Nieuws
Loreen pakt de Alarmschijf met Is It Love

Alarmschijven voor oud-Eurovisiewinnaars

Alarmschijven voor oud-Eurovisiewinnaars
Måneskin  ABBA  Céline Dion  Vicky Leandros  Udo Jürgens  Lenny Kuhr  Lulu  Teach In  Brotherhood Of Man  Johnny Logan  Loreen 

Loreen heeft met Is It Love haar eerste Alarmschijf te pakken. De opvolger van haar winnende songfestivalnummer Tattoo wordt komende week extra vaak gedraaid op Qmusic. Een leuke aanleiding om eens te kijken naar welke oud-winnaars het vaakst nog een Alarmschijf kregen.

Tot voor kort zagen we het vaak bij songfestivalwinnaars: hun winnende liedje werd wel een een hit, maar de opvolgers wisten geen potten te breken. In de jaren 60 en 70 was dat wel anders. Dankzij songfestivalwinnaars Duncan Laurence en Måneskin lijken de tijden van weleer terug te keren. Zij kregen vorig jaar allebei nog minimaal één Alarmschijf. En nu mag de naam van Loreen dus ook aan dit rijtje worden toegevoegd.

Voor dit overzicht hebben we gekeken naar songfestivalwinnaars die na hun winnende liedje nog voor andere nummers een Alarmschijf hebben gekregen. Alarmschijven die aan winnende liedjes zelf zijn uitgereikt, bijvoorbeeld Tu Te Reconnaitras van Anne Marie David, hebben we dus buiten beschouwing gelaten.

1. ABBA - 8 Alarmschijven na overwinning

Niet geheel onverwacht wordt dit lijstje aangevoerd door ABBA, zonder twijfel de meest legendarische en invloedrijke songfestivalwinnaar aller tijden. Hun winnende liedje Waterloo werd in 1974 zelf niet tot Alarmschijf uitgeroepen, maar acht opvolgers wel: SOS; Money, Money, Money; Knowing Me, Knowing You; Voulez-Vous, The Winner Takes It All, One Of Us, Head Over Heels en The Day Before You Came. Al deze nummers bereikten de top 5 en drie ervan kwamen zelfs op nummer 1.

2. Céline Dion - 5 Alarmschijven na overwinning

De nummer twee in dit overzicht is ook een oude bekende. Ondanks haar songfestivaloverwinning in 1988 zag het begin van Céline Dions carrière er niet zo goed uit. Op twee van de vier winnende liedjes uit 1969 na was haar Ne Partez Pas Sans Moi namelijk het eerste winnende songfestivallied dat geen hit werd in de Top 40. Die smet maakte ze tussen 1991 en 2003 echter ruimschoots goed met 18 Top 40-hits, waaronder 5 Alarmschijven: Where Does My Heart Beat Now, If You Asked Me To, Because You Loved Me, My Heart Will Go On en I'm Your Angel.

3. Duncan Laurence - 4 Alarmschijven na overwinning

We kunnen nu al gerust stellen dat Duncan Laurence een mooie carrière heeft opgebouwd na zijn songfestivaloverwinning in 2019 met Arcade. Inclusief zijn succesvolle songfestivalinzending heeft hij al zeven hits op zijn naam staan. In 2020 sleepte hij tweemaal een Alarmschijf in de wacht. Eerst voor Someone Else en daarna voor Feel Something, een samenwerking met Armin Van Buuren. Daarna volgde nog een Alarmschijf in 2022 voor Electric Life en ook een in 2023 voor Skyboy. In het tussenliggende jaar waarin hij geen Alarmschijf kreeg, presteerde hij nog iets wat na 1976 geen enkele songfestivalwinnaar meer gepresteerd had. Twee jaar na zijn overwinning scoorde hij een hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met zijn winnende liedje. Arcade bereikte daar zelfs de 30e plaats.

4. Vicky Leandros - 3 Alarmschijven na overwinning

In 1967 deed de nog minderjarige Vicky Leandros voor het eerst mee aan het songfestival. Met L'amour Est Bleu haalde ze voor Luxemburg een mooie vierde plaats binnen. Een Top 40-carrière zat er toen echter nog niet in voor de jonge zangeres. In 1972 beproefde ze met Après Toi opnieuw haar geluk en deze keer wist ze zelfs te winnen. Haar winnende liedje werd een nummer 1-hit en ook Ich Hab' Die Liebe Geseh'n behaalde datzelfde jaar nog de eerste plaats. In de jaren daarna volgden nog drie Alarmschijven: voor Auntie, St. Tropez en voor Theo, Wir Fahr'n Nach Lodz.

5. Måneskin - 2 Alarmschijven na overwinning

Na hun overwinning op het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam werd al gauw duidelijk dat Måneskin een blijvertje was. Zes weken nadat hun winnende nummer Zitti E Buoni in de lijst was binnengekomen, scoorde de Italiaanse groep al zijn tweede Top 40-hit met een cover van Beggin', die vooral populair was geworden dankzij TikTok. Het nummer werd zelfs een grotere hit dan Zitti E Buoni. Op de vrijdag voor het songfestival van 2022 riep Qmusic hun nieuwe single Supermodel uit tot Alarmschijf, waarna het uitgroeide tot de grootste Top 40-hit van de groep. Er bleek echter nog meer in het vat te zitten. Later dat jaar werd de opvolger The Loneliest hun Tweede Alarmschijf, waarmee het Italiaanse viertal zijn persoonlijk record meteen weer aanscherpte. Dit nummer werd de eerste top 10-hit van Måneskin.

6. Lenny Kuhr - 1 Alarmschijf na overwinning

De volgende songfestivalwinnaars scoorden na hun overwinning allemaal nog één Alarmschijf. De eerste die dat deed, was Lenny Kuhr, die daarmee ook de eerste songfestivalwinnaar werd die een Alarmschijf kreeg. Lenny werd in 1969 met De Troubadour een van de vier winnende zangeressen die allemaal hetzelfde aantal punten (18) behaalden. Op het moment van haar overwinning bestond de Alarmschijf nog niet, maar drie jaar later wel. Zij kreeg de Alarmschijf op 1 juli 1972 voor Les Enfants, waarmee ze een week later haar tweede Top 40-notering zou scoren. Haar grootste Top 40-hit kwam echter pas in 1980 met Visite.

6. Brotherhood Of Man - 1 Alarmschijf na overwinning

Er zijn in de hele Top 40-geschiedenis slechts twee acts die voor hun songfestivaloverwinning al ooit een Alarmschijf hadden gescoord. Een van die twee is Brotherhood Of Man. Dit Britse kwartet won in 1976 overtuigend het songfestival met Save Your Kisses For Me, maar twee jaar eerder was de groep al bekroond met de Alarmschijf voor hun nummer Lady. Voor dit overzicht kijken we echter alleen naar Alarmschijven van na hun overwinning en dan hebben ze ook één. Op 23 juli 1977 kreeg hun liedje Angelo de eer. Het bereikte niet veel later de vierde plaats in de Top 40.

6. Udo Jürgens - 1 Alarmschijf na overwinning

Udo Jürgens was een echte doorzetter. In 1964 deed hij voor het eerst mee aan het songfestival. Hij haalde toen voor Oostenrijk de zesde plaats binnen met Warum Nur, Warum? Een jaar later werd hij vierde met Sag Ihr Ich Laß Sie Grüßen en in 1966 bleek driemaal daadwerkelijk scheepsrecht. Met Merci Chérie bezorgde hij Oostenrijk zijn eerste songfestivalwinst. Merci Chérie werd een redelijke hit en daarna zou Udo nog drie keer de Top 40 halen. Het meeste succes had hij met de top 5-hit Griechischer Wein, maar op zijn eerste Alarmschijf moest hij wachten tot 1978. Hij kreeg hem voor zijn duet met Judy Cheeks: Einmal Wenn Du Gehst.

6. Teach In - 1 Alarmschijf na overwinning

In het jaar van Brotherhood Of Man vond het songfestival plaats in Den Haag. Dat hadden we allemaal te danken aan de Enschedese groep Teach In, die in 1975 het songfestival had gewonnen. Teach In was de eerste songfestivalwinnaar die op het moment van hun overwinning al een Alarmschijf op hun naam hadden staan. Die hadden ze op 8 maart 1975 - tien dagen na het Nationaal Songfestival verdiend voor Ding-A-Dong. De hitgevoeligheid van het liedje was dus goed ingeschat. Vier jaar later, op 31 maart 1979, kreeg Teach In zijn tweede Alarmschijf voor de benefietsingle Greenpeace. De samenstelling van de groep zag er toen wel wat anders uit dan in 1975. Zangeres Getty Kaspers was inmiddels vervangen door twee andere zangeressen.

6. Johnny Logan - 1 Alarmschijf na overwinning

Johnny Logan is een beetje een vreemde eend in de bijt. In 1980 won hij het songfestival in Den Haag met What's Another Year. Dat nummer werd uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikte niet veel later de derde plaats in de Top 40. De opvolger In Londen strandde daarna in de Tipparade en het leek erop dat Johnny een eendagsvlieg zou blijven. Tot 1987! Hij deed opnieuw mee namens Ierland en wederom ging hij er met de overwinning van door. Deze keer met het zelfgeschreven liedje Hold Me Now. Opnieuw werd zijn winnende liedje tot Alarmschijf uitgeroepen en ook deze keer haalde hij de derde plaats in de Top 40. Hoewel zijn tweede Alarmschijf dus ook voor een songfestivalliedje was, hebben we hem voor dit overzicht toch maar meegerekend.

6. Lulu - 1 Alarmschijf na overwinning

Een stuk hierboven schreven we al over Lenny Kuhr en dat zij haar overwinning met drie andere zangeressen moest delen. Een van die drie zangeressen was Lulu, die dat jaar het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigde. Zij genoot voor haar songfestivaldeelname al grote bekendheid en had met To Sir With Love in 1967 al een Amerikaanse nummer 1-hit gescoord. Toch werd haar winnende liedje Boom Bang-A-Bang haar eerste Top 40-hit. Op haar eerste Alarmschijf moest ze bijna 25 jaar wachten. Die kreeg de destijds 44-jarige zangeres pas op 16 oktober 1993 voor Relight My Fire, haar samenwerking met Take That. Daarmee is Lulu nog steeds de songfestivalwinnaar die het langst heeft moeten wachten op haar eerste Alarmschijf.

6. Loreen - 1 Alarmschijf na overwinning

Deze week mogen we Loreen toevoegen aan dit rijtje. Na haar Eurovisiewinst in 2012 met Euphoria scoorde ze monsterhit, die het 40 jaar oude record van grootste songfestivalhit in de Top 40 verpulverde. In tegenstelling tot haar landgenoten van ABBA, wist Loreen het momentum niet vast te houden. Ze scoorde nog wel een bescheiden hit met My Heart Is Refusing Me, maar dat was geen nieuw nummer. Dat was het nummer waarmee ze een jaar eerder aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen had meegedaan. Na haar tweede Eurovisieoverwinning met Tattoo gunt Qmusic haar een herkansing, want haar nieuwe single Is It Love is de nieuwe Alarmschijf.  Lukt het Loreen om met een niet-songfestivalliedje ook een grote hit te scoren? De komende weken zullen het uitwijzen.

(27/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town