Nieuws
Op deze dag in 1959

Vandaag: de eerste Grammy Awards

Grammy Award
Mary Hopkin  K3  Domenico Modugno  Henry Mancini and His Orchestra and Chorus  Beyoncé  Drake  Nick Kamen  André Van Duin  Crosby, Stills, Nash & Young 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de allereerste editie van de Grammy Awards.

De beste films en filmacteurs worden al sinds 1928 geëerd met een Oscar. Sinds 1949 worden de Emmy Awards uitgereikt, die de belangrijkste televisieprijzen zijn. De opkomst van de popmuziek in de jaren 50 maakt dat deze categorie ook van prestigieuze awards moet worden voorzien. Dat gebeurt sinds 4 mei 1959. Op deze dag worden de eerste Grammy Awards uitgereikt. De locatie is het Beverly Hilton in Los Angeles. 

De belangrijkste Grammy’s zijn die voor beste album en beste opname (uitgereikt aan de uitvoerenden en producers) en die voor het beste lied (uitgereikt aan de componisten). Bij de volgende editie komt daar nog de prijs voor beste nieuwe artiest bij. De Grammy voor beste opname en lied gaat in de loop der jaren geregeld naar hetzelfde nummer en dit jaar is dat Nel Blu Dipinto Di Blu van Domenico Modugno, beter bekend als Volare. Het beste album is The Music From Peter Gunn van Henry Mancini. 

Naast deze vier hoofdcategorieën zijn er ook Grammy’s in categoriën als jazz, pop, country, R&B, humor, kinderrepertoire en gesproken woord. Dankzij de laatstgenoemde categorie hebben Jimmy Carter en Barack Obama zelfs ooit Grammy’s gewonnen. Michaël Gorbatsjov, Sophia Loren en Bill Clinton krijgen er zelfs één in de categorie gesproken woord voor kinderen, voor een album waarop ze samen het sprookje Peter En De Wolf hebben voorgelezen. 

In de loop der jaren breidt het aantal Grammy’s sterk uit. In het jaar 1972 worden er nog maar 44 Grammy’s uitgedeeld, maar 50 jaar later zijn dat er inmiddels ruim honderd. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld Grammy’s voor beste hoestekst en beste polka-album. 

Dit gebeurde er nog meer op 4 mei:
Militair geweld in Ohio vormt op 4 mei 1970 de inspiratie voor een Top 40-hit van Crosby, Stills, Nash & Young.

Op 4 mei 1970 worden op de campus van Kent State University in de Amerikaanse staat Ohio vier ongewapende studenten doodgeschoten door de National Guard. Negen anderen raken gewond. Er vindt op dat moment een demonstratie tegen de oorlog in Vietnam plaats. In de daarop volgende dagen trekt een golf van protest over het land.

Ook Neil Young is verontwaardigd over de gebeurtenis en schrijft het protestnummer Ohio. Een paar dagen later nemen Crosby, Stills, Nash & Young het op en begin juni verschijnt het nummer op single. Het viertal heeft weliswaar onlangs al Teach Your Children op single uitgebracht en twee gelijktijdige singles is meestal niet gunstig voor de verkoop. Hun afschuw over de gebeurtenis in Ohio is echter belangrijk genoeg om commerciële belangen opzij te zetten.

In juli en augustus staan beide nummers in de Top 40. Teach Your Children komt tot nummer 7 en Ohio tot nummer 14. In 1997, precies 27 jaar na het bloedbad, spelen Crosby, Stills & Nash (zonder Young) Ohio tijdens de jaarlijkse herdenking in Kent. Het is dat jaar de eerste keer dat het nummer daar wordt opgevoerd.

Verder op deze dag:
1968: Mary Hopkin wint het talentenjacht Opportunity Knocks. Model Twiggy is getuige en tipt Paul McCartney voor diens label Apple Recordings. Datzelfde jaar breekt ze door met Those Were The Days, dat werd geschreven door John Lennon en Paul McCartney.
1985: Nederland doet vanwege Dodenherdenking niet mee aan het Eurovisiesongfestival, dat dit jaar in het Zweedse Göteborg wordt gehouden. Ondanks een verzoek van de NOS kon de Zweedse omroep de datum niet wijzigen. Ook in 1991 neemt Nederland vanwege Dodenherdenking niet deel aan het Eurovisiesongfestival.
2009: SBS6 maakt bekend dat het nieuwe lid van K3 wordt gekozen via het talentenjacht K2 Zoekt K3. Eerder in 2009 werd bekend dat Kathleen Aerts de groep heeft verlaten. Uiteindelijk wordt Josje Huisman de winnares van K2 Zoekt K3.
2016: Beyoncé schrijft een Amerikaans record op haar naam. Van haar album Lemonade staan alle 12 nummers in de Billboard Hot 100, een prestatie die geen andere zangeres eerder wist te leveren. Later zal dit fenomeen veel vaker voorkomen.
2016: Drake komt op de eerste plek in de rangschikking van meest rijke rappers. Met een vermogen van 52 miljoen euro verdrijft hij 50 Cent van de eerste plaats in de lijst van Forbes.
2021: Nick Kamen overlijdt op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In de jaren 80 en 90 scoorde hij top 10-hits met Every Time You Break My Heart en I Promised Myself.
2021: André Van Duin houdt een indrukwekkende speech op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Hij wordt alom geprezen om zijn mooie verbindende toespraak die hij in eenvoudige en begrijpelijke taal voordroeg.

Vandaag geboren:
1930 - Bill Eyden, bij overlijden 74 jaar, Georgie Fame and The Blue Flames
1934 - Frederik van Pallandt, bij overlijden 60 jaar, Nina & Frederik
1940 - Ronnie Bond, bij overlijden 52 jaar, The Troggs
1943 - Dave,
1944 - Davy Jones,
1950 - Chris Bradford, Bardot
1950 - Darryl Hunt, bij overlijden 72 jaar, The Pogues
1951 - Jackie Jackson, The Jacksons
1951 - Colin Bass, The Foundations
1952 - Jacob Miller, bij overlijden 27 jaar, Inner Circle
1953 - Oleta Adams,
1956
- Pia Zadora,
1959 - Pippi Langkous,
1961 - Jay Aston, Bucks Fizz
1972 - Mike Dirnt, Green Day
1979 - Lance Bass, *Nsync
1985 - BullySongs,
1985 - Glades,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Congratulations- Cliff Richard (Columbia), 2 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Be My Day- The Cats (EMI), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) We Are The World- USA for Africa (CBS), 3 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) Losing My Religion- R.E.M. (Warner), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Hava Naquila- Party Animals (Mokum), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Trackin'- Billy Crawford (V2), 2 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 3 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) SOS- Avicii (Avicii), 2 weken op nummer 1

(04/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt