Nieuws
Op deze dag in 1969

Vandaag: de eerste dubbelslag

Vandaag: de eerste dubbelslag
Marmalade  The Beatles  Michael Jackson  Nina Simone  Paul McCartney  Ali Campbell  UB40  Demis Roussos  Aphrodite's Child 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering twee hitnoteringen voor Ob-La-Di Ob-La-Da.

In de Top 40 van 25 januari 1969 noteren we een opvallend feitje. De nieuwe binnenkomer op nummer 25 van de Top 40 is Ob-La-Di Ob-La-Da van The Beatles. De cover van The Marmalade staat echter genoteerd op nummer 4. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat er twee versies van hetzelfde nummer op verschillende posities in de Top 40 staan. 

In de jaren 60 waren er vaak verschillende uitvoeringen of Nederlandse vertalingen van populaire nummers in omloop. Tot en met 1968 werd de verkoop van de verschillende versies van één compositie bij elkaar opgeteld. Het resultaat was dat in het gedrukt exemplaar van de Top 40 meerdere uitvoerenden bij een hit stonden vermeld. Voorbeelden hiervan zijn Delilah (Tom Jones / Fred Jasper), This Is My Song (Petula Clark / Harry Secombe) en Friday On My Mind (The Easybeats / The Dukes). Het laatste nummer dat op deze manier de Top 40 haalde was Those Were The Days van Mary Hopkin (en Sandie Shaw).

In 1969 staan er dus twee versies van hetzelfde lied gescheiden in de Top 40. Sindsdien is een dubbelnotering uit de periode 1965-1968 een zeldzaamheid geworden. In 1972 valt er echter één te bewonderen op de eerste plaats. Hot Butter, The Popcorn Makers en Anarchic System voeren gezamenlijk de lijst aan met de elektronische klassieker Popcorn.

Het gebeurt twee keer dat twee versies van hetzelfde lied op de bovenste twee plaatsen in de Top 40 staan. Begin 1994 staan La Solitudine van Laura Pausini en Ik Wil Niet Dat Je Liegt van Paul de Leeuw op plaats 1 en 2. Begin 2005 doet een gelijke situatie zich voor. Dan vormen Schnappi en Snappie de top 2 met respectievelijk Das Kleine Krokodil en De Kleine Krokodil.

Dit gebeurde er nog meer op 25 januari:
Michael Jackson treft in op 25 januari 1994 in Santa Monica een schikking met de 14-jarige jongen die hem heeft beschuldigd van seksueel misbruik.

In de zomer van 1993 hadden de 13-jarige Jordan Chandler en zijn ouders Michael Jackson aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Het was de eerste keer dat de popster voor zoiets aangeklaagd werd. De beschuldiging heeft een grote impact op de zanger. Vanwege gezondheidsproblemen moet hij met merendeel van de laatste shows van zijn Dangerous World Tour afgelasten. Jordan was een van de kinderen die vaak te gast waren in Michaels privépretpark Neverland. In de eerste helft van 1993 bouwde de zanger en hij een hechte vriendschap op en Jordan mocht ook ooit overnachten bij Michael. Jordans vader Evan vertrouwt de boel echter niet en verbiedt zijn zoon nog contact te hebben met de zanger. Als Jordan vertelt dat hij seksueel contact met Michael heeft gehad, stapt Evan Chandler naar de politie.

In maart had Michael Jackson moeten voorkomen, maar op 25 januari 1994 komen beide partijen tot een schikking. Volgens de advocaat van Jordan is dat in het belang van de jongen, zodat hij verder kan met zijn leven. De advocaat van Michael Jackson benadrukt dat de schikking geen schuldbekentenis. Michael heeft tot zijn dood altijd beweerd dat hij nooit iemand seksueel heeft misbruikt.

Jordan krijgt een bedrag van $ 15.331.250. Zijn gescheiden ouders krijgen ieder 1½ miljoen dollar en de advocaat van de familie krijgt 5 miljoen. In totaal kost Michael Jackson deze schikking dus meer dan 23 miljoen dollar. In de media is veel kritiek op deze schikking. Veel mensen denken dat als de zanger écht onschuldig zou zijn, hij dat nooit een schikking had getroffen. Van de andere kant kan Michael dit hoofdstuk nu ook afsluiten en zich verder richten op zijn carrière.

Het schandaal veroorzaakt echter een deuk in het imago van Jackson. Zijn commercieel succes daalt en hij mag geen reclame meer maken voor Pepsi. De verdenking blijft van invloed op zijn hele verdere carrière. In 2003 wordt Jackson opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik door een andere jongen. Deze keer komt het wel tot een rechtszaak. Op 13 juni 2005 wordt Jackson echter van alle beschuldigingen vrijgesproken.

Verder op deze dag:
1969:
Nina Simone stijgt naar de eerste plaats met Ain't Got No – I Got Life. Ze verdringt Zen daarmee van de koppositie met Hair. Beide platen zijn afkomstig uit de musical, die eveneens de titel Hair draagt.
1991: Paul McCartney geeft in Londen een live-optreden voor MTV Unplugged. Het is het eerste Unplugged-optreden dat op album verschijnt. Het wordt niet bijster succesvol in Nederland, maar des te meer in Engeland en Amerika.
2008: Ali Campbell kondigt zijn vertrek uit UB40 an. De zanger genoot zeer grote successen met de band en scoorde er onder meer vijf nummer 1-hits mee in de periode 1983-1993. Campbell verklaart problemen te hebben met het management van UB40. Op 23 februari staat de band voor het laatst in oorspronkelijke bezetting op het podium.
2015: Demis Roussos overlijdt op 68-jarige leeftijd. De Griekse zanger scoorde 15 solo-hits en scoorde in 1974 met Schönes Mädchen Aus Arcadia zijn grootste succes.

Vandaag geboren:
1936 - Cock Van der Palm, bij overlijden 68 jaar, De Piraten
1936 - Stig Anderson, bij overlijden 66 jaar, Stig Rauno
1938 - Etta James, bij overlijden 73 jaar,
1943 - John Paiva, The Four Seasons
1943 - Roy Black, bij overlijden 48 jaar,
1945 - Dave Walker, Black Sabbath
1950 - Christopher Ryan, The Young Ones
1950 - Michael Cotten, Tubes
1953 - Malcolm Green, Split Enz
1956 - Andy Cox, Fine Young Cannibals
1958 - Gary Tibbs, Adam and The Ants
1963 - Carl Fysh, Brother Beyond
1963 - Suzanne Klemann, Loïs Lane
1977 - Christian Ingebrigtsen, A1
1977 - Livio Salvi, ATC
1981 - Alicia Keys,
1990 - Alessandro Vinai, Vinai
1990 - Thomas Berge,
EenMaal Voor Allen
1993 - Fox Stevenson,
1996 - Calum Hood, 5 Seconds Of Summer
2002 - Lil Mosey,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (3) Ain't Got No-I Got Life- Nina Simone (RCA), 1 week op nummer 1
1975 - 1 (1) I Can Help- Billy Swan (Monument), 3 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Nikita- Elton John (Rocket), 7 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) Don't Let The Sun Go Down On Me- George Michael & Elton John (Epic), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Dont Speak- No Doubt (Interscope), 4 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Lose Yourself- Eminem (Shady), 3 weken op nummer 1
2014 - 1 (3) All Of Me- John Legend (G.O.O.D), 1 week op nummer 1
2020 - 1 (18) Smoorverliefd- Snelle (Roq 'N Rolla), 1 week op nummer 1

(25/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi