Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag

De Eeuwige #2: De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag
Ria Valk  Peter Koelewijn  Adèle Bloemendaal  Corrie Van Gorp  Imca Marina  André Van Duin  Tineke Schouten  Elvis Presley 

Met het komische De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag had Ria Valk haar eerste grote carnavalskraker, die bijna nummer 1 werd.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Dit weekend barst het carnaval weer los. Het van oorsprong katholieke feest stamt af van de Latijnse uitdrukking carne vale, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent. De eerste carnavalsvieringen vonden ieder jaar plaats in Italië vlak voor het begin van de vastentijd. In ons land hebben verschillende regio’s allemaal hun eigen tradities gevormd rondom carnaval, dat jaarlijks al begint op 11 november. Het Bourgondisch carnaval in Noord-Brabant en het Rijnlands carnaval in Limburg met hun eigen liedjescultuur zijn de grootste voorbeelden. In het verleden waren er regelmatig carnavalshits in de Nederlandse Top 40 te vinden met de jaren ‘70 als uitschieter. Check onze Carnaval Top 40 er maar eens op na. Eén van de artiesten die enkele malen meeliftte op commerciële carnavalshits was Ria Valk.

Ria Valk was nog maar 18 jaar oud toen ze in 1959 tweede werd uit 339 kandidaten bij een Elvis Presley-imitatiewedstrijd, georganiseerd door het blad Tuney Tunes. In de Amsterdamse bioscoop Royal verloor ze destijds van Pim Maas, die als ‘de Nederlandse Elvis Presley’ door het leven ging. In zwart-oranje gestreepte lange broek, met laarzen en een cowboyhoed deed Ria een uitvoering van Tutti Frutti. Deze rock-’n-roll klassieker is vooral bekend in de uitvoering van Little Richard, maar Elvis nam in 1956 al snel een versie op. Na een tv-optreden in Nieuwe Oogst bleven haar eerste muzikale jaren gericht op de rock-’n-roll. Haar producer Jack Bulterman kwam met een Zweedse hit voor de zangeres. Är du kär i mej ännu, Klas-Göran geschreven door Stig Anderson, de latere manager van ABBA. Bulterman wilde van het liedje een rock-’n-roll versie maken en benaderde Willem Munnik (bekend als tekstschrijver van Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen) voor een Nederlandse vertaling. De bekende jazzsaxofonist Tony Vos, die toen al bij zeezender Veronica werkte, speelde de blaaspartij en werd ook de producer van haar volgende singles. Eddy Christiani was op gitaar te horen. De opname stond binnen twee uur op band en de single werd een enorme hit. In de maandelijkse hitlijst van Muziek Express stond Hou Je Echt Nog Van Mij Rockin’ Billy in februari 1961 op nummer 2 achter Save The Last Dance For Me van The Drifters. Er werden naar schatting 110.000 exemplaren van de single verkocht.

Ria Valk was, net als de peetvader van de Nederlandse rock-’n-roll Peter Koelewijn, in Eindhoven geboren (ze verhuisde als kind naar Amsterdam). Ze scheelden maar zes weken. Na het succes van ‘Rockin’ Billy’ was de zangeres in de eerste helft van de jaren 60 met allerlei vrolijke en melancholieke liedjes in de hitlijsten te vinden. Aan haar samenwerking met Tony Vos kwam in 1973 een einde, om samen te gaan werken met Peter Koelewijn. Dit resulteerde in Moeder Ik Ben Zo Bang. In september piekte deze single tot nummer 21. Tijdens haar optredens wisselde Ria haar liedjes af met een komische act, en liet zich inspireren door de Amerikaanse comédienne Lucille Ball. Kort daarna nam Ria met Peter Koelewijn haar eerste carnavalssingle op: Is er hier een dokter in de zaal. Deze single uit ‘74 werd geen hit. Inmiddels was de zangeres naar de Vinkeveense plassen verhuisd en runde haar man in de Amsterdamse Kinkerbuurt de schoenenboetiek Ria Valk Shoes.

Van cabaretière/tekstschrijver Marijke Phillips, die o.a. met Wim Sonneveld en Seth Gaaikema had gewerkt, kreeg Ria een tekst aangereikt die ze graag wilde opnemen. De muziek was van theatermaker Wiebe Cnossen. Peter Koelewijn hoorde hier een geheide hit in en hij maakte Job Maarsse verantwoordelijk voor het arrangement, net als in Moeder Ik Ben Zo Bang. De song werd vooral bekend als ‘Worstjes op mijn borstjes’, maar werd uitgebracht als De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag. Op 11 januari 1975 startte de carnavalssingle op nummer 34 in de Top 40 en kwam tegelijkertijd binnen met carnavalsconcurrent Marietje (Want In Het Bos Daar Zijn De Jagers) van Hydra. De zangeres verscheen in Toppop en Op Losse Groeven in een outfit met overal groente en fruit er op, wat voor een verkoopboost van de single zorgde. In de week voordat het carnaval losbarstte piekte De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag naar de tweede plaats en had enkel Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir? (Lady Marmalade) van Labelle nog voor zich, ook een hit met een pikante tekst. Dat gold enigszins ook voor Hydra met Marietje, wat de top 3 van die week aardig ondeugend maakte. Een week later stond Marietje op nummer 2, en dit werd uiteindelijk de grootste carnavalshit van 1975. Twee jaar later sloeg Ria Valk opnieuw toe met carnaval, nu al in december. Met haar laatste Top 40-hit Leo (ditmaal in samenwerking met producer Eddy Ouwens) piekte ze opnieuw tot nummer 2, maar Queen was met Somebody To Love haar nu te sterk af.

Ria Valk is de enige artiest in de Top 40 geschiedenis met twee carnavalshits op nummer 2. Evenals haar vrouwelijke collega’s Adèle Bloemendaal en Corrie Van Gorp is de zangeres/comédienne/actrice een vaste waarde in de carnavalsliedjescultuur geworden. Ria zelf gaf echter niets om carnaval en na de hit Leo was ze klaar met feestelijke repertoire. In de jaren 80 werd zij opnieuw populair door de sitcom Zeg ‘ns Aaa. Vijf seizoenen lang speelde zij de zus van Mien Dobbelsteen (Carrie Tefsen). Bijna 30 jaar later, in 2014 kwam de zangeres toch weer eens met een zelfgeschreven carnavalssingle: Oma Wil Een Toyboy.

De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag stond vanaf 8 februari 1975 een week op nummer 2 achter Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir? (Lady Marmalade) van Labelle.

(17/02/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season