Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: Men In Black

De Eeuwige #2: Men In Black
Will Smith  DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince  Puff Daddy  Destiny's Child  Snoop Dogg  Alicia Keys  Mary J Blige  Nas  SWV 

Bijna 25 jaar geleden had de veelbesproken acteur van deze week, Will Smith, zijn eerste en tevens grootste solotreffer in de Nederlandse Top 40 met de nummer 2-hit Men In Black.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Afgelopen zondagavond 27 maart werden in Hollywood voor de 94e keer de Oscars uitgereikt. De ceremonie kende dit jaar enige opschudding, nadat komiek Chris Rock een grap had gemaakt over het haar van Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, die aan de ziekte alopecia lijdt. Deze editie staat nu bekend om de ‘Oscar-mep’, met een hoofdrol voor Will Smith. Na dit incident ontving hij de Oscar voor beste acteur als de tenniscoach Richard Williams, vader van Serena en Venus, in de biografische dramafilm King Richard.

Will Smith werd bij het grote publiek bekend als rappende helft van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, uit de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air. Deze serie liep van 1990 tot 1996 en werd in ons land uitgezonden door Veronica. De officiële titelsong van de serie Yo Home To Bel Air werd de grootste van vijf hits in de Nederlandse Top 40 en kwam tot nummer 3. De acteur is een rolmodel voor een generatie zwarte Amerikanen.

In juli 1997 was Will Smith een van de twee agenten van een geheime organisatie in de science-fiction comedy Men In Black, die toezicht moesten houden op buitenaardse levensvormen op aarde en hun bestaan moesten verbergen voor de mensheid. De titelsong was een bewerking van de hit Forget Me Nots van de crossover zangeres Patrice Rushen. Deze single werd in ons land een bescheiden hit. Haar refreintekst “To help you to remember" werd gewijzigd in "They will not let you remember", om mee te gaan in het thema van de film. Smith rapte in de hit over de rol van Men In Black en R & B zangeres Coco (bekend van het vocaltrio SWV) zong het ‘nieuwe’ refrein.

Men In Black kwam op 2 augustus 1997 de Nederlandse Top 40 binnen denderen op nummer 10 en deed de week daarop al een flinke aanval op de felbegeerde nummer 1-positie. De single bleef voor 3 weken steken op de tweede plaats achter Tribute To The Notorious B.I.G.: I'll Be Missing You (van Puff Daddy met Faith Evans en 112). Deze nummer 1-hit had op dat moment al de platinastatus bereikt.

In Engeland werd de eerste plaats wel gehaald, in Amerika werd het alleen een nummer 1-hit in de Airplay-lijst van Billboard. Dit kwam omdat platenmaatschappij Columbia besloot om van Men In Black enkel een radio-single te maken, om zo de verkoop van het soundtrack-album te verstevigen. Daardoor werd Men In Black niet in de officiële Hot 100 van Billboard opgenomen. De hit kwam wel op Will’s debuutalbum Big Willie Style terecht, dat in ons land net als de soundtrack bijna de top 10 van de Album-hitlijst haalde. Op het soundtrack-album waren de rappers Snoop Dogg en Nas vertegenwoordigd, en ook Alicia Keys en Destiny’s Child, die toen nog niet wereldwijd waren doorgebroken.

Men In Black werd geproduceerd door het hiphop-producers duo Poke & Tone (Jean-Claude Olivier & Samuel Barnes). De rappende acteur zou nog veel meer met dit duo gaan samenwerken. Vervolgens componeerden en produceerden ze hits voor o.a. Nas en 50 Cent, maar ook voor Mary J Blige, Mariah Carey en Jennifer Lopez. In 2000 waren zij verantwoordelijk voor de nummer 2-hit Independent Women (Part 1) van Destiny’s Child, uit de verfilming van Charlie’s Angels.

In 2002 speelde Will Smith in de film ‘Ali’ de wereldberoemde bokser Muhammad Ali. Ook deze theme song (The World’s Greatest) werd een nummer 2-hit, maar deze werd gezongen door R. Kelly. Muhammad Ali stond centraal in twee nummer 2-hits, want ook Johnny Wakelin zong over de grote bokser in de hit In Zaire, het land waar ‘the rumble in the jungle’ plaatsvond, de legendarische bokswedstrijd tussen Ali en George Foreman op 30 oktober 1974.

Will Smith heeft deze week zijn excuses aangeboden aan Chris Rock voor zijn gedrag bij de Oscars. Hij had na de pijnlijke grap beter een citaat van Muhammad Ali kunnen bezigen: “Silence is golden when you can't think of a good answer”.

Men In Black stond vanaf 9 augustus 1997 drie weken op nummer 2 achter Tribute To The Notorious B.I.G.: I'll Be Missing You (van Puff Daddy & Faith Evans (featuring 112).

(01/04/2022)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist