het festival niet doorgaat, maar het geeft hem ook een klein voordeel: hij kan een jaar lang werken aan een nieuwe track, die misschien wel tot de top zal behoren.

Foto: YouTube