4 vragen over Rise-hits in de Top 40

- Overig

 Vinai Vamero Lost Frequencies Sting Craig David Gabrielle Climie Fisher Jonas Blue Jack & Jack
4 vragen over Rise-hits in de Top 40

Rise Up van Vinai en Vamero is de negende hit ooit in de Nederlandse Top 40 met het woord ‘rise’ in de titel. We beantwoorden de vier vragen die je hier waarschijnlijk bij hebt.

Wat is de grootste ‘rise-hit’ ooit in de Top 40-geschiedenis?
Dat record staat nog altijd op naam van Jonas Blue ft. Jack & Jack. Hun track Rise kwam op 21 juli 2018 de Top 40 binnen op de 29e plek en klom bijna precies twee maanden later (22 september 2018) naar de hoogst behaalde positie, de derde plaats. Lang kon het nummer daar niet van genieten, want een week later ging In My Mind van Dynoro en Gigi d’Agostino erover heen, waardoor Rise naar 4 zakte. Uiteindelijk zou de hit 25 weken in de Nederlandse Top 40 staan en 675 punten bij elkaar sprokkelen.

Is er al een nummer geweest dat in de buurt van dat puntenaantal kwam?
Nope. Het recordaantal was vanaf 2007 410 Top 40-punten (behaald door Rise Up van Yves Larock). Rise van Lost Frequencies kan nog in de buurt komen van die 675 punten van Jonas Blue ft. Jack & Jack, maar moet daar nog lang geduld voor hebben. De hit van de Belgische dj en producer staat nu op 356 punten.

Was de eerste hit met ‘rise’ in de titel al vroeg in de Top 40-geschiedenis in de lijst te vinden?
Ook die vraag kunnen we met ‘nee’ beantwoorden. De eerste ‘Rise-hit’ kwam pas in 1988 in de Top 40 en die staat op naam van het Britse popduo Climie Fisher, dat bestond uit Simon Climie en toetsenist Rob Fisher. Hun hiphop mix van Rise To The Occasion kwam op 20 februari 1988 de lijst binnen en zou er uiteindelijk 10 weken in staan. Het nummer, dat eerder al was uitgeroepen tot Alarmschijf, kwam tot de vierde plaats. Hoewel Rise To The Occasion de grootste Top 40-hit is van Climie Fischer, zou je de band misschien beter kunnen kennen van Love Changes (Everything), dat in 1987 niet verder kwam dan de twintigste plek.

Kwam er daarna snel weer een ‘rise-hit’ om de hoek kijken?
Nou, dat duurde even. Dik twaalf jaar, want pas in 2000 verscheen er via Rise van Gabrielle weer een in de Lijst der Lijsten. Ze zou er de dertiende plek in de lijst mee halen. Daarna was het korter wachten op de volgende. Rise van Soul Providers kwam namelijk op 28 oktober 2000 de Top 40 binnen. Lang konden ze niet van hun positie in de hitlijst genieten, want na drie weken was het alweer over en sluiten. Vervolgens lukte het Craig David en Sting in 2003 pas weer om een ‘rise-hit’ te scoren, via Rise And Fall. Zij waren na Climie Fischer de tweede die met een track met ‘rise’ in de titel in de top 10 wisten te komen. Rise And Fall bleef steken op 9.

De huidige 'rise-hit' in de Top 40: Rise Up van Vinai en Vamero.