Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 37

Top 4: Opgevallen! week 37
Herman Brood  Brigitte Bardot  Boudewijn De Groot  Sita 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Herman Brood

Afgelopen donderdag was actrice en presentatrice Holly Mae Brood samen met programmamaker Sinan Can te gast in het programma Casa Di Beau. In dit programma blikt Beau van Erven Dorens steevast met zijn gasten terug op hun jeugd. Zo kwam Holly's vader uiteraard ter sprake. Dat is de legendarische rockzanger en kunstenaar Herman Brood, die op 11 juli 2001 besloot een einde aan zijn leven te maken door van het dak van het Amsterdamse Hilton af te springen. Holly was op dat moment 6 jaar oud. In het programma vertelt ze over de herinneringen die zij aan die dag heeft en hoe ze een paar dagen later Alle Kleuren van K3 heeft gezongen tijdens de herdenkingsdienst in Paradiso. Daarnaast vertelde ze dat zich nog de geur, maar vooral de warmte en de liefde van haar vader kan herinneren en hoe ze zich als 9-jarig meisje voelde toen haar moeder Xandra haar had verteld dat niet Herman, maar Leo Spindelaar haar biologische vader was. Ook Hermans enige nummer 1-hit My Way kwam ter sprake. Holly zei daarover dat die opname eerst twee jaar in een kluis had gelegen, met als voorwaarde dat die pas zou mogen worden uitgebracht als hij er niet meer was.

2 (1) Brigitte Bardot

De Franse miniserie Bardot is nog altijd populair. De afgelopen weken schreven we in deze rubriek al over Brigitte Bardots enige Top 40-hit Ay Que Viva La Sangria en over de potentiële monsterhit die ze door de schuld van haar echtgenote een jaar eerder was misgelopen. Brigitte Bardot heeft echter ook nog een keer in de Tipparade gestaan. Niet als zangeres, maar als titel. Rond carnaval 1977 stond de Roosendaalse sambagroep Rossa Nova met zanger Bert van Drunen drie weken in de Tipparade met Brigitte Bardot. Dat was een cover van het gelijknamige nummer van het Barneveldse Indoduo The Emeralds uit 1961. In dat jaar was het nummer in verschillende landen in verschillende talen een grote hit. Bij ons was naast de uitvoering van The Emeralds de Spaanstalige uitvoering van het Paraguayaanse trio Digno Garcia y Sus Carios populair. Toch is ook dit niet het origineel. Daarvoor moeten we nog een jaar terug in de tijd. Deze samba werd namelijk in 1960 voor het eerst op plaat gezet door de Braziliaanse zanger Jorge Veiga. Dankzij het Belgische trio Two Man Sound heeft Brigitte Bardot toch een beetje in de Top 40 gestaan. Het nummer maakte namelijk deel uit van hun medley Disco Samba, die in de zomer van 1986 de top 10 bereikte. De Nederlandse tekst werd door het publiek in de jaren 60 en 70 overigens wel aangepast. Dat zong vaak in plaats van de oorspronkelijke tekst "Brigitte Bardot, Bardot, die heeft ze niet zo, maar zó" (met bijbehorende handbewegingen voor de borsten).

3 (--) Boudewijn De Groot

Dinsdag waren Boudewijn De Groot en zijn echtgenote Anja Bak te gast in Khalid & Sophie. Zij waren daar ter promotie van het Boudewijn De Groot Oeuvreboek, dat vanaf die dag in de winkels ligt. In dit lijvige werk verzamelde schrijver Peter Voskuil de verhalen achter alle nummers die Boudewijn heeft geschreven, van zijn debuutsingle Strand uit 1964 tot alle nummers van het album Mist van de Vreemde Kostgangers, dat begin dit jaar verscheen. Daarnaast worden ook zijn nummers met zijn Engelstalige band The Tower, vertalingen van zijn hits en nummers die hij voor andere schreef en/of produceerde behandeld. Dit laatste zorgde bij Khalid & Sophie tot een klein misverstand. In een compilatie die de redactie had gemaakt van nummers die Boudewijn voor anderen had geschreven, dook Bestel Mar van Rowwen Hèze op. Dit nummer heeft hij echter alleen geproduceerd. Het Algemeen Dagblad wijdde zelfs een artikel aan deze fout. In het programma gaf de inmiddels 79-jarige zanger aan dat dit boek niet betekent dat zijn oeuvre is afgesloten: "Dit is het boek 'tot zover'." Tot slot speelde de band The Dashboard Danglers, met daarin Boudewijns zoons Marcel De Groot, het nummer Jimmy. Volgende maand is het precies 50 jaar geleden dat deze klassieker de Top 40 binnenkwam.

4 (--) Sita

Begin deze maand ging op RTL 4 het tweede seizoen van DNA Singers van start. In dit programma gaan Jeroen Van Koningsbrugge, Jaap Reesema en twee wisselende panelleden op zoek naar het bekende zingende familielid van de persoon die een optreden komt geven. Dat kunnen kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders, broers, zussen, neven, nichten, ooms of tantes zijn. Ten opzichte van het eerste seizoen is er wel wat veranderd. Er moeten nu vier in plaats van drie bekende zangers geraden worden en dat raden zelf is ook wat moeilijker geworden. In het vorige seizoen gaven de silhouetten net iets te veel weg van het uiterlijk, waardoor het wel erg makkelijk werd. De silhouetten beslaan nu het hele lichaam en daardoor zijn de gezichten een stuk minder duidelijk te zien. Zaterdag was alweer de derde aflevering van dit seizoen te zien. Daarin trad als laatste Guido Vermeulen op. Hij bleek de oudere broer van Sita, de zangeres die in 2001 doorbrak via Starmaker en naast haar carrière bij K-Otic ook nog 8 solohits in de Top 40 scoorde. In de filmpjes zaten hints naar haar dochter Bobbie, haar deelname aan Sterren Dansen Op Het IJs en haar optreden tijdens het nationale huwelijksfeest van prins Willem-Alexander en Máxima.

(Foto: Herman Brood, BMW dealer, Heemstede, Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer, NL-HlmNHA_1478_45634K01_33)

(18/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!