Nieuws
Overig

4× Super Freak in de Top 40

4× Super Freak in de Top 40
Rick James  MC Hammer  BeatFreakz  Nicki Minaj 

In 1981 scoorde Rick James een grote hit met Super Freak. Niemand kon toen nog vermoeden dat het nummer in drie verschillende decennia zou terugkeren in de Top 40.

Op dit moment is het nummer ook weer terug te horen in de Top 40 dankzij een bewerking van Nicki Minaj. Hoog tijd om alle hits waarin Super Freak is te herkennen eens op een rijtje te zetten.

Rick James - Super Freak
Nummer 2 in 1981

We beginnen natuurlijk met het origineel: Super Freak van Rick James. Hoewel de Amerikaanse zanger het nummer schreef als opvullertje voor zijn album Street Songs, groeide Super Freak tot zijn bekendste hit. In Nederland was het zijn Top 40-debuut en werd het van de eerste plaats gehouden door Every Little Thing She Does Is Magic van The Police. In eigen land kwam het nummer niet hoger dan de 16e plaats, maar Rick James werd wel genomineerd voor de Grammy Award voor beste mannelijke zangprestatie in de categorie rock. Die prijs zou in 1982 echter niet naar hem gaan, maar naar Rick Springfield voor zijn nummer Jessie's Girl. Het woord 'freak' slaat in dit nummer trouwens niet op een 'engerd' of een 'enthousiasteling', maar op een vrouw die openstaat om op seksueel gebied wat te experimenteren: "She's a very kinky girl / the kind you don't take home to mother". Rick James kon er op dat gebied trouwens zelf ook wat van. Iets te veel zelfs. Midden jaren 90 zat hij 2½ in de gevangenis wegens het kidnappen van een 24-jarige vrouw, die hij samen met zijn vriendin had gedwongen tot verschillende seksuele activiteiten.

MC Hammer - U Can't Touch This
Nummer 1 in 1990

Wat Rick James in 1981 net niet lukte, lukte MC Hammer in de zomer van 1990 wel. Met U Can't Touch This was hij de eerste mannelijke solorapper die een nummer 1-hit scoorde in de Nederlandse Top 40. MC Hammer, of Stanley Kirk Burrell zoals hij in het echt heet, had het intro met het iconsiche basloopje van Super Freak gebruikt als sample. Rick James en coauteur Alonzo Miller werd keurig als componisten vernoemd op de single. Op die manier sleepte Rick James in 1991 alsnog een Grammy Awards in de wacht. U Can't Touch This won dat jaar namelijk de Grammy voor beste r&b-nummer en die wordt niet uitgereikt aan de uitvoerenden, maar aan de componisten. Het nummer won overigens ook de Grammy voor beste solorap en in 1990 was het nummer ook al goed voor twee MTV Video Music Awards. Door het grote commerciële succes van U Can't Touch This en bijbehorende videoclip waarin MC Hammer in een wijde harembroek allerlei bijzondere moves doet, namen veel collega-rappers hem niet meer serieus. Hij dook op in reclames, kreeg zijn eigen tekenfilm en werd gezien als een sell-out. Na zijn doorbraakhit haalde hij nog zes keer de Nederlandse Top 40. Na 1992 heeft hij niet meer in de lijst gestaan.

BeatFreakz - Super Freak
Nummer 34 in 2006

Als bij een quiz de vraag wordt gesteld wie in Engeland een top 40-hit scoorde met Super Freak, dan is het antwoord niet Rick James, maar BeatFreakz. De originele versie van Super Freak heeft opvallend genoeg nooit in de Britse hitparade gestaan. Sterker nog: Rick James stond helemaal nooit in de Britse top 40. Hij scoorde wel elf hits, maar die strandden allemaal tussen de posities 41 en 100. Dankzij de houseremix van BeatFreakz konden de Britten toch 'kennismaken' met het nummer. BreatFreakz was een project van de Nederlandse producers Dennis De Laat en Mark Nieuwenhuijzen. Onder die naam hadden zij in de lente van 2006 al een hit gescoord met een remix van Somebody's Watching Me. In de bijbehorende horrorclip maakte een als de Thriller-Michael Jackson verklede danser met dwerggroei zijn opwachting: Mekill Hacksaw. In de video van Super Freak was hij ook weer te zien, samen met ene Rubber Johnny Rotten, The Twizzor Sisters, Creepin Curly Minogue en Justin Bleedin Tallberloke. Met dit wonderlijke gezelschap keerden de BeatFreakz terug naar bekendere definitie van het woord 'freak': iemand met bijzondere lichamelijk kenmerken die vroeger tegen betaling werd tentoongesteld tijdens zgn. freakshows. Super Freak van BeatFreakz haalde in Engeland de zevende plaats, maar kwam bij ons niet hoger dan nummer 34. De stem die je op deze versie hoort, is trouwens niet van Rick James, maar van stemmenimitator Alexander Van Breemen, die in 1999 bekend werd als helft van het duo City To City.

Nicki Minaj - Super Freaky Girl
Nummer 35 in 2022

Vier jaar geleden stond Nicki Minaj voor het laatst in de Top 40. Na 2018 hebben we de Amerikaanse rapster niet meer in de lijst gezien. De laatste hit waarmee ze genoteerd stond, was Goodbye. Al haar hits vanaf 2015 waren featuringbijdragen. De laatste keer dat ze met een 'eigen' hit in de lijst stond, was in 2014 met Anaconda. Daarop pakte ze flink uit met seksuele toespelingen. Die Nicki Minaj is nu helemaal terug met haar nieuwe hit Super Freaky Girl. Met regels als 'I can lick it, I can ride it while you slippin' and slidin' / I can do all them little tricks and keep the dick up inside it' laat ze weinig aan de verbeelding over. Daarmee blijft ze overigens wel trouw aan het oorspronkelijke beeld van de freaky girl uit Rick James' Super Freak. De zanger is zelf ook te horen op het nummer. Niet alleen het inmiddels beroemde intro, maar ook de stem van Rick James is gesampled. In Nederland is het succes van Super Freaky Girl vooralsnog bescheiden, maar in Amerika kwam ze in augustus op nummer 1 binnen met deze track. Daarmee heeft Rick James toch nog een beetje op nummer 1 gestaan. Van het succes van Nicki Minaj en BeatFreakz heeft Rick overigens zelf niets meer meegemaakt. In 2004 overleed hij onverwacht op 56-jarige leeftijd.

(04/10/2022)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor