Nieuws
Van Nederland Die Heeft De Bal Tot Larger Than Life

Oranjehits als Alarmschijf

Oranjehits als Alarmschijf
Armin Van Buuren  Chef'Special  André Van Duin  Het Nederlands Elftal  André Hazes  Ali B  De Groothandel 

Qmusic heeft Larger Than Life van Armin Van Buuren & Chef'Special uitgeroepen tot Alarmschijf. Het is voor het eerst sinds 2006 dat een Oranjehit deze eer krijgt. Hieronder vind je alle Oranjehits die ooit Alarmschijf zijn geworden.

André Van Duin & Het Nederlands Elftal - Nederland, Die Heeft De Bal (EK 1980)
2e plaats in de Top 40

In januari 1980 werd er voor het eerst een Oranjehit uitgeroepen als Alarmschijf. Na het 'wonder van Leipzig' op 21 november 1979 had Nederland zich geplaatst voor het EK in Italië. Hierna werd een oud idee om een single op te nemen met Het Nederlands Elftal van stal gehaald. Onder leiding van André Van Duin namen de voetballers de carnavalssingle Nederland, Die Heeft De Bal op. André gebruikte hiervoor een oud kinderliedje: Ra Ra Ra, Wie Heeft De Bal. Het nummer werd een groot succes. Het haalde de tweede plaats, maar kwam niet voorbij de nummer 1-hit Rapper's Delight van Sugarhill Gang. Nederland, Die Heeft De Bal werd zelfs een klein hitje in de Vlaamse BRT Top 30, iets wat een Oranjehit daarna nooit meer heeft gepresteerd. 

André Hazes - Oranje Bovenaan (WK 1990)
8e plaats in de Top 40

In april 1990, twee maanden voor de aftrap van het WK in Italië werd Oranje Bovenaan van André Hazes tot Alarmschijf gebombardeerd. André Hazes had na het succesvolle EK van 1988 samen met Het Nederlands Elftal een top 3-hit gescoord met de klassieker Wij Houden Van Oranje. Het was dus logisch dat de Amsterdamse volkszanger twee jaar later opnieuw met een Oranjehit zou komen. Wederom werd gekozen voor een bekende melodie: die van de instrumentale hit I Will Return van Springwater. Dat nummer had eind 1971 de 4e plaats in de Top 40 bereikt. Zo hoog kwam Oranje Bovenaan uiteindelijk niet. Het nummer moest genoegen nemen met de 8e plaats. Misschien kwam het door de ongelukkige timing van de release. Op het moment dat Nederland zijn eerste wedstrijd speelde, was André Hazes alweer bijna uit de lijst verdwenen en stonden twee andere Oranjehits, Hand In Hand Achter Oranje en We Zullen Ze..., inmiddels boven hem in de Top 40. Desalniettemin bleef Oranje Bovenaan de grootste Oranjehit van 1990.

Johan & De Groothandel - As Dick Me Hullep Nodig Heb (WK 1994)
1e plaats in de Top 40

1994 staat te boek als het jaar waarin de meeste Oranjehits in de Top 40 stonden. Voor en tijdens het WK in de Verenigde Staten stonden maar liefst vijf Oranjehits in de lijst, waaronder Doelpunt! van André Van Duin & Het Nationale Pizza Elftal en Ik Heb U Lief Mijn Nederland van André Hazes en Het Nederlands Elftal. Kortom: alle acts die ooit een Alarmschijf kregen voor een Oranjehit, waren dit jaar ook van de partij. Desondanks ging een andere Oranjehit met de Alarmschijf-eer lopen. De single As Dick Me Hullep Nodig Heb van Johan & De Groothandel werd de Alarmschijf én de grootste WK-hit van het jaar. Bovendien werd het de eerste voetbalhit die de eerste plaats in de Top 40 bereikte. Johan & De Groothandel was een gezamenlijk project van RTV Utrecht-presentator en Johan Cruijff-imitator René Van Den Berg en het duo De Groothandel, bestaande uit Ferry De Groot en Chris Latul. In het nummer geeft 'Johan' op humoristische wijze tips aan toenmalig bondscoach Dick Advocaat.

Ali B featuring André Hazes - Wij Houden Van Oranje (WK 2006)
2e plaats in de Top 40

Hoewel de originele versie van Wij Houden Van Oranje in 1988 niet tot Alarmschijf werd uitgeroepen, kreeg de remix van Ali B 18 jaar later wel die eer. André heeft dat moment helaas niet meer mogen meemaken. Hij was in 2004 overleden. André kreeg wel een postume credit op deze single. Daardoor vestigde hij wel het record van Nederlander met de langste periode tussen twee Alarmschijven. Zijn vorige Alarmschijf was immers Oranje Bovenaan uit 1990 (zie hierboven). Pas in 2014 moest André dit record afstaan aan Trijntje Oosterhuis. Het had overigens niet veel gescheeld of André Hazes had deze klassieker helemaal nooit zelf gezongen. Wij Houden Van Oranje werd namelijk oorspronkelijk aangeboden aan Willeke Alberti. Zij sloeg het aanbod echter vriendelijk af. Misschien had het feit dat haar toenmalige echtgenoot Søren Lerby namens Denemarken naar het EK ging (en ook meezong op een EK-single die in dat land was uitgebracht) er wel iets mee te maken. Ali B en wijlen André Hazes haalden met Wij Houden Van Oranje de 2e plaats in de Top 40. Ze werden van de eerste plaats gehouden door Rood van Marco Borsato.

Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life (EK 2024)
voorlopig 35e plaats in de Top 40

18 jaar na de remix van Wij Houden Van Oranje gaat de Alarmschijf weer naar een Oranjehit. In de tussenliggende jaren zijn er wel succesvolle Oranjehits geweest, zoals de top 5-hits Ik Wil Dat Ons Land Juicht, Viva Hollandia en Ben Je Ook Voor Nederland?, maar dat waren allemaal geen Alarmschijven. De eer gaat deze week naar Larger Than Life van Armin Van Buuren & Chef'Special, die ook meteen binnenkomt in de Top 40. Larger Than Life verschilt in één wezenlijk punt van al zijn voorgangers. Het is namelijk de eerste Oranjehit dit volledig wordt gezongen in het Engels. Twee jaar geleden probeerden Armins collega's Lucas & Steve met hun Lions Roar daar al de eerste mee te zijn, maar dat nummer strandde in de Tipparade. Met de Alarmschijfbonus en hopelijk een succesvol parcours van Oranje in Europa zou Larger Than Life zomaar eens een hele dikke hit kunnen worden, waarmee er misschien zelfs na 30 jaar een einde komt aan het record van As Dick Me Hullep Nodig Heb als grootste Oranjehit. Leuk detail: de spelers van het Nederlands Elftal zijn ook op de deze single te horen. In tegenstelling tot de Oranjehits uit 1980, 1988, 1990 en 1994 krijgt het Nederlands Elftal hiervoor dit jaar echter geen officiële credit.

(07/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt