Nieuws
Op deze dag in 1974

Vandaag: de laatste jamsessie van John en Paul

Vandaag: de laatste jamsessie van John en Paul
Julian Lennon  John Lennon  Paul McCartney  The Beatles  Phil Collins  Genesis  Melanie  The Edwin Hawkins Singers  Baltimora  Lady Gaga  Destiny's Child  Rammstein 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: John Lennon en Paul McCartney maken voor het laatst samen muziek.

John Lennon en Paul McCartney spelen op 28 maart 1974 samen in een spontane jamsessie. Het is de enige keer na het uit elkaar gaan van The Beatles dat John en Paul samen spelen. John is in een studio in Los Angeles bezig met de productie van Harry Nilssons album Pussy Cats, als Paul en Linda McCartney onverwacht komen binnenlopen. In de afgelopen jaren hebben John Lennon en Paul McCartney zich in de pers en in songteksten negatief over elkaar uitgelaten. In 1971 richtte McCartney zich in het nummer Too Many People (zonder hem expliciet te noemen) tot John, die vervolgens reageert met de track How Do You Sleep?

Volgens de biografie McCartney uit 2006 werd het doodstil toen ze elkaar zagen, maar brak John het ijs waarop McCartney positief reageerde en de twee elkaar de hand schudden. In de jamsessie die volgt, zijn onder andere ook Harry Nilsson en Stevie Wonder te horen. De sessie is echter niet erg productief en wordt voor een groot deel bepaald door John die klaagt over het geluid.

In 1992 verschijnt een bootleg van de jamsessie onder de naam A Toot And A Snore In ’74. Op de opname is namelijk te horen dat John Lennon Stevie Wonder ‘a snore’ (cocaïne) aanbiedt en later zelf ook om ‘a toot and a snore’ vraagt.

Dit gebeurde er nog meer op 28 maart:
Phil Collons verlaat op 28 maart 1996 zijn band Genesis.

Phil Collins was 25 jaar lang de drummer en sinds het vertrek van Peter Gabriel tevens de zanger van de band. Hoewel Phil zijn carrière bij Genesis combineert met een succesvolle solocarrière, wil hij de richting in zijn muzikale leven veranderen. Hij wil zich meer gaan richten op jazzprojecten en het schrijven van filmmuziek. Tony Banks en Mike Rutherford gaan aanvankelijk door met Genesis met Ray Wilson van Stiltskin als zanger. Deze nieuwe samenstelling houdt het echter maar twee jaar stand, waarna Genesis een lange pauze neemt. 

Phil Collins houdt ondertussen woord. Hetzelfde jaar nog richt hij The Phil Collins Big Band op. Deze groep speelt voornamelijk instrumentale jazzversies van Genesis- en Phil Collins-hits. Na een wereldtournee en een album met deze band, heeft Collins succes als componist van de muziek voor de Disneyfilm Tarzan en Brother Bear. Beide films leveren Collins een Nederlandse Top 40-hit op: respectievelijk You’ll Be In My Heart (nummer 37 in 1999) en Look Through My Eyes (nummer 14 in 2003). Voor het eerste nummer krijgt hij bovendien een Oscar voor beste originele filmlied. 

Met Phil Collins als frontman heeft Genesis tussen 1978 en 1992 exact tien Top 40-hits gescoord. Vier daarvan bereikten de top 10: Mama (nummer 7 in 1983), Land Of Confusion (nummer 8 in 1986), No Son Of Mine (nummer 7 in 1991) en als klap op de vuurpijl de nummer 1-hit I Can't Dance uit 1992. Verder zijn platen als Jesus He Knows Me, Hold On My Heart en The Invisible Touch uitgegroeid tot klassiekers, ook al boekte de laatstgenoemde single geen Top 40-succes.

In 2006 maken Phil Collins, Tony Banks en Mike Rutherford bekend dat Genesis opnieuw bij elkaar komt en weer op tournee gaat. Dat gebeurt in 2021 opnieuw met een serie concerten. Op 26 maart 2022 geeft Phil Collins in de O2 Arena in Londen zijn allerlaatste optreden als zanger van Genesis.

Verder op deze dag:
1970: Melanie & The Edwin Hawkins Singers stijgen naar de eerste plaats met Lay Down (Candles In The Wind). Nadat Melanie in 1969 al een top 10-hit scoorde met Beautiful People, wordt 1970 haar jaar. De Amerikaanse scoort drie top 10-hits: Lay Down, Peace Will Come en Stop I Don't Wanna Hear It Anymore.
1995: Jimmy McShane overlijdt op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. De Noord-Ierse zanger werd bekend onder de artiestennaam Baltimora, waarmee hij in 1985 een nummer 1-hit scoorde met Tarzan Boy. Buiten deze hit heeft Baltimora geen successen geboekt.
2009: Vier weken nadat Lady Gaga haar eerste nummer 1-hit scoorde met Just Dance, scoort de jarige extravagante Amerikaanse zangeres al haar tweede nummer 1-hit met Poker Face. Deze plaat verblijft maar liefst acht weken op de koppositie. Mede dankzij Just Dance en Poker Face groeit het debuutalbum The Fame uit tot een ongekend succes.
2015: Destiny’s Child staat weer even op een podium tijdens de uitreiking van de Stellar Gospel Music Awards. Na afloop waren ze positief, maar aan een reünie denken Beyoncé, Kelly en Michelle niet.
2019: In Duitsland ontstaat commotie over de videoclip van het nummer Deutschland van Rammstein, dat op deze dag verschijnt. In de bijna tien minuten durende video wordt de geschiedenis van Duitsland van de laatste 2000 jaar verteld. Daarin komt ook de holocaust voorbij. De beelden van de leden van Rammstein die worden opgehangen in een concentratiekamp leiden verontwaardiging onder de Joodse gemeenschap.

Vandaag geboren:
1922 - Tonny More, bij overlijden 63 jaar, Het Cocktail Trio
1945 - Sally Carr, Middle Of The Road
1948 - Milan Williams, bij overlijden 58 jaar, Commodores
1949 - Peter Vink, Q65 | Big Wheel | The Boxx
1953
- Elisabeth Andreassen, Bobbysocks!
1960 - Joep Van Deudekom, One Day Fly
1962 - Ged Grimes, Simple Minds
1962 - Russell Irvine, The Bluebells
1966 - Brandon Aly, Edie Brickell & New Bohemians
1966 - Cheryl James, Salt-N-Pepa
1969 - James Atkin, EMF
1971 - Mr. Cheeks,
1973 - Remco Veldhuis, Veldhuis & Kemper
1986 - Lady GaGa,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (2) Lay Down- Melanie en The Edwin Hawkins Singers (Buddah), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (1) In The Air Tonight- Phil Collins (Atlantic), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (1) Respectable- Mel & Kim (RCA), 2 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) Twilight Zone- 2 Unlimited (Byte), 2 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) My Heart Will Go On (Love Theme From 'Titanic')- Celine Dion (Columbia), 6 weken op nummer 1
2009 - 1 (4) Poker Face- Lady GaGa (Streamline), 1 week op nummer 1
2015 - 1 (1) Cheerleader - Felix Jaehn Remix- Omi (Ultra), 10 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Blinding Lights- The Weeknd (Republic), 8 weken op nummer 1

(28/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)