Nieuws
Overig

De grootste Top 40-hits van de Top 40-dj's

De grootste Top 40-hits van de Top 40-dj's
Jody Bernal  4 Non Blondes  James Blunt 

De Nederlandse Top 40 bereikt vrijdag bij Qmusic een nieuwe mijlpaal. Nederlands bekendste officiële hitlijst presenteert op 13 januari 2023 haar 3000e editie. In de aanloop naar dit bijzondere jubileum zetten we deze dagen alle Top 40-presentatoren nog even op een rij, met daarbij de grootste Top 40-hit uit hun presentatieperiode.

Erik de Zwart (1957)
19-05-1989 t/m 31-10-1992
19-06-1993 t/m  21-12-2002

Eerste nummer 1-hit: Eternal Flame - Bangles

Laatste nummer 1-hit: Feel - Robbie Williams

Grootste Top 40-hit: Que Si, Que No - Jody Bernal

Erik de Zwart had als hitjock al enige ervaring opgedaan. Hij presenteerde in zijn korte overstap naar de TROS de Polderpopparade en samen met Ferry Maat de TROS Top 50 en de Nationale Hitparade. Hij is met Ferry een van de hit-dj’s die de meeste hitlijsten heeft gepresenteerd, zowel op radio als tv. Na de Top 40-uitzending op Curaçao droeg Lex Harding het stokje aan hem over. Als dj was Erik al behoorlijk populair. De Nederlandse hitparade presenteerde hij met sfeer en hij werd al snel Mister Top 40 genoemd. Veronica was een succes in het publieke bestel, maar Veronicanen Lex en Erik gingen de mogelijkheden onderzoeken hoe je een commerciële zender kon beginnen, iets wat de bestuurders van Veronica niet aandurfden. Wessel van Diepen, Michael Pilarczyk en ook Ferry Maat namen zij mee en zo werd Radio 538 geboren op 11 december 1992. De zender werd genoemd naar de golflengte waarop Veronica in de vroege jaren 70 te ontvangen was. De Top 40 bleef bij Veronica en Gijs Staverman nam de presentatie op radio en tv over, totdat de publieke omroepen besloten om maar voor één hitlijst te kiezen op Radio 3. Sieb Kroeske, directeur van de Stichting Nederlandse Top 40, nam in december 1992 ontslag en richtte de Stichting Mega Top 50 op. Deze nieuwe hitlijst zou de Nationale Top 100 gaan vervangen en als publieke hitlijst dienen. De Top 40 was begin 1993 al te beluisteren op Radio 538. Veronica liet vervolgens de Top 40 vallen en zond vanaf januari ’94 de Mega Top 50 uit met Gijs Staverman. De omroep moest eerst hun contract met de Stichting Nederlandse Top 40 netjes uitdienen.

Met de Top 40 op 538 en later ook TMF, waar Erik de lijst ook presenteerde, kon een nieuwe generatie met de hitlijst van Nederland kennismaken. Erik had inmiddels de directeursfunctie bij 538 van Lex overgenomen, die zich volledig concentreerde op TMF. Het waren de jaren van de eurodance. Wat Toppop voor de jaren 70 was en Countdown voor de jaren 80, was de populaire clipzender TMF voor de nineties. Om de verkoop van cd-singles (die flink terugliep) te stimuleren, werd vanaf juli 1999 voor het eerst airplay in de Top 40 meegewogen, van diverse radiozenders en ook van TMF. In 2002 nam Erik afscheid van de Top 40 en besloot ook te stoppen als directeur bij 538. Hij ging voor John de Mol Noordzee FM opzetten. In augustus 2005 maakte het station plaats voor Qmusic.

Erik de Zwart bleef betrokken bij de Stichting Nederlandse Top 40 en is vanaf november 2006 tot heden voorzitter van het bestuur. Sinds januari van dit jaar is hij wekelijks op vrijdag te horen op NPO Radio 5, waar hij voor Omroep Max als vanouds het Top 40 Hitdossier presenteert.

De grootste Top 40-hit uit Eriks presentatieperiode komt uit een talentenjacht. Zijn TMF-collega Fabienne de Vries was inmiddels overgestapt naar RTL 4 en presenteerde daar Your Big Break. Op 31 maart 2000 staat de 18-jarige Jody Bernal in de finale van deze talentenjacht. Hij verloor van Judith Jobse die de song You vertolkte. Jody wordt tweede, maar hij wint in de Top 40 wel van Judith, die ruim een half jaar later met You tot nummer 2 komt. Que Si, Que No (een cover van Nunca Te Decides van de Argentijnse groep El Simbolo) is nog altijd de grootste Nederlandse talentenjacht-hit en tevens de grootste Spaanstalige (zomer)hit ooit in de Nederlandse Top 40: 29 weken genoteerd, waarvan 7 weken op nummer 1.

Gijs Staverman (1966)
07-11-1992 t/m 18-12-1993

Eerste nummer 1-hit: I Will Always Love You - Whitney Houston

Laatste nummer 1-hit: Pizzalied (Effe Wachte) - André Van Duin

Grootste Top 40-hit: What’s Up? - 4 Non Blondes

Toen Gijs Staverman werd gevraagd door de Veronicaleiding om de Top 40 op radio en tv van Erik de Zwart over te nemen, hoefde hij niet lang na te denken. De dj zat net een jaar bij Veronica en een instituut als de Top 40 paste wel in zijn carrièreplan. Gijs besteedde veel aandacht aan de vormgeving van de Top 40 en Alfred Lagarde sprak zijn jingles in. Zijn presentatie was erg vrolijk en energiek, het doel was dan ook om er een snel en strak programma van te maken en een nieuw jong publiek te bereiken. Gijs behoort echter tot de Top40-dj’s die de lijst het kortst hebben gepresenteerd. Toen in plaats van de Top 40 door de Veronicaleiding voor de Mega Top 50 werd gekozen, presenteerde Gijs deze hitlijst met dezelfde energie. De Top 40 was inmiddels te horen bij 538.

In Gijs' korte Top 40-tijd zat hij midden in het wereldsucces van 2 Unlimited. Eurodance en trance vond de dj toentertijd interessante ontwikkelingen. Tegenwoordig is de jock alweer een tijdje te horen op NPO Radio 2 en ook bij een hitlijst als de Top 2000 is zijn energie nog altijd niet verdwenen.

In de 58 Top 40-edities die Gijs presenteerde, kwam de grootste Top 40-hit niet uit de eurodance. Het betrof een Amerikaanse groep bestaande uit 4 vrouwen en een mannelijke gitarist die er later bij is gekomen. De vier vrouwen hadden allemaal geen blond haar, dus de groepsnaam was snel gevonden: 4 Non Blondes. Hun nummer 1-hit What’s Up? was een luidkeelse oorwurm die 10 weken de Nederlandse Top 40 aanvoerde. Linda Perry was de creatieve spil van de groep en ze zou, nadat ze in 1995 de band verliet, nog wat grote hits voor anderen schrijven (Christina Aguilera, P!nk).

Wessel van Diepen (1966)
04-01-2003 t/m 14-10-2006

Eerste nummer 1-hit: Feel - Robbie Williams

Laatste nummer 1-hit: Everytime I Think Of You - Marco Borsato & Lucie Silvas

Grootste Top 40-hit: You’re Beautiful - James Blunt

‘Ik voel me als een puppy die zijn eerste lantaarnpaal ziet’, reageerde Wessel van Diepen toen hij hoorde dat hij de presentatie van de Top 40 op 538 van Erik de Zwart zou gaan overnemen. ’Op radiogebied is de Top 40 toch het hoogst haalbare voor een dj, aldus Wessel, die de zesde Top 40-jock werd in 18 jaar en ook op de zesde plaats staat van langst presenterende Top 40-dj's. Wessel was een radio-dj die ook grote internationale successen had als producer van dance-acts als L.A. Style, Nakatomi en Vengaboys. Helemaal nieuw was de Top 40 niet voor Wessel. Hij was de vaste invaller van Erik de Zwart en ook in Countdown (dat hij voor Veronica op tv presenteerde) deed hij het Top 40-overzicht. Op 31 oktober 2003 presenteerde Van Diepen in zijn eigen losse stijl de 2000e editie van de hitlijst. In deze jubileumlijst staan jaren 80-iconen Nena & Kim Wilde op nummer 1 met Anyplace, Anywhere, Anytime. Bijna 20 jaar eerder, op 14 april 1984, had Lex Harding de 1000e.

Wessel maakte in zijn presentatieperiode meerdere mijlpalen van de Top 40 mee. Op 2 januari 2005 vierde de hitlijst haar 40e verjaardag. Annemarie Jorritsma onthulde als burgemeester het Top 40-Plein in Almere. De Top 40 ging in dat jaar ook een samenwerking aan met Free Record Shop. De keten zou voortaan de lijst in hun eigen gratis magazine Free Charts afdrukken, waarvoor de gemeten verkoop van cd-singles enkele jaren alleen van hun filialen zou komen, aangevuld met airplay en downloads. In het najaar van 2006 besloot Wessel te stoppen met de Top 40 en het maken van radio om zich volledig op het maken van muziek te gaan storten. Tijdens zijn laatste uitzending op 13-10-2006 werd hij onderscheiden met een Marconi Oeuvre Award. In 2013 keerde hij terug op de radio en begon een eigen hitlijst, de Global Dance Chart op 538. Wessel is nog altijd de ‘station voice’ van deze radiozender en sinds afgelopen jaar is hij vaste invaller van de Top 40-concurrent.

Het was de zangeres van de grootste Top 40-hit uit Gijs' presentatieperiode die de zanger van de grootste Top 40-hit uit Wessels presentatieperiode ontdekte. Linda Perry was inmiddels songwriter voor onder anderen P!nk en Christina Aguilera. Ze schreef de nummer 2-hits Get The Party Started en Beautiful. Ze had net haar eigen label Custard Records gelanceerd en hoorde een promotietape van ene James Blunt. Ze zag de zanger optreden tijdens het South by Southwest Music Festival in Austin, Texas. James kreeg dezelfde avond nog een contract aangeboden. 

Blunt, geboren in een militair hospitaal, diende in 1999 als verkenningsofficier van het Britse leger in de Kosovo-oorlog onder de NAVO. Zijn debuutalbum Back to Bedlam, genoemd naar de beroemde psychiatrische instelling van het Bethlem Royal Hospital, werd in de herfst van 2004 uitgebracht. Het duurde bijna een jaar voordat You're Beautiful, zijn derde single, een wereldhit werd. Deze hartzeer-ballad over een ex-vriendin was niet van de radio te branden en stond in ons land 4 weken op nummer 1 en 27 weken in de Top 40.

De eerste vier Top 40-dj's vind je hier

(12/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor