Nieuws
Top 40 Classic

Top 40 Classic - succesalbum van Level 42

Top 40 Classic - succesalbum van Level 42
T'Pau  Bill Medley  Jennifer Warnes  Nina Simone  Rick Astley  Eric B. & Rakim  Paul McCartney  Pet Shop Boys  Sinéad O'Connor  Level 42  Dalbello 

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 16 januari 1988 steeg Children Say van Level 42 naar de negende plaats. Daarmee was de vijfde top 10-hit van album Running In The Family een feit.

In 1981 maakte de wereld kennis met Mark King, Boon Gould, broer Phil Gould en Mike Lindup, die de band Level 42 vormden. Het jazzfunkgeluid van de formatie uit het Engelse eiland Wight werd verwerkt in de hitsingle Love Games, dat tot de zevende plaats reikte. De kop was eraf, maar het duurde bijna drie jaar voordat Level 42 het niveau van de debuuthit evenaarde. Na afloop van dat termijn was het echter goed raak, want Hot Water kwam in het najaar van 1984 tot plaats 3.

Niemand wist destijds wat er twee jaar later zou komen. De jazzfunkinvloeden op de muziek van Level 42 namen toen af. In plaats daarvan kreeg de muziek van de band meer een popkarakter. Het eerste album waarin Level 42 zijn nieuwe stijl liet horen, was Running In The Family. Dat bleek een doorslaand succes, want de eerste single Lessons In Love werd een nummer 2-hit in de zomer van 1986. Het duurde daarna een half jaar voordat de tweede single van Running In The Family werd uitgebracht.

Deze single had dezelfde naam als het album. Het lied Running In The Family was begin 1987 een zeer waardig vervolg van Lessons In Love, getuige de hoogste positie (nr. 3). Daarna werden nog drie singles van het album uitgebracht: To Be With You Again, It’s Over en Children Say. 28 jaar geleden steeg laatstgenoemde naar de top 10. Hiermee kwam het totale aantal top 10-hits van Running In The Family op vijf te staan, uit vijf singles.

Hiermee kwam Running In The Family in een rijtje te staan met onder meer Thriller, Bad, Dangerous en History van Michael Jackson, True Blue van Madonna, Loose van Nelly Furtado, Backstreet Boys van de Backstreet Boys en Good Girl Gone Bad van Rihanna. Ook deze albums wisten minimaal vijf top 10-hits af te leveren. Na Running In The Family nam het succes van Level 42 aanzienlijk af, want de band scoorde nog maar één top 10-hit: Heaven In My Hands (nr. 4 in 1988).
 
Dit is de top 10 van 16 januari 1988
 
1. CHINA IN YOUR HAND - T'Pau
T'Pau scoorde in 1987 en 1988 drie Top 40-hits. Debuutsingle Heart And Soul bleef in het najaar van 1987 steken op nummer 34 en Valentine kwam in het voorjaar van 1988 niet verder dan nummer 22. In de tussenliggende winter voerde de band uit West-Engeland twee weken de Top 40 aan met China In Your Hand. De plaat had dezelfde producer als Bohemian Rhapsody van Queen: Roy Thomas Baker.



2. (I'VE HAD) THE TIME OF MY LIFE - Bill Medley & Jennifer Warnes
De Amerikaan Bill Medley verwierf vooral bekendheid als één van de twee zangers van The Righteous Brothers (Unchained Melody; You've Lost That Lovin' Feelin'), maar zijn grootste hit scoorde hij zonder zijn maatje Bobby Hatfield. Als themalied van de filmklassieker Dirty Dancing zong hij (I've Had) The Time Of My Life in, samen met Jennifer Warnes. Deze plaat stond negen weken op de eerste plaats en werd de grootste hit van de jaren 80.



3. MY BABY JUST CARES FOR ME - Nina Simone



4. WHEN I FALL IN LOVE/MY ARMS KEEP MISSING YOU - Rick Astley
Rick Astley wordt met name herinnerd aan zijn klassieker Never Gonna Give You Up uit 1987, maar vlak daarna had de man uit Merseyside nog twee grote hits gescoord. Zo kwam Whenever You Need Somebody in de herfst van 1987 zelfs op de tweede plaats terecht en boekte Astley begin 1988 nog veel succes met de dubbele A-kant When I Fall In Love/My Arms Keep Missing You. Het was de laatste top 10-hit voor Rick Astley.
 
When I Fall In Love


My Arms Keep Missing You


5. PAID IN FULL (MINI MADNESS - THE COLDCUT REMIX) - Eric B. & Rakim



6. ONCE UPON A LONG AGO ... - Paul McCartney



7. ALWAYS ON MY MIND - Pet Shop Boys
In 1988 lukte de Pet Shop Boys wat Elvis Presley en Willie Nelson niet lukte: een top 10-hit scoren met Always On My Mind. Van origine is het een countrylied van Brenda Lee en Gwen McCrae uit 1972 en datzelfde geldt voor de covers van Elvis Presley en Willie Nelson. De Pet Shop Boys maakten er echter een synthpopversie van en dat bleek de sleutel tot een notering in het bovenste kwart. Always On My Mind was de vijfde van acht top 10-hits voor het popduo.



8. TROY - Sinéad O'Connor
De Ierse dichter William Butler Yeats (1865-1939) was een icoon in de 20ste-eeuwse literatuur. Eén van zijn werken was No Second Troy. Het behoorde niet tot de bekendste gedichten van W.B. Yeats, maar toch kwam het een halve eeuw na zijn dood op de radar van Sinéad O'Connor terecht. Haar debuutsingle Troy was duidelijk beïnvloed door No Second Troy. Met deze ballad kwam O'Connor tot een voortreffelijke vijfde plaats, maar Troy werd in 1990 naar de achtergrond verdreven door de monsterhit Nothing Compares 2 U.



9. CHILDREN SAY  Level 42



10. TANGO - Dalbello
De Canadese zangeres Lisa Dal Bello (artiestennaam: Dalbello) was voor het grote publiek een grote onbekende, maar binnen de muziekwereld was ze een gevestigde naam. Ze had samengewerkt met artiesten als Cher, Heart, Alice Cooper, Patti LaBelle, Toto en Nena. Grote hits heeft dat niet opgeleverd en dus besloot Dalbello zelf de uitdaging aan te gaan. Dat lukte met Tango, want hiermee bereikte de muzikante de zevende plaats in 1988.
 
(17/01/2016)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)