Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 48

Top 4: Opgevallen! week 48
Sting  Dorus  Madonna  The Pogues 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Sting

Afgelopen week was Sting in ons land. Donderdag en vrijdag trad hij op in een uitverkocht AFAS Live. Het eerste concert was overigens ter vervanging van het concert van 17 november 2022, dat hij destijds na een uur moest afbreken wegens stemproblemen. Daar had de 72-jarige zanger deze keer gelukkig geen last van. Tijdens de twee avonden kwamen veel grote hits en klassiekers voorbij, zowel uit zijn tijd bij The Police als uit zijn solowerk. Zo kon het publiek genieten van onder meer Message In A Bottle, Englishman In New York, Spirits In The Material World, Every Breath You Take en Fragile. De woensdag voorafgaand aan de concerten was Sting nog te gast in de talkshow van Beau. Daar sprak hij onder meer over zijn eerste optredens in Nederland, de invloed van Wim De Bie op de bekendheid van The Police in ons land en over de dansvoorstelling Message In A Bottle, die geheel gebaseerd is op nummer van Sting en The Police. Over zijn huidige Top 40-hit Dreaming werd opvallend genoeg geen enkel woord gerept.

2 (--) Tom Manders

Mogen we binnenkort Dorus weer in de Top 40 verwachten? Het zou zomaar kunnen. Zijn 67 (!) jaar oude debuutsingle Twee Motten is vorige week binnengekomen in de Tipparade. De aanleiding is de populariteit van het liedje op TikTok, waar het door de jonge generatie is omarmd. Dorus was een typetje van de komiek Tom Manders. Hij was een vriendelijke zwerver die vooral herkenbaar was aan zijn borstelsnor, leesbrilletje met kurken neusbrug en zijn versleten kleren en bolhoedje. Het hoogtepunt van zijn populariteit lag in de jaren 50 en 60, voor het begin van de Nederlandse Top 40. Als de Top 40 in 1957 al bestaan had, zou hij dat jaar ongetwijfeld een grote hit hebben gescoord met Twee Motten. Toch haalde Dorus al één keer de Top 40. Rond carnaval 1971 bereikte het nummer In De Hemel Is Geen Bier de 37e plaats. Een jaar later overleed hij op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. Als Twee Motten in de Top 40 binnenkomt, dan zou Tom Manders daarmee postuum verschillende records breken.

3 (--) Madonna

Sting was niet de enige superster die deze week in Amsterdam optrad. Vrijdag en zaterdag stond Madonna in de Ziggo Dome. Volgende week staat de 65-jarige zangeres nog twee keer in de Londense O2 Arena en daarna vertrekt ze weer naar Noord-Amerika om haar succesvolle Celebration Tour af te ronden. Zoals we inmiddels van haar gewend zijn, begon Madonna de show vrijdag bijna anderhalf uur later dan gepland. Dat had tot gevolg dat veel mensen rond twaalf uur de arena verlieten, omdat ze de laatste trein moesten halen. Zaterdag begon Madonna gelukkig iets vroeger, maar nog wel altijd een uur later dan gepland. De reacties op de optredens waren over het algemeen positief. Met veel show vertolkte ze veel van haar grootste hits uit de jaren 80, 90 en 0, waaronder Into The Groove, Like A Prayer, Vogue, Justify My Love, Die Another Day en Hung Up.

4 (--) The Pogues

We besluiten deze top 4 met een overlijdensbericht. In de nacht van woensdag op donderdag overleed de Ierse zanger Shane MacGowan in het bijzijn van zijn familie, nadat hij maandenlang vanwege een infectie op de intensive care had gelegen. In 1984 richtte hij in Londen de folkpunkband The Pogues op. Aanvankelijk had de groep vooral succes in Ierland, Engeland en Nieuw-Zeeland met de grote hits The Irish Rover en het kerstlied Fairytale Of New York. Het Nederlandse succes kwam pas in 1988. Een paar maanden na hun spetterende optreden op Pinkpop scoorde de groep zijn eerste hit in de Top 40 met het vrolijke nummer Fiesta. Net als Fairytale Of New York was dit nummer afkomstig van If I Should Fall from Grace With God, het derde studioalbum van The Pogues. Fiesta zou de enige Top 40-hit van de groep blijven. In Ierland scoorden The Pogues na Fiesta nog wel enkele grote hits. Shane is 65 jaar geworden.

(Foto: Caesars Palace | YouTube | Sting: My Songs | Caesars Palace Las Vegas | CC BY 3.0)

(04/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy