Anuel AA

Afgelopen week was China van Anuel AA, Daddy Yankee, Karol G, Ozuna en J Balvin nieuw in de Top 40. De track bevat een sample van Shaggy's Top 40-hit It Wasn't Me uit 2001. Eerder dit jaar was het ook al raak voor Daddy Yankee, die bij Con Calma gebruikmaakte van Snow's Informer. Welke hits uit de afgelopen jaren hadden nog meer een bekende sample? Je checkt er acht!

2016: WE DON'T TALK ANYMORE - Charlie Puth feat. Selena Gomez

Charlie Puth was een beetje sneaky bij het maken van deze track. Je hoort misschien niet dat er een sample in We Don't Talk Anymore zit, maar de zanger maakte toch gebruik van een andere track: Sweet Dreams van DJ Nelson uit 2004. Als je goed luistert hoor je op de achtergrond 'hey' roepen... En dat is dus afkomstig uit Sweet Dreams.

2016: DON'T MIND - Kent Jones

Ken je deze track nog? Don't Mind van Kent Jones werd in 2016 Alarmschijf. Dikke kans dat je de samples in deze track niet direct kan terugvinden. Kent leende uit de track Practice What You Preach van legende Barry White. Een track die in 1994 werd uitgebracht. Daarnaast rapt hij ook nog een stukje uit Rodeo van Juvenile (2006).

2016: MAKE MY LOVE GO - Jay Sean ft. Sean Paul 

I just wanna be close to you... Misschien komt die line uit de lyrics van deze hit van Jay Sean en Sean Paul je wel bekend voor. Dat is niet vreemd, want het is een stukje uit Maxi Priest's Close To You, dat in 1990 tot de vierde plek in de Top 40 kwam. 

2017: UP TILL DAWN (ON THE MOVE) - Lucas & Steve

Lucas & Steve vonden hun inspiratie bij een track die in 2001 tot de achtste plek in de Top 40 kwam: On The Move van de Nederlandse dj en producer Barthezz. De bekende keyboard-tonen kregen in Up Till Dawn (On The Move) wel een tropisch sausje. De track bleef dan ook bijna de hele zomer van 2017 in de Top 40 staan en kwam door Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee net niet op nummer 1. 

2017: DOES IT MATTER - Janieck

Does It Matter bevat overduidelijk een sample van DJ Jurgens Better Off Alone. Janieck schreef er een geheel eigen tekst omheen, maar de track bleef wel ongeveer dezelfde boodschap houden. Waar in de video van DJ Jurgen een man in de woestijn loopt, wordt bij Janieck zijn hele huis gesloopt. Je kunt je afvragen wat je nu liever wil meemaken...

2017: BLIJF BIJ MIJ - Ronnie Flex & Maan

Toen Blijf Bij Mij uitkwam, hadden velen het al meteen door: er zit een stukje in uit Dilemma van Nelly en Kelly Rowland. Die track wist in 2002 op 1 in de Top 40 te komen. Volgens Ronnie laat hij zich heel er inspireren door tracks die hij vroeger zelf luisterde. Er ontstond veel kritiek, maar de rapper heeft dus bewust deze sample in de track verwerkt. Een soort eerbetoon. 

2018: GOODBYE- Jason Derulo x David Guetta feat. Nicki Minaj and Willy William

De sample uit Goodbye zou je niet zo snel verwachten bij Jason Derulo. Hij leende een stuk van Time To Say Goodbye (Con Te Partirò) - A Tribute To Henry Maske van Sarah Brightman en Andrea Bocelli, dat in 1997 tot nummer 8 kwam in de lijst. Mede dankzij David Guetta en Nicki Minaj werd het gedeelte wat sneller, dan bij het origineel. Het leidde tot verdeelde reacties: de één vond het briljant, terwijl de ander juist vond dat Jason met zijn handen van die classic af had moeten blijven.

2019: MOMENT - Kris Kross Amsterdam ft. Kraantje Pappie en Tabitha

Kris Kross Amsterdam is een meester in het gebruik van stukjes uit andere tracks. Zo hoorde je in Whenever, dat vorig jaar een hit werd, een sample van Shakira's nummer 1-hit Whenever Wherever, was Hij Is Van Mij gebaseerd op The Boy Is Mine van Brandy & Monica en hoorde je in Moment een stukje van Een Moment Zonder Jou, waarmee Nasty in 1996 tot de vierde plek kwam.

Foto: YouTube