Nieuws
Sting is de tiende 70+'er met een Top 40-hit

De 10 oudste artiesten in de Top 40

De 10 oudste artiesten in de Top 40
Sting  Ramses Shaffy  Paul McCartney  De Zangeres Zonder Naam  Frank Sinatra  Elton John  John Lee Hooker  Klazien Uit Zalk  Tina Turner  Tony Bennett 

Sting weet dankzij de hulp van Marshmello en P!nk op zijn 72e nog een Top 40-hit te scoren. Dat doet met hun samenwerking Dreaming, gebaseerd op zijn bekend nummer Fields Of Gold. Sting verdient hiermee een plek in de top 10 van oudste artiesten die in de hitlijst hebben gestaan.

Door de binnenkomst van Sting in deze top 10 zakt de Colombiaanse zangeres Totó La Momposina naar de 11 plaats. Hieronder hebben we de tien oudste Top 40-artiesten gesorteerd op hun exacte leeftijd op het moment dat ze voor de laatste week in de lijst genoteerd stonden. Als Sting en zijn vrienden meer dan zes weken in de Top 40 blijven staan, dan stijgt hij een plekje in onderstaand overzicht. 


10. Sting
72 jaar en 26 dagen in 2023

Sting is de tiende 70+'er die we mogen verwelkomen in de Top 40. Uiteraard heeft de Britse zanger al veel vaker in de lijst gestaan: 13 keer als zanger van The Police en 13 keer als solozanger. Dankzij Dreaming heeft hij nu zijn 14 solohit te pakken. Nou ja, een solohit is het niet echt, want Dreaming is een samenwerking met de Amerikaanse producer Marshmello en zangeres P!nk. De track is een interpolatie van een van de bekendste nummers van Sting, die wonderwel nooit in de Top 40 of Tipparade heeft gestaan. De melodie en delen van de tekst zijn namelijk geleend van Fields Of Gold, de vierde single van het album Ten Summoner's Tales uit 1993. Grappig feitje: Stings vorige Top 40-hit, Rise & Fall met Craig David uit 2003, was ook gebaseerd op een legendarische single van dit album die nooit de Top 40 of Tipparade heeft gehaald. Dat was Shape Of My Heart. Jongere Top 40-luisteraars zouden Fields Of Gold trouwens wel kunnen kennen van de cover van Voice Of Holland-deelneemster Coosje Smid. Dat was tien jaar geleden een klein hitje. Van alle 70+'ers die in de Top 40 hebben gestaan, is Sting wel de jongste. We beginnen bij hem en hieronder worden de artiesten steeds een beetje ouder.

9. Ramses Shaffy
72 jaar en 68 dagen in 2005

In 2005 scoorde het trio Alderliefste samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List een hit met Laat Me/Vivre. Dat was een tweetalige versie van Ramses' Top 40-hit Laat Me uit 1978. Drummer Luc de Bruin kwam met het idee om dat nummer als duet op te nemen met Ramses Shaffy. Die wilde wel meedoen, maar alleen op voorwaarde dat Liesbeth List ook zou meezingen. En zo geschiedde. Toen Laat Me/Vivre in de Top 40 stond, was Ramses 72 jaar. Liesbeth was toen nog 'maar' 63 jaar. Op 12 december 2009 kwam het nummer opnieuw in de Top 40 naar aanleiding van het overlijden van Ramses Shaffy. Daarmee scoorde Liesbeth op haar 68e verjaardag haar zesde en laatste Top 40-hit. Met die leeftijd mist zij op twee haren na een notering in deze top 10. Zij moet genoegen nemen met de twaalfde plaats. In maart 2020 was Liesbeth List een van de eerste bekende Nederlanders die overleed tijdens de eerste coronalockdown.

8. Paul McCartney
73 jaar en 30 dagen in 2015

Na 2000 waren er niet veel mensen die dachten dat Paul McCartney nog ooit een nieuwe hit zou scoren, laat staan dat zijn grootste solohit nog moest komen. Tussen 1965 en 1996 stond de Britse zanger met 57 hits in de Top 40. 14 keer solo, 14 als lid van Wings en 29 keer als lid van The Beatles. 19 jaar na zijn laatste Top 40-hit Real Love scoorde hij in 2015 nog één keer een grote hit als gitarist op het nummer FourFiveSeconds, dat hij samen met Rihanna en Kanye West had opgenomen. Het nummer stond drie weken op de tweede plaats, maar kwam niet voorbij de nummer 1-hit Cheerleader van Omi. In totaal stond FourFiveSeconds 24 weken genoteerd. Terwijl het nummer nog in de lijst stond, vierde Paul McCartney zijn 73e verjaardag. De legendarische ex-Beatle verzamelde met dit ene nummer zoveel punten, dat hij het record brak van succesvolste 60+'er in de Top 40-geschiedenis. Deze titel moest hij rond kerst 2021 afstaan aan Elton John (zie hieronder). Van alle artiesten in deze top 10 is Paul McCartney overigens de oudste die nog in leven is. Op 18 juni vierde hij zijn 81e verjaardag.

7. De Zangeres Zonder Naam
73 jaar en 269 dagen in 1993

De Zangeres Zonder Naam was net als Paul McCartney 73 jaar toen ze voor het laatst in de Top 40 stond. Toch staat ze hoger in de lijst, omdat Mary Servaes - zoals de zangeres eigenlijk heet - 73 jaar en 9 maanden was, terwijl Paul bij zijn laatste week in de lijst nog maar 73 jaar en 1 maand oud was. De laatste Top 40-hit van De Zangeres Zonder Naam was Eenmaal In Je Leven uit 1993. Die hit was een grote verrassing, want 5½ jaar daarvoor had ze afscheid genomen als zangeres. Na het overlijden van haar echtgenoot Jo in 1990 raakte ze echter in een depressie. Na veel verzoeken van fans en een aanbod van producer Tom Peters om een cd te maken ten bate van zwerfkinderen in Nederland, besloot ze uiteindelijk om toch nog één album op te nemen, waarvan de titeltrack een bescheiden hitje werd. Tussen 1988 en 1991 had De Zangeres Zonder Naam het record in handen van de oudste artiest in de Top 40-geschiedenis en tot 2018 was ze zelfs de succesvolste 50+'er aller tijden.

6. Frank Sinatra
75 jaar 164 dagen in 1991

Frank Sinatra is de succesvolste artiest die pas na zijn 50e verjaardag zijn Top 40-debuut maakte. Dat deed hij in 1966 met Strangers In The Night, wat altijd zijn grootste Top 40-hit zou blijven. Bovendien had hij 31½ jaar lang het record als de oudste artiest die ooit een Alarmschijf op zijn naam schreef. Dat deed hij in het voorjaar van 1991 met Love And Marriage. Dat nummer had hij in 1955 al op 39-jarige leeftijd opgenomen, maar werd in 1991 een hit doordat het gebruikt werd als herkenningsmelodie van de populaire sitcom Married With Children. Toen dat nummer in de Top 40 stond, was Frank 75 jaar. Daarmee brak hij op dat moment het record van oudste Top 40-artiest aller tijden, dat ruim drie jaar in handen was geweest van De Zangeres Zonder Naam. Twee jaar later moest hij zijn titel echter al weer afstaan aan John Lee Hooker. Zijn record van oudste artiest met een Alarmschijf moest hij in 2022 afstaan aan Elton John. Die was ook 75 jaar toen hij de Alarmschijf kreeg voor Hold Me Closer, maar als we heel precies gaan kijken, dan was Elton net een maand ouder.

5. Elton John
75 jaar en 295 dagen in 2022

Elton John heeft inmiddels al heel wat leeftijdsgerelateerde records op zijn naam staan. Die heeft hij met name te danken aan zijn drie laatste hits: de nummer 2-hit Cold Heart, de nummer 1-hit Merry Christmas en de top 10-hit Hold Me Closer. Dankzij die eerste twee nummers werd hij zowel de succesvolste 60+'er als de succesvolste 70+'er in de lijst. Ten tijde van die hits was Elton nog maar 74 jaar. Toen Hold Me Closer de lijst binnenkwam was hij inmiddels de 75 gepasseerd en zo brak hij ook het record van Frank Sinatra als succesvolste 75+'er in de lijst.Verder is Elton de oudste artiest die ooit de Alarmschijf heeft gehad, de oudste artiest met een nummer 1-hit, de enige artiest die in vier decennia een nummer 1-hit heeft gescoord én de enige artiest met een hitcarrière van meer dan 50 jaar. Het record van oudste artiest met een Top 40-hit ligt echter nog niet binnen handbereik. Daar moet hij nog minimaal 10 jaar op wachten. Hij zal eerst onderstaande vier artiesten moeten passeren.

4. John Lee Hooker
75 jaar en 322 dagen in 1993

John Lee Hooker stond een maand voor zijn 76e verjaardag voor het laatst in de Top 40. Misschien zou de legendarische blueszanger zelfs nog wat hoger moet staan in dit lijstje. Bronnen over zijn exacte geboortejaar spreken elkaar namelijk tegen. Er bestaan aanwijzingen dat hij al in 1912 geboren zou zijn, maar zijn eigen website houdt het op 1917. Daar zijn wij dan ook maar van uitgegaan. John Lee Hooker scoorde zijn laatste hit met het nummer Gloria. Dit was een samenwerking met de schrijver van het nummer, Van Morrison, die hier in 1967 als zanger van Them al een dikke top 10-hit mee had gescoord. John Lee Hooker kreeg met dit nummer in 1993 de titel van oudste Top 40-artiest in handen. Lang heeft hij echter niet van dat record mogen genieten. Nog geen drie jaar later werd het record namelijk gebroken door ...

3. Klazien Uit Zalk
77 jaar en 31 dagen in 1996

Een van de opmerkelijkste personen die ooit in de Top 40 hebben gestaan, is wel Klaasje Rotstein-van den Brink. Zij werd eind jaren 80 plotseling een bekende Nederlander dankzij haar rubriekje in het NCRV-middagprogramma Passage. Daarin vertelde ze onder de naam Klazien Uit Zalk wekelijks over allerlei kruiden en hoe je die kon aanwenden om van ziektes en kwaaltjes af te komen. Haar populariteit werd in korte tijd zo groot dat ze een eigen televisieprogramma kreeg en verschillende van haar natuurboeken in de boeken-top 10 belandden. Maar hoe komt een 77-jarig kruidenvrouwtje in de Top 40 terecht? Dat gebeurde in de lente van 1996 dankzij André Van Duin. In de André Van Duin Show van 24 februari 1996 had hij als zijn typetje Gerard van Bezij een bezoek gebracht aan Klazien in Zalk. Daar vertelde zij onder meer over een remedie voor ouderen om een stijve nek te voorkomen: "Jas aan, jas uit!". Van Duin rook direct een hit en dook dezelfde week nog met Klazien de studio in om een week later al het nummer samen te kunnen zingen in de volgende André Van Duin Show. Met een 34e plaats in de Top 40 werd Jas Aan, Jas Uit slechts een bescheiden Top 40-hit, maar Klazien Uit Zalk had wel het record van oudste Top 40-artiest te pakken en dat behield ze tot 2011.

2. Tina Turner
80 jaar en 312 dagen in 2020

Tina Turner heeft nooit het record van oudste Top 40-artiest gehad, maar pakte in 2020 wel de titel van oudste zangeres in de Top 40-geschiedenis. Dat deed ze in de zomer van 2020 dankzij de dancetrack What's Love Got To Do With It. In 1984 had de 44-jarige Tina al met de oorspronkelijk versie van het nummer de 15e plaats gehaald, maar 36 jaar later was die onder handen genomen door de Noorse producer Kygo. Die had kort daarvoor Whitney Houston al een postume hits bezorgd door een remix van haar nummer Higher Love. Tina Turner liet destijds via haar sociale media laten weten dat ze Kygo's remix 'amazing' vond. Tina Turner heeft het nummer na haar laatste Top 40-notering nooit meer in het openbaar gezongen. In 2009 gaf ze haar laatste concert en ze heeft sindsdien niet meer opgetreden. Op 24 mei 2023 overleed Tina op 83-jarige leeftijd

1. Tony Bennett
85 jaar en 67 dagen in 2011

De oudste artiest met een Top 40-hit is sinds 2011 de Amerikaanse crooner Tony Bennett. Hij was 85 jaar op het moment dat hij een hit scoorde met de jazzklassieker Body And Soul. Hoewel dit nummer in Nederland zijn eerste hit was, schreef hij in Amerika al 60 jaar eerder zijn eerste hit op zijn naam. Dat deed met het nummer Because Of You, waarmee hij destijds wekenlang op 1 stond. Sindsdien is hij altijd blijven zingen, totdat hij in de zomer van 2021 zijn zangcarrière op 95-jarige leeftijd afsloot. Het nummer Body And Soul is een duet met Amy Winehouse, afkomstig van zijn duettenalbums Duets II. Voor Amy Winehouse was dit het laatste nummer dat ze ooit zou opnemen, want vier maanden nadat ze met Tony Bennett in de studio stond, overleed ze aan een overdosis alcohol. Op 18 september 2011, de dag dat ze 28 jaar zou zijn geworden, werd Body And Soul op single uitgebracht, waarna het een bescheiden Top 40-hit werd. In oktober 2021 verscheen het laatste album van de zanger. In verschillende albumlijsten bereikte Love For Sale, zijn tweede duettenalbum met Lady Gaga, de top 10. Tony Bennett overleed afgelopen zomer, op 21 juli 2023, op 96-jarige leeftijd. Dat was twee maanden na Tina Turner, waarmee op korte tijd zowel de oudste artiest als de op een na oudste artiesten met een Top 40-hit zijn overleden.

(28/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)