Voor elk levensjaar een Top 40-hit

- Nieuws

 Michael Jackson Rihanna Martin Garrix Madonna
Madonna | Michael Jackson | Rihanna

Je bent een grote in de muziek als je jouw leeftijd kunt evenaren met Top 40-hits.

Die conclusie kunnen we wel trekken na een analyse van Top 40-hits. Je leeftijd evenaren in Top 40-hits is geen eenvoudige missie. Olivia, het dochtertje van Hannelore Zwitserlood, spande misschien wel de kroon door ongeboren al van zich te laten horen in de Top 40 met haar hartslag op Take Your Time Girl van Niels Geusebroek. Maar omdat we haar naam toen nog niet wisten gaat die vlieger niet echt op.

Wat belangrijk lijkt om je leeftijd in Top 40-hits te realiseren is vroeg succes. Uiteindelijk zijn er drie artiesten die ooit het aantal hits wisten te scoren dat gelijk is aan hun leeftijd. Dat deden ze overigens niet allemaal op jonge leeftijd. Mogelijk dat er op korte termijn een vierde artiest gaat volgen want afgelopen weekeinde scoorde Martin Garrix zijn 22e Top 40-hit. De Nederlander vierde eerder deze maand zijn 24e verjaardag en dat betekent dat hij, als het lukt om in een tijdsbestek van een jaar nog twee hits in de lijst te krijgen, de eerste Nederlander kan worden.

Rihanna is en blijft de jongste artiest ooit die haar leeftijd in hits liet noteren. Ze maakte op 17-jarige leeftijd haar debuut in de Top 40 (met Pon De Replay) en wist daarna in een razend tempo hits te scoren. 2008 leek daarbij een recordjaar te zijn met vijf Top 40-hits maar in 2010 kwamen er zelfs zes hits van Rihanna binnen in de Top 40. Met haar eerste hit van 2011 scoorde ze haar 22e hit. S&M kwam de Top 40 binnen op 19 februari 2011, precies een dag voordat ze 23 zou worden.

Voor Michael Jackson begon het Top 40-avontuur op 14-jarige leeftijd via Ain’t No Sunshine. Zijn aantal hits begon pas echt toe te nemen vanaf het begin van de jaren tachtig. Het album Thriller zorgde in 1983 voor zes binnenkomsten en dat gebeurde ook in 1988. In 1993 is Michael Jackson 34 jaar oud als Will You Be There, op 10 juli, zijn 34e hit wordt.

Madonna grossiert in Top 40-hits. De inmiddels 61-jarige zangeres wist 55 hits in de lijst te krijgen. Op 26-jarige leeftijd werd Holiday haar debuut. Bij haar groeide het aantal hits juist gestaag en dat betekende dat ze pas in 2003 met American Life haar leeftijd wist te evenaren: 44 jaar.